Topic outline

  • Syksyllä 2021 keskitytään pikaraititotien vaikutuksiin Vantaan Vaaralassa, Helsingin rajan kupeessa. 'Vantaan Ratikan' reitin pituus on 19 km ja se kulkee Mellunmäen metroasemalta Länsimäen ja Hakunilan kautta Tikkurilaan ja lentoasemalle - Vaaralan kaupunginosan pysäkkialueella on tällä hetkellä hajanaisesti pienteollisuusrakennuksia ja ympäristössä matalia omakotitaloalueita.

    Pikaraitiolinjan avulla pyritään nivomaan Vaarala osaksi Suur-Helsingin raideverkkoa ja mahdollistamaan tehokkaaseen joukkoliikenteeseen perustuva alueen kehitys - Kehittyvä kaupunkisuunnittelukurssilla tutkitaan minkä kaltainen uusi kapunkirakenne voi toimia alueen kestävän tulevaisuuden perustana.

    • Assignment icon

      rajaukset


      Aika

      Tehtävä annetaan 5.10. Tehtävä palautetaan 10.12. ja esitellään 14.12.
      Välikeskusteluja varten tuotettava materiaali palautetaan edellisenä iltana ennen välikeskustelua kansioihin
      26.10. HT2 väliesittely ja keskustelu (lataa materiaali 25.10. kello 23:59 mennessä)
      16.11. HT2 väliesittely ja keskustelu (lataa materiaali 15.11. kello 23:59 mennessä)
      Jokaista ohjausta varten tallennetaan keskustelun pohjana toimivat luonnokset kansioon 'storyboard' sivulla.

      Tehtävä
      Työ on yksilötyö. Suunnittelualueen näette tiedostoista kansiossa Vantaa (Basemap_rajaukset_2007.dwg) - huomioikaa, että suunnittelualueella ei tarkoiteta 'rakentamisen aluetta' – miten rakentamista sijoitetaan alueelle, ja mikä rooli rakentamattomilla alueilla on suunnitelmassa, on osa suunnittelutehtävää ja haastetta.

      Vaaralan uusi asuinalue
      Millainen on uusi Vaaralan asuinalue, joka tulee rakentumaan 'Vantaan ratikan' reitin varteen?
      Suunnitelkaa identiteetiltään paikkaan sopiva viihtyisä, toimiva, ja kestävä asuinympäristö annettujen reunaehtojen puitteissa.

      Tavoite
      Asuinrakentamisen tavoitteena on luoda saavutettavuudeltaan keskeisille paikoille runsaasti asuntoja – asuntoja hyvien yhteyksien ja palveluiden äärelle. Uusi asuminen sijoitetaan uudisrakennuksiin - sitä on myös mahdollista sijoittaa oleviin rakennuksiin, jos ne arvioidaan soveltuviksi asuinkäyttöön.

      Toiminnot
      Pääosa rakentamisesta tai tilojen käytön muutoksista tulee osoittaa asumiseen – lisäksi tulee osoittaa palveluita / toimistoja / liiketilaa alueelle vähintään noin 1000m2, tai perustellusti enemmän (esittäkää liiketilojen toiminta - minkälaisesta liiketilasta on kyse).

      Laajuus
      Uuden rakentamisen määrä tulee itse päättää, mutta tavoitteena on vähintään 0,5 aluetehokkuuden rakentaminen (noin 80 000 kerrosalaneliömetriä) - mutta suurempaakin määrää voi ehdottaa perustellusti.

      Asuinrakentamisen tavoitteiden laskemisesta:
      Luoteiskulman olevan asuinalueen huomioiminen
      Uuden asuinrakentamisen tavoitteesta (min 80.000 kerrosalaneliömetriä) suunnittelualueella voidaan vähentää luoteiskulman asuinalueen ala 16.500 kerrosalaneliömetriä, jos tällä alueella ei pureta olevaa rakennuskantaa, eli silloin tavoitteeksi saadaan 63.500 kerrosalaneliömetriä.

      Vanha teollinen rakennuskanta
      Olemassaolevaa pienteollisuuden käytössä olevaa rakennuskantaa voi purkaa uuden asuinrakentamisen tieltä, osoittakaa kaavioissanne tai asemapiirroksessa purettavat rakennukset ja kertokaa myös purettavien rakennusten laajuus. Purettuja pienteollisuuden neliöitä ei tarvitse lisätä asumisen laajuustavoitteeseen, mutta jos muutatte osaa teollisista rakennuksista asuinkäyttöön, niin voitte laskea nämä neliöt osaksi alueen asuineliöitä - samoin voitte osoittaa myös palveluita / toimistoja / liiketilaa säilytettäviin pienteollisuuden rakennuksiin. Purkamista esitettäessä tulee ottaa huomioon  rakennussuojelun tavoitteet; asemakaavassa suojellut ja muut kulttuurihistoriallisesti arvokkaat  rakennukset on esitetty Vantaan karttapalvelun sivulla, tarkemmin asemakaavassa ja inventointiraportissa (2006). Vanhoille rakennuksille on mahdollista esittää myös uusia  käyttötarkoituksia.

      Termistöä: Kerrosala, peittoala, bruttoala
      Rakennusten kerrosala (kaavassa määritelty pääasiallisen käyttötarkoituksen laajuutta kuvaava luku) on tyypillisesti hieman pienempi kuin rakennuksen bruttoala (ulkoseinien mukaan laskettu ala) tai peittoala (rakennuksen 'jalanjälki') - suunnittelutehtävässä on kuitenkin tarkoituksenmukaista että esitetään uudet rakennukset asemapiirroksessa kattokuvana, eli suhteellisen suurpiirteisinä massoina joiden ulkorajat kuvaavat rakennuksen peittoalaa.
      Peittoalan ja kerrosalan suhde on tyypillisesti laskettu kertoimella 0,85, eli 1000 neliön peittoala vastaa 850 kerrosalaneliömetriä. Huomioikaa tämä suunnitelmassanne, eli jos esitätte 1000 kerrosalan verran rakentamista, niin sen esittämisessä on syytä käyttää 1000 / 0,85 = 1175 neliömetrin alaa.

      Pysäköinti
      1 ap / 110 kem², vähintään 1 ap / 2 asuntoa.
      Vähintään 2 pp / asunto.
      Pysäköintipaikkojen sijainnin tulee olla kohtuullisen matkan päässä niistä tiloista joita ne palvelevat.

      Muistettavaa / haasteita
      Miten uudis-/täydennysrakentaminen tulisi sovittaa rakennettuun ympäristöön?
      Miten tunnistaa ja säilyttää olevan rakennuskannan mahdolliset arvokkaat piirteet?
      Miten uusi rakentamisen kerrostuma liittyy alueen historialliseen kehitykseen?
      Millaisia toimintoja asumisen lisäksi alueelle voisi suunnitella?

      Tuotettava materiaali
      Tavoite: vähintään 10 sivuinen (+ kansi) A3 kokoinen pdf, joka koostuu seuraavista dokumenteista.

      Konseptikuvat ja selostus (2 sivua, tai enemmän), jotka kertovat työn pääasiallisista tavoitteista - millaista ympäristöä työ ehdottaa Vaaralaan toteutettavan, ja miksi. Konseptissa käyttäkää apuna analyysimateriaaleja, etenkin 'synteesi'-karttoja.
      Konseptinne tulee kertoa, millainen identiteetti suunnittelemallanne alueella on - miten alueesta rakentuu viihtyisä, toimiva ja kestävä asuinympäristö?

      Rakeisuus 1:5000, jossa uudet rakennukset erottuvat vanhasta rakennuskannasta.

      Kaaviot (valinnainen sivumäärä) 1:2000, jotka esittävät rakennuskannan muutokset, maisematilan ominaisuudet, viherrakenteen, toiminnot ja yhteydet.

      Asemapiirros 1:2000, jossa esitetään varjostettuna kattokuvana suunnittelualue rakennusten, viherrakenteen, toimintojen ja yhteyksien osalta. Aukiot, pihat, ajotiet, kevyenliikenteen väylät, pysäköintiperiaatteet esitetään, ja viherrakenteen osalta erityyppiset ympäristöt (hoidetut puistot, pihat, metsä, niitty) ja puut. Osoitetaan kuvaan myös rakennusten kerrosluvut, ja pääasialliset käyttötarkoitukset (jos muuta kuin asumista).

      Alueleikkaus 1:1000, josta käy ilmi alueen topografia, kasvillisuus ja rakennusten (uusien ja vanhojen) suhde näihin.

      Yksityiskohta, asemapiirros 1:200 (perustellusti voi käyttää myös mittakaavaa 1:500, jos tämä toimii paremmin valitun kohdan osalta), joka valitaan jostain suunnitelmalle oleellisesta kaupunkitilasta ja esitetään tarkemmin - kiinnittäen huomiota pintamateriaaleihin, sisäänkäyntien paikkoihin, julkisessa tilassa oleviin ja sinne aukeaviin toimintoihin, yms.

      Yksityiskohta, leikkaus 1:200, joka kertoo valitun kohdan kaupunkitilallisista ja arkkitehtonisista ominaisuuksista - rakennusten julkisivut ja sisätilojen suhde ulkotilaan esitetään.

      Näkymäkuva, ilmakuva - kuva voi olla aksonometria tai perspektiivikuva, joka havainnollistaa suunnitelman massoittelua, rakennusten esittämisessä ei vaadita yksityiskohtaisuutta.

      Näkymäkuva, maantasokuva - kuva on perspektiivikuva silmän korkeudelta, jonka avulla havainnollistetaan alueen kokemusta. Millainen ympäristö on ja mitä siellä tapahtuu?

      Arviointi
      Suunnitelma arvioidaan sen mukaan, miten työssä on kyetty hakemaan luovia ratkaisuja annettujen reunaehtojen puitteissa. Tässä oleellista on Vaaralaan ja tälle alueelle soveltuvan lähestymistavan valinnassa ja sen perustelussa. Merkittävää on myös, miten vaaditun materiaalin puitteissa on kyetty havainnollistamaan näitä ajatuksia, havaintoja ja suunnitelmia. Työlle annetaan arvosana asteikolla 0-5. Arvosana kolme tarkoittaa työtä, joka on materiaalinsa osalta kokonainen, ja kaikki vaaditut ominaisuudet on esitetty tyydyttävästi, puutteellinen työ voi saada arvosanan 2 tai 1 ja työ, jonka jokin osa-alue osoittaa erityistä oivallusta ja paneutumista voi saada arvosanan 4, ja työ joka on kaikilta osa-alueiltaan oivaltava ja viimeistelty, voi saada arvosanan 5.
      Arvioinnissa ja palautteessa käytetään arviointimatriisia. ( Kaupunkisuunnittelun arviointimatriisi )

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Folder icon
      HT1 galleria Folder
      Ensimmäistä harjoitustehtävää varten tuotetut analyysiaineistot.
    • Assignment icon

      1. Väliesittelyn materiaali:
      Keskitytään väliesittelyssä keskustelemaan konsepteista ja suunnitelman suurista linjoista, tuottakaa luonnokset konseptista, rakeisuudesta, kaavioista ja asemapiirroksesta.
       
      Konseptikuvaluonnokset, jotka kertovat työn pääasiallisista tavoitteista - millaista ympäristöä työ ehdottaa Vaaralaan toteutettavan, ja miksi. Konseptissa käyttäkää apuna analyysimateriaaleja, etenkin 'synteesi'-karttojen tuloksia, kuitenkin pelkistetyssä muodossa. Konseptikuvan voi esittää myös kollaasimaisesti, käyttäen kaavioiden ja tekstien ohella esimerkiksi referenssikuvia ja valokuvia kuvaamaan tavoiteltua tunnelmaa.

      Konseptinne tulee kertoa, millainen identiteetti suunnittelemallanne alueella on - miten alueesta rakentuu viihtyisä, toimiva ja kestävä asuinympäristö?

      Rakeisuusluonnos 1:5000, jossa uudet rakennukset erottuvat vanhasta rakennuskannasta. Tässä vaiheessa uudet rakennukset voi esittää luonnosmaisesti.

      Kaavioluonnos 1:2000, alustava kaavio, jossa mietitty viherrakennetta ja liikkumista ja esitetty tärkeät viher- ja liikenne- ja kevyen liikenteen yhteydet.

      Asemapiirrosluonnos 1:2000, jossa esitetään luonnosmaisena kattokuvana suunnittelualue rakennusten, viherrakenteen, toimintojen ja yhteyksien osalta. Näyttäkää kuvassa myös pysäköintiperiaatteet. Osoitetaan kuvaan myös rakennusten kerrosluvut, ja pääasialliset käyttötarkoitukset (jos muuta kuin asumista). Rakennusten esittäminen voi olla suurpiirteistä ja alustavaa.

    • Assignment icon
      Aloitetaan sessio kello 9:10!
      2. Väliesittelyn materiaali:
      Esitellään luonnosvaiheessa kaikki pyydetty materiaali - osa voi olla luonnosmaisempaa, mutta materiaalin avulla pitää voida keskustella kaikista suunnitelman osatekijöistä. Väliesittelyssä mukana on vierailevia keskustelijoita ja kommentaattoreita, joten materiaalien selkeys ja kommunikatiivisuus on tärkeää.
    • Jos loppumateriaalista jää joitakin dokumentteja sisällöltään vaillinaisiksi tai joku puuttuu, voitte täydentää materiaalia vielä ensimmäisessä jälkipalautuksessa, tällöin kurssisuoritus on kunnossa. Materiaalien myöhästyminen otetaan huomioon arvosanoissa. Esitelkää vielä joiltain osin vaillinainen työnne kuitenkin loppuesittelyssä, niin voimme keskustella työn valmiista osioista ja saatte näin palautetta työstänne.

      Jos materiaalinne on monelta osin vaillinaista, ja useita dokumentteja puuttuu, voitte täydentää materiaalinne toisessa jälkipalautuksessa, tällöin saatte kurssista suorituksen, mutta myöhästyminen alentaa arvosanaa. Esitelkää vaillinainen työnne loppuesittelyssä, niin voimme keskustella työn valmiista osioista ja saatte näin palautetta työstänne.

      Jälkipalautuksissa, palauttakaa aina koko materiaali, vaikka vain osa siitä täydentyisi ja käyttäkää jälkipalautuskansioita Jälkipalautus I ja Jälkipalautus II, muihin kansioihin palautettua materiaalia ei oteta huomioon.

      Jälkipalautusmateriaaleja ei enää erikseen kommentoida, eli loppuesittelyssä käyty keskustelu ja loppuesittelyn perusteella tehty kommentointi on oleellinen osa koko kurssia.

      Jälkipalautus I

      DL 28.12.2021

      Jälkipalautus II

      DL 11.1.2022


    • Not available unless: You are a(n) Student
      Folder icon
      HT2 Galleria Folder

      Galleria kurssin töistä - täydentyy II jälkipalautusten myötä.