SCI3025.kand - Kandidaatintyö ja seminaari (Tuotantotalous), Luento-opetus, 14.9.2021-7.12.2021
This course space end date is set to 07.12.2021 Search Courses: SCI3025.kand
Topic outline
-
Aikataulu ja järjestelyt
Opiskelija osallistuu yhteen seminaaritilaisuuteen, jonka kesto on noin 1,5–3 tuntia. Omassa seminaaritilaisuudessaan opiskelija esittelee kandidaatintyönsä ja opponoi toisen opiskelijan työn. Yhdessä seminaaritilaisuudessa on noin neljästä kuuteen esitystä. Tarkka aikataulu ja ryhmäjako tehdään heti, kun palautusaika seminaarissa esitettävien kandidaatintöiden osalta on umpeutunut. Opiskelijoille tiedotetaan ryhmäjaosta ja tarkasta aikataulusta mahdollisimman pian niiden valmistumisen jälkeen. Opiskelijat saavat sähköpostitse työn, jonka he opponoivat.
Aikataulu löytyy tämän sivun lopusta.
Seminaari järjestettäneen kampuksella – tarkempi toteutustapa selviää myöhemmin. Seminaaripäivänä on useita alaseminaareja, joista opiskelija osallistuu yhteen aikataulun mukaisesti.
Kandidaatintyön esittely
Kandidaatintyön esittelyyn on varattu aikaa maksimissaan 15 min. Esityskieli on pääsääntöisesti suomi, mutta jos työ on kirjoitettu englanniksi ja paikalla on kandidaatintyön ohjaaja, joka ei puhu suomea, on esitys hyvä pitää englanniksi. Ohjeita kandidaatintyön esittelyyn / seminaariesitykseen on käsitelty kurssin puheviestinnän luennoilla.
Palauta kalvot myös MyCoursesiin 6.12. mennessä teknisten ongelmien varalta.
Kandidaatintyön opponointi
Kandidaatintyön esittelyn jälkeen on puheenvuoro erikseen nimetyllä opponentilla. Suullinen opponointi kestää n. 5 min. Opponentin tehtävänä on rakentavan kritiikin valmistelu opponointilomaketta (löytyy kurssin sivulta kohdasta ”Ohjeita kirjoittamiseen, mallipohja ja arviointikriteerit" hyväksikäyttäen. Opponentti palauttaa etukäteen täyttämänsä opponointilomakkeen ja antaa sen työn esittäjälle. Kirjallisen palautteen kieli voi olla suomi, vaikka työ olisi tehty englanniksi. Ohjeita kandidaatintyön opponointiin on käsitelty kurssin puheviestinnän luennoilla.
Yleinen keskustelu
Jos paikalla on esitetyn työn ohjaaja, hän luultavasti antaa kommentteja työstä ja esityksestä. Jos aikaa jää, myös seminaaritilaisuuden vetäjä ja muut osallistujat voivat esittää kysymyksiä tai kommentteja työhön liittyen.
Kielikeskuksen ohjeet kandidaatintyön seminaariesitykseen
Esityksen pituus 10-15 min.
Suunnittele toimiva ja looginen rakenne. Rajaa esitys ja keskity olennaiseen: et ehdi raportoida koko työtä yksityiskohtaisesti.
Motivointia alkuun. Miksi tämä on kiinnostavaa ja tärkeää? Miksi tätä aihetta tutkitaan?
Muista tuoda selkeästi esiin, mikä on työn aiheena ja tavoitteena! Voit puhua auki myös tutkimuskysymykset. Mihin kysymyksiin etsit vastauksia? Jos haluat, voit aluksi kuvata esityksen rakenteen. (Sanallinen kuvaus riittää. Älä käytä tähän liikaa aikaa.)
Kerro konkreettisesti, mitä olet tehnyt ja miten. Keskity tuloksiin ja johtopäätöksiin, jos mahdollista.
Suunnittele myös lopetus. Anna yleisölle aikaa valmistautua palautteeseen ja keskusteluun: voit kerrata pääpointin / katsoa tulevaisuuteen / sanoa jotakin, minkä haluat erityisesti jäävän kuulijoiden mieleen.
Kohdenna esitys seminaariyleisölle, ts. oman alan yleisölle. Mieti etukäteen, mitä käsitteitä tarvitsee määritellä ja kuinka tarkkaan taustoja pitää käydä läpi.
Käytä yksinkertaista ja helposti ymmärrettävää kieltä. Kuvaa asioita mielellään konkreettisesti ja esimerkkien kautta.
PP:t --- vältä liikaa tekstiä ja etenkin lausemuotoa. Suosi kuvia. PP:t ovat yleisöä varten ja niiden on tarkoitus helpottaa ymmärtämistä ja olla varsinaisen puhe-esityksen taustatukena. Jos haluat erillisen tukisanalistan, se on ok, mutta pidä se suppeana ja mielellään esim. pöydällä, kun esiinnyt. (Jottei käsissä ole turhaa kamaa.)
Jos esityksen lopussa on dia, joka sisältää olennaista informaatiota, jätä se keskustelun taustalle.
Harjoittele etukäteen! Puhu esitys ääneen diojen kanssa ainakin kerran ja tsekkaa aika. Aikaohjeistus on max aika, älä ylitä sitä.
Esitystilanteessa: muista keskittyä itse asiaan. Ota aikasi ja tilasi. Yritä hyväksyä vireytyminen / jännittäminen. Se kuuluu asiaan.
Kielikeskuksen ohjeet kandidaatintyön opponointiin
VALMISTAUDU HUOLELLA
- Tutustu perusteellisesti opponoitavaan työhön ja tee muistiinpanoja.
- Voit pohtia mm. seuraavia asioita: Mikä työssä on erityisen hyvää ja kiinnostavaa? Mitä olisi voinut tehdä toisin? Miten työ linkittyy omaan alaasi / arkielämään? Miten aihe on määritelty ja rajattu? Mikä työn tavoite on? Toteutuuko se? Toimiiko työn rakenne? Mitä voisit kysyä? Tarkennuksia? Perusteluja?
- Onko työ tyyliltään ja sisällöltään tieteellinen? Onko teksti helposti luettavaa ja ymmärrettävää?
- Uskalla kommentoida! Työn ohjaaja tekee varsinaiset korjausehdotukset, mutta myös vertaispalaute on tärkeää.
- Täytä opponentin lomake ja palauta se opponoimasi työn tekijälle
SUUNNITTELE PUHEENVUOROSI
- Opponentti antaa palautetta työn esittelyn jälkeen. Suunnittele etukäteen mitä haluat sanoa ja missä järjestyksessä. Muista, että esitelmäseminaari on vuorovaikutustilanne: anna tilaa myös työn tekijän kommenteille ja muulle yleisölle. Huolehdi aikataulusta ja tiivistä sanomaasi tarpeen mukaan.
- Tavoitteena on antaa sekä perusteltua kiitosta että rakentavaa kritiikkiä. Muotoile kritiikki siten, että opponoitava kykenee ottamaan sen vastaan. Älä arastele antaa negatiivista palautetta, mutta muista, että rakentava palaute kohdistuu itse asiaan ja tekemiseen, ei persoonaan. Opponoinnista on hyötyä, kun ilmapiiri on rakentava ja positiivinen. Tilanteen ilmapiiristä huolehtiminen on jokaisen läsnäolijan vastuulla.
- Opponoinnin tarkoituksena on antaa palautetta kirjallisesta työstä, mutta myös esitystä voi halutessaan kommentoida. (Esim. tuleeko esityksessä käytyä läpi työn kannalta olennaiset asiat ja pääpointit.) Kirjoitusvirheisiin tms. ei seminaaritilanteessa kannata puuttua.
Opponentin tehtävänä on olla hyödyksi opponoitavalle ja herättää tieteellistä keskustelua. Opponointi on haastavaa ja siksi sitä harjoitellaan.