Topic outline

    • 0.1 Rekisteröidy tälle MyCourses sivulle

      Käytössä on itserekisteröityminen, joka on voimassa vuoden. Jos työsi ei ole vuoden kuluttua vielä valmis, saat tiedon itserekisteröitymisen vanhenemisesta ja voit uusia sen.

      0.2 Tutustu tekoälyohjeisiin

      Tutustu alla oleviin tekoälyohjeisiin ainakin, jos tarkoituksesi on hyödyntää tekoälyä kandityötä tehdessä. Nämä ohjeet ovat voimassa Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen kursseilla ainakin siihen asti, että koko yliopistoa koskevat ohjeet otetaan käyttöön.


    • File icon

       Kandidaatintyön kohdalla "kurssin opettaja" tarkoittaa käytännössä työsi ohjaajaa ja valvojaa, eli tarvittaessa keskustele heidän kanssaan tarkemmista ohjeista juuri omaan projektiisi liittyen.

    • 1. Aihe, ohjaaja ja valvoja

      Etsi kandityöllesi aihe, ohjaaja ja valvoja. 

      • Kandityön aiheen voi löytää kyselemällä aihe-ehdotuksia Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen professoreilta tai lehtoreilta. Usein on mahdollista tehdä kandityö myös aiheista, jotka löytyvät (kesä)töiden yhteydessä yrityisissä, tutkimuslaitoksissa tai muilla Aalto-yliopiston laitoksilla. Toki myös itsekeksityt aiheet ovat mahdollisia, kunhan nille löytää sopivan ohjaajan/valvojan.
      • Työn ohjaajan ei tarvitse työskennellä Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella. Työllä tulee kuitenkin aina olla valvoja, joka on Matematiikan ja systeemianalyysin laitoksella työskentelevä professori tai lehtori. (Ohjaaja ja valvoja voivat olla sama valvojaksi kelpaava henkilö.) Valvoja on syytä etsiä jo työtä aloitettaessa.
      • Lista Matematiikan laitoksen kanditöiden valvojista ja heidän osaamisalueistaan löytyy:

    • 2. Aiheesta ja aikataulusta ilmoittaminen

      Osa opiskelijoista käy aihetta valitessa juttelemassa useampien mahdollisten ohjaajien kanssa. Tämän takia on tärkeää selvästi kertoa ohjaajalle, että olet valinnut hänen aiheensa ja aloittamassa kandityötä.

      Kun olet saanut sovittua ohjaajan/valvojan kanssa kandityön aiheesta, täytä aiheilmoituslomake. Täytä lomakkeeseen vain tietoja, joista olet sopinut ohjaajan/valvojan kanssa. Merkitse lomakkeesen myös suunniteltu toteutusaikataulu. Sovi myös työn kielestä. Kandidaatin työ suositellan kirjoitettavan koulusivistyskielellä suomeksi tai ruotsiksi, jollei englannin kielen valintaan ole hyvää syytä (kuten se, että ohjaaja / valvoja ei osaa suomea).

      Huom! Kandisaatintyön kestolle ei ole määrätty mitään tiettyä aikaa. Työtä voi siis hyvin tehdä muiden opintojen ohella hitaampaankin tahtiin ilman, että se vaikuttaisi alentavasti arvosanaan.  Joissain tilanteissa työn valmistumisen viivästyminen voi kuitenkin vaikuttaa arvosanaan (esim. jos työtä on ollut mahdollista tehdä täysipäiväisenä kesätyöntekijänä, mutta se ei etene kohtuullista vauhtia). Tässä lomakkeessa kerätään tietoja suunnitellusta aikataulusta ainakin kahdesta syystä:

      1. Työn aikataulua on kuitenkin hyvä suunnitella jo työt aloittaessa.
      2. Seminaarin järjestäjän on mahdollista seurata töiden valmistumista ja mahdollisesti yrittää auttaa selvittämään ongelmia, joiden takia työt eivät edisty/valmistu.

    • 3. Aloita työn kirjoittaminen ohjaajan opastuksella

      Työtä aloittaessa on hyvä sopia aikataulusta ja siitä, missä vaiheissa / milloin tapaatte ja saat palautetta työstä.

      Kannattaa myös tutustua kandityön kirjoitusohjeisiin.

    • 4. Aihe-esittely

      Kun olet hieman perehtynyt aiheeseesi, valmistele kalvot aiheenesittelyä varten ja ilmoittaudu kandiseminaarin kokoontumiseen vähintään viikkoa ennen pitämään aihe-esittely. Tarkemmat ohjeet Kokoontumiset-sivulla. Hyväksytä kalvosi ohjaajallasi ja lähetä ne myös tiedoksi valvojallesi.

    • 5. Kandityöesitelmä

      Kun työsi päätulokset ovat valmiit, sovi ohjaajasi/valvojasi kanssa kandityön pitämisestä kandiseminaarissa ja ilmoittaudu sitten seminaarikokoontumiseen vähintään viikkoa ennen kokoontumista. Valmistele työn esittelykalvot ja hyväksytä ne ohjaajalla ja lähetä myös tiedoksi valvojalle.

    • 6. Työn arvostelu

      Kun työsi on valmis, palauta lopullinen työ ohjaajallesi ja valvojallesi. Ohjaajasi tulee täyttää arvostelulomake ja siihen arvosanaehdotus. Työn valvoja suorittaa lopullisen arvostelun ja toimittaa lomakkeen kandiseminaarin vetäjälle. Kandiseminaarin vetäjä tarkistaa, että myös seminaariosuus on suoritettu ja toimittaa arvostelun edelleen opiskelijapalveluihin. (Tarvittaessa myös valvoja voi toimittaa arvostelun eteenpäin.)

    • 7. Kypsyysnäyte

      Kypsyysnäytteen voi suorittaa, kun työ alkaa olla melko valmis. Erityisesti johdannosta tulee kuitenkin olla jo kirjoitettuna melko viimeistelty versio. Tarkemmat ohjeet Kypsyysnäyte-sivulla.

      Kypsyysnäytteen suorittavat vai ne, joiden koulusivistyskieli on suomi tai ruotsi.

    • 8. Työn arkistointi

      1. Tallenna täysin valmis työsi Aalto-yliopiston kirjaston ylläpitämään arkistoon sivuston https://eage.aalto.fi/?ff/fi/EDU_AALTO_107 kautta (ohjeet). Työ on tallennettava  PDF/A-formaatissa.
      2. Lähetä työsi myös seminaarin vetäjälle.

    • Kandi- ja maisteritason opinnäytteiden tiivistelmien julkaisu 1.1.2024 alkaen 

      Vararehtori Petri Suomalan vahvistaman päätöksen mukaisesti 1.1.2024 lähtien tallennettavien kandidaatin ja maisterin opinnäytteiden tiivistelmät julkaistaan aina avoimesti Aaltodoc-julkaisuarkistossa yhdessä opinnäytteiden muiden metatietojen kanssa. Tiivistelmien julkaiseminen lisää tiedon avoimuutta. Opiskelija kuitenkin edelleen päättää haluaako opinnäytteensä koko tekstin avoimesti julkaistavaksi vaiko ei. Takautuvasti tiivistelmiä ei julkaista. 

      Edellä kuvatun johdosta metatietojen yhteydessä Aaltodocissa julkaistavassa tiivistelmässä ei tule olla tietoja, joita ei haluta julkaista avoimesti verkossa.