Topic outline

  • Tulostusviikko:
    Keskiviikolle ja torstaille on varattu Väreen mac-luokka F001, joten moni teistä varmasti päätyy tulostamaan Väreessä. Yhtä hyvin voitte tulostaa kandikeskuksen ja kandistudion printtereillä.

    Tulostaminen Väreessä:
    Väreen käytävillä on useita yhteiskäytössä olevia tulostimia. Mac-luokkaa lähin tulostin on heti aulassa luokan käytävän ulkopuolella. Emme siis käytä Printlabin tulostimia, vaan näitä aulatiloissa olevia yhteisiä. Lisää tulostimia löytyy Väreen 1. kerroksen oleskelutilojen yhteydestä: yksi ainakin pinkin pyramidin paikkeilta O- ja J- blokin välistä, sekä toinen talon toiselta puolelta M- ja R-blokin välistä. Joidenkin tulostimien luona on myös paperileikkuri. Leikkuuvälineitä löytyy myös VCD:n homebase-tilasta (P106).

    Kaikkiin tulostimiin voi tulostaa aalto-koneelta omilla tunnuksilla. Jos et ole vielä koskaan tehnyt tätä, ohjeita löytyy täältä. 
    https://www.aalto.fi/fi/palvelut/tulostaminen-aalto-yliopistossa


    Paperit:
    Printterien oletuspaperia voi hyvin käyttää. Kuitenkin myös Aaltopahvista voit hakea haluamiasi papereita sekä sisukseen että kanteen. Kerro nimesi ja että ostos liittyy tähän kurssiin. Jokaisella on max 20 euron budjetti. Aaltopahvi on avoinna ma-ti 10–18 ja ke-pe 10–15.


    Sidonta: 
    Aaltopahvissa on wiresidoskone, jolla saat kirjaasi tehtyä kierreselkäisen sidoksen.https://www.instagram.com/p/B1tYa7rJPAs/  Käyttäminen on helppoa ja myyjä Katriina avustaa sen käyttämisessä. Toinen wirekone on Printlabissa aivan mac-luokan naapurissa.

    Prosessikirjan koko:
    Oletusarvoisesti A4. Jos sinulla on paljon sivuja, joissa värialue ulottuu sivun reunaan, haluat ehkä tehdä hieman pienemmän, jotta saat kaiken tulostumaan paperille. Tällöin dokumentin sivukoko voi olla esim. 190 x 275 ja tulostat sen leikkuumerkkien kanssa (crop marks). Lopuksi leikkaat ylimääräisen paperin pois leikkuumerkkien mukaan.


    Yksi- vai kaksipuoliset tulosteet?
    Voit valita, tulostatko vain nipun yksipuolisia tulosteita ja sidot ne yhteen, vai tähtäätkö aukeamiin. Huomaa, että Aallon printterit tekevät oletusarvoisesti kaksipuolisia printtejä, mutta tämän voi ennen tulostusta muuttaa printterin asetuksista. Yksittäisetkin sivut kannattaa siksi ensin kerätä haluamaansa järjestykseen yhteen dokumenttiin, jotta voit hallita niiden järjestystä tulostettaessa kaksipuolisiksi. Yksittäiset arkit on helppo sitoa vihoksi/kirjaksi juuri wiresidoksella.

    Ekstraa: Bookletin tulostus
    Jos on ylimääräistä aikaa ja viitseliäisyyttä askarrella, ja haluaa tulostaa kokonaisia aukeamia taitettaville A3-arkeille, voi myös käyttää Indesignin Print Booklet -toimintoa. Silloin teet Indesignissa taiton aukeamittain, ja tuo toiminto järjestää tulosteet automaattisesti oikeaan järjestykseen. Periaate ja ohjeet kerrotaan esim. tässä videossa  . Bookletin voi sitten esim. niitata tai ommella muutamalla ompeleella yhteen. Huomaa, että dokumentin sivumäärä on oltava neljällä jaollinen!