Topic outline



  • I den här startmodulen reflekterar du kring ditt eget skrivande och talande. Du får bekanta dig med ordlistor och andra hjälpmedel som är till nytta för alla som kommunicerar på svenska. Till slut gör du upp en plan för hur du ska genomföra den här kursen.

    • I den här första uppgiften ska du resonera kring ditt förhållande till skrivande och talande. Formen är fri: allt från punktform till essä går bra, och om du vill kan du  skicka in en ljud- eller videofil. Saker du kan ta upp är exempelvis din inställning till skrivande och talande inför publik, dina svaga och starka sidor som skribent och talare, konsten att börja och avsluta, prestationskrav samt arbetsdisciplin.

      Till den här uppgiften hör ingen obligatorisk läsning, men om du vill kan du hämta inspiration i Språkhjälpen där du själv kan klicka dig vidare bland rubrikerna.


    • I den här uppgiften bekantar du dig med viktiga verktyg för arbete med texter. Målet är att du ska hitta hjälpmedel som du gillar att använda och har nytta av i ditt skrivande.

      Välj tre av hjälpmedlen i listan nedan och bekanta dig med vilken typ av frågor du kan få hjälp med. Kommentera kort och ge exempel på språkfrågor (grammatik, terminologi, översättning osv.) som du hittat svar på. 

      Uppgiften kan lämnas in skriftligt eller muntligt. Lagom längd kan vara ca 150-200 ord eller 2 minuter. Alternativt kan uppgiften göras som diskussion med kurskamrater på en lärarledd träff.



    • I den här uppgiften får du först fundera kring hur du tror att du i framtiden kommer att kommunicera i din expertroll. Därefter gör du en egen kursplan genom att välja moduler. Du gör uppgiften genom att fylla i ett formulär som du hittar här

    • I den här uppgiften kontaktar du läraren per e-post (sofia.sevon@aalto.fi) för att komma överens om tid för ett kort möte med henne. På mötet går vi sedan igenom din kursplan och annat som gäller kursen. Läraren får samtidigt möjlighet att träffa dig, småprata lite och säkerställa att det är rätt kurs för dig. 

    • Här hittar du länkar till intressant extramaterial för dig som vill veta mer. Det handlar exempelvis  om kroppsspråkets betydelse, om talängslan och om konsten att beröra.