DOM-C1052 - Väline: Typografia, Luento-opetus, 11.1.2022-18.2.2022
Kurssiasetusten perusteella kurssi on päättynyt 18.02.2022 Etsi kursseja: DOM-C1052
Osion kuvaus
-
Tervetuloa Väline: Typografia -kurssille!
Kurssi järjestetään lähiopetuksessa ja
kurssilla on 80% läsnäolopakko.
Jos sinulle tulee flunssan oireita tai altistut koronavirukselle,
voit osallistua opetukseen Zoomin välityksellä (uusi linkki 17.1., nykyään ei koodia): https://aalto.zoom.us/j/3936918568
OpettajatKurssin pääopettajia ovat Hanna Hakala ja Tuomas Kortteinen.
Lisäksi Sampo Korkeila tulee opettamaan InDesignia (viikko 2)
ja Juha Markula kohopainamista (viikko 6).
Yhteystiedot- Hanna: hanna.hakala (a) aalto.fi
- Tuomas: tuomas.kortteinen (a) gmail.com
Aikataulu- Kurssin oppitunnit ovat 11.1.–17.2. ti, ke ja to klo 9.15–17.
- Opetus järjestetään pääosin kandistudiolla tai kanditalon mac-luokassa (A034).
- Kurssi päättyy kritiikkiin ja Väreen VCD Spacen edessä olevassa galleriatilassa järjestettävään näyttelyyn viimeisen viikon pe 19.2.
Kurssin tehtävätJokaisella viikolla on oma teemansa. Teemat ja tehtävät päivittyvät vielä kurssin aikana, mutta voit tutkia tulevaa kunkin viikon omalta alasivulta. Tehtäviä tehdään niin käsin kuin myös koneella. Kurssi ei edellytä aiempaa ohjelmisto-osaamista.
Kurssilla ei tehdä perinteistä oppimispäiväkirjaa, vaan kurssin aikana tehtyjä luonnoksia ja valmiita töitä kerätään kapalevylle, joka kuvataan viikottain ja esitellään loppukritiikissä kurssin viimeisenä päivänä (Väre, LQ Lobby). Ideana on että töitä syntyy enemmän kuin levylle mahtuu, jolloin sisältöä on pakko kuratoida. Kurssin päättävä näyttely muodostuu siis näistä kapalevyistä.
Tämän lisäksi jokainen opiskelija kokoaa ja suunnittelee oman kirjainkokoelmansa (Tuomas briiffaa tarkemmin torstaina 13.1.), joka presentoidaan tulostettuna kansiona kurssin lopussa. Kirjainkokoelma palautetaan oppimispäiväkirjoille varattuun yhteiseen sähköiseen ympäristöön.
Tehtäviä on paljon ja osa niistä on tarkoitus tehdä erittäin nopeasti. Tarkoitus onkin satsata enemmän määrään kuin laatuun, pitää hauskaa ja olla miettimättä liikaa. (Näin koitamme estää ylimitoitetun itsereflektion ja omasta aikaansaamattomuudesta seuraavan ahdistuksen noidankehää.)
Monien tehtävien edellyttämät taidot ovat kumulatiivisia eli perustavat edeltävällä viikolla opittuun. Jos siis esim. olet poissa viikolla 2, viikon 3 tehtävät tulevat olemaan työläitä. Ole siis paikalla ja tutustu opetusmateriaaliin huolella! Ole ajoissa yhteydessä jos et pääse paikalle.
Kapalevy
Kiinnitä kapalevylle kurssin aikana tekemäsi tehtävät. Voit sisällyttää levylle myös luonnoksia, kokeiluja ja onnekkaita vahinkoja. Valmis kapalevy kurssin lopussa on kontribuutiosi loppunäyttelyyn ja muodostaa lähtökohdan kritiikkikeskustelulle — mutta sinun tehtäväsi on päättää milloin ja minkälaisena levy on valmis.
Työt kannattaa kiinnittää tavalla, joka mahdollistaa niiden siirtelyn ja uudelleenjärjestelyn. Töitä tulee (toivottavasti) enemmän kuin yhdelle levylle mahtuu, jolloin joudut miettimään, mitkä työt ovat erityisen onnistuneita ja mitkä haluat säilyttää & näyttää muille.
Kapalevy siis muuttuu ja elää kurssin aikana, ja levy tulee kuvata vähintään kerran viikossa. Lisää kuva(t) kunkin viikon alasivulle.
Idea on varastettu KABK:n Type & Media -maisteriohjelmalta.
Kurssin tavoitteena on tutustua typografian perusteisiin hauskalla ja kokeilevalla otteella. Samasta syystä kurssin arvosana ei painotu vain lopputulokseen (visuaaliseen pintaan) vaan arvosanaan vaikuttavat
Arviointi- aktiivinen läsnäolo ja yhteiseen keskusteluun osallistuminen
- omalta mukavuusalueelta poistuminen
- muiden auttaminen ja vertaispalautteen antaminen
- oman tekemisen dokumentoiminen ja tuotosten presentointi
- tehtävien palauttaminen aikataulussa
Hyväksytty suoritus
- 80% läsnäolo
- Tehtävien ja kirjankokoelman palauttaminen aikataulussa
- Kapalevyn esittely loppukritiikissä
- Kirjainkokoelman palautus oppimispäiväkirjan tapaan
- Kurssipalaute on osa kurssisuoritusta
-
TEHTÄVÄ: Kirjainkasvio Tiedosto PDF