PHYS-A0110 - Yliopistofysiikan perusteet (TFM), Luento-opetus, 5.9.2022-14.10.2022
Kurssiasetusten perusteella kurssi on päättynyt 14.10.2022 Etsi kursseja: PHYS-A0110
Osion kuvaus
-
Täällä on vuoden 2021 kurssin luentovideot nähtävänä. Vuoden 2022 kurssi seurailee pitkälti samoja askelmerkkejä, joten näitä videoita voi hyöyntää jos ei syystä tai toisesta pääse luennolle. Luennot pyritään videoimaan tänäkin vuonna, jolloin uusilla luentovideoilla korvataan vanhoja sitä mukaa kun ne saadaan editoitua ja pilveen ladattua.
-
Laaditaan mekaaninen malli kiinteä kappaleen muodonmuutoksille, jossa kappale koostuu pienenpienistä rinnakkain ja sarjassa olevista jousista. Jouset kuvaavat materiaalin ionien tai atomien välisiä sähköisiä vuorovaikutuksia ja niiden harmonista approksimaatiota. Kysymyksissä ja vastauksissa käsitellään hieman harmonisen approksimaation merkitystä.
-
Yleistetään tutut kolmiulotteisen karteesisen (paikka)avaruuden vektorit yleisiksi vektoriavaruuden olioiksi. Vektoriavaruuksilla on mukavia yhtymäkohtia esimerkiksi funktioiden Taylor-sarjoihin, jossa 'funktiovektorin' eri komponentit ovat potenssisarjan eri termejä. Nämä asiat eivät ole kurssimme keskeistä asiaa, mutta aikanaan tulevat kyllä tutuiksi -- nyt vain hieman maistiaisia.
-
Kuu kiertää maata suunnilleen ympyrärataa. Maapallon kuuhun kohdistama painovoima ei aiheuta vääntöä, jolloin kuun pyörimismäärä säilyy. Toisaalta, jos otetaan vuorovesi-ilmiö huomioon, niin nyt nähdäänkin että johtuen maapallon nopeammasta pyörimisestä oman akselinsa ympäri (verrattuna kuun kiertoon maapallon ympäri) vuorovesi-ilmiö aiheuttaa kuuhun sen kiertoa kiihdyttävän väännön. Kuun ratanopeus siis kasvaa ja se loittonee hitaasti pois päin maasta (noin 4 cm vuodessa).
-
Lopuksi vielä tarkastellaan gyroskooppista prekessiota: pyörivään narusta roikkuvaan renkaaseen kohdistuva painovoima aiheuttaa pyörimismäärävektorille kohtisuoran väännön. Analogisesti keskihakukiihtyvyyden kanssa tasaisessa ympyräliikkessä, tämä vääntö ei muuta pyörimismäärän suuruuden muutosta vaan ainoastaan kääntää pyörimismäärävektoria.
-
Nutaatiolla tarkoitetaan gyroskoopin prekession alussa mahdollisesti tapahtuvaa ylimääräistä liikettä, jossa gyroskooppi hakeutuu kohti tasapainotilaa (=prekessointia). Nutaatio on esimerkki yleisemmästä fysiikan käsitteestä transientti, jolla tarkoitetaan fysikaalisen järjestelmän aikakehityksessä alkuehdoista riippuvaa dynamiikkaa, joka kuitenkin lopulta katoaa kun järjestelmän aikakehitys saavuttaa jonkinlaisen tasapainotilan.
-
Päivän ja viikon aiheita ovat koordinaatistovalinnat: minne asetamme origon? Mikä on koordinaatistomme liiketila? Onko koordinaatistomme inertiaalinen? Galilein suhteellisuusperiaate, eli että kaikki fysikaaliset ilmiöt ovat riippumattomia inertiaalisen tarkastelukoordinaatiston valinnasta, on tärkeä periaate, joka on toki meille tuttu mutta aikanaan myös välttämätön maakeskisen maailmankuvan murtumiseen.
-
Fysikaaliset suureet ovat sellaisia, mitkä voidaan mitata, ja jonka mittauksen arvo ei riipu valitusta koordinaatistosta. Monet fysiikassa käytetyt käsitteet ovatkin itse asiassa koordinaatiston valinnasta riippuvia, mikä tarkoittaa että ne eivät ole tietyssä mielessä 'fysikaalisia', esimerkkeinä tarkastellaan hieman sähkökentän ja magneettikentän epäfysikaalisuutta. Näiden yhdistelmä, sähkömagneettinen kenttä, sen sijaan on täysin fysikaalinen, eli vain tarkastelemalla näitä kahta kenttää yhtenä kokonaisuutena, saadaan koordinaatiston valinnasta riippumaton fysiikan ilmiö esille.
-
Inertiaalikoordinaatisto voidaan määritellä viitekehykseksi, jossa Newtonin I lain havaitaan pätevän. Galilein muunnos kertoo puolestaa matemaattisen operaation jolla yhdestä inertiaalikoordinaatistosta voidaan siirtyä toiseen inertiaalikoordinaatistoon. Jos koordinaatistoista toinen on kuitenkin epäinertiaalinen (eli kiihtyy suhteessa inertiaaliseen koordinaatistoon), niin silloin havaitsemamme kiihtyvyydet näyttävät siltä kuin kappaleisiin kohdistuisi epäfysikaalisia näennäisvoimia.
-
Voiman F tekemä työ dW = Fdx riippuu tarkastelukoordinaatistosta: voimat eivät riipu inertiaalikoordinaatiston valinnasta mutta siirtymät riippuvat, joten tästä seuraa se, että yksittäisen voiman tekemä työ on koordinaatistoriippuvainen. Tämä on ihan ok, sillä myös esim. kineettisen energian muutokset ovat koordinaatistoriippuvia. Energian säilymislaki kuitenkin toimii inertiaalikoordinaatiston valinnasta riippumatta, mikäli vain otamme huomioon kaikki 'oleelliset asiat'.
-
Luentovideon laatu oli jostakin syystä tosi huono 2022, joten jätän tänne viikon 5 keskiviikon luennolta edellisvuotiset videot.
Keskiviikon luennolla käsitellään epäinertiaalisia koordinaatistoja, näennäisvoimia ja erityisesti pyörivässä koordinaatistossa havaittavia keskipako- ja Coriolis-voimaa. Esimerkkeinä käsitellään Eötvösin efektiä sekä hurrikaaneja. Myös pari sanaa pakohuoneesta.
-
Esimerkkinä Coriolis-voimasta tai sen vaikutuksesta käsitellään hurrikaaneja ja niiden pyörimistä. Hurrikaanissa oleellista on myrskyn keskellä olevan matalapaineen ja ulkopuolella olevan korkeapaineen aiheuttama voima joka pyrkii työntämään ilmaa kohti keskustaa ja sen kilpailu ja tasapaino Coriolis-voiman kanssa.
-
Lopuksi ratkotaan vielä numeerisesti ajetun vaimenevan värähtelijän liikeyhtälöä, eli tapausta jossa vaimenevaa värähtelijää työnnetään ulkoisella voimalla. Tässä tapauksessa ulkoinen voimakin on harmoninen, jolloin pääsemme tarkastelemaan esimerkiksi monessa asiayhteydessä vastaantulevaa resonanssi-ilmiötä sekä ajavan voiman ja systeemin värähtelyn välistä vaihe-eroa.