Topic outline

  • Osaamistavoitteet:
    Opiskelijat saavat ensinnäkin käsityksen talouspolitiikan perusteista: mitä talouspolitiikalla tarkoitetaan ja mihin sillä pyritään, mitä osa-alueita talouspolitiikassa on sekä mitkä ovat keskeiset talouspolitiikan kotimaiset ja EU-tason instituutiot ja prosessit. Toiseksi opiskelijat tutustuvat viime aikojen talouspolitiikan ajankohtaisiin teemoihin Suomessa ja euroalueella.

    Kurssin yhteystiedot:

    • Kurssin sisältö: Martti Hetemäki (martti.hetemaki@helsinki.fi)
    • Kurssi-ilmoittautumiset, järjestelmät ja käyttöoikeudet: Elina Yrjänäinen (elina.yrjanainen@aalto.fi)

    Opetuskieli ja suorituskielet:
    Suomi

    Sisältö:
    Opintojaksolla käsitellään talouspolitiikan tavoitteita, rajoituksia, keinoja sekä politiikan muotoilun ja toteuttamisen instituutioita ja prosesseja. Painopiste on Suomen talouspolitiikassa mutta myös Suomen kannalta kiinnostavat euroalueen ja koko EU:n talouspolitiikan kysymykset tulevat esille.
    Temaattisesti jakso painottaa makrotalouspolitiikkaan ja erityisesti finanssipolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Rahapolitiikkaa ja rahoitusvakauspolitiikkaa käsitellään lyhyemmin. Rakennepolitiikan osalta esille tulevat esille mm. työmarkkinoiden toimintaa sääntelevät asiat, innovaatiopolitiikka ja kilpailupolitiikka.

    Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet:
    Opintojaksosta saatava arvosana perustuu oppimispäiväkirjaan. Opintojakso arvostellaan asteikolla 0-5. Opiskelijoiden odotetaan osallistuvan jakson luennoille ja tutustuvan jakson aikana jaettavaan materiaaliin.

    Oppimateriaali:
    Jakso noudattelee kirjan Bénassy-Quéré, Coeré, Jacquet ja Pisani-Ferry (2019) ”Economic Policy – Theory & Practice”, 2nd edition, rakennetta ja osin sisältöä. Jakson suorittaminen ei edellytä kirjan lukemista. Etenkin Suomen talouspolitiikkaa koskevat osat perustuvat kotimaiseen aineistoon ja talouspolitiikan asiatuntijoiden esityksiin.

    Korvaavuudet:
    Suomen talous ja talouspolitiikka (31C00300)

    Ilmoittautuminen:
    Aallon opiskelijat ilmoittautuvat Aallon Sisussa (sisu.aalto.fi)

    Lisätiedot:
    Kurssi järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Jos olet jo suorittanut aiemmin kurssin Suomen talous ja talouspolitiikka (31C00300), et voi suorittaa tätä kurssia.

    Ilmoittautuminen:
    Aallon opiskelijat ilmoittautuvat Aallon Sisussa. Jos sinulla on kysyttävää ilmoittautumisiin liittyen, olethan yhteydessä elina.yrjanainen@aalto.fi.

    Kiintiö:
    80 opiskelijaa Aallosta

    Priorisointi:
    1. Taloustieteen pääaineen kandiopiskelijat, 2. Muut kauppakorkeakoulun opiskelijat