Topic outline

 • Kurssin sisällöstä:
  Tiedossa on suurelta osin tuttuja mekaniikan ilmiöitä mutta hieman erilaisista näkökulmista katsottuna ja pikku hiljaa on tarkoitus myös ottaa differentiaalilaskennan työkaluja käyttöön. Lukio-oppimäärään nähden uuttakin fysiikan asiaa toki kurssilta löytyy (lähinnä pyörimisliike), mutta pääpaino kurssilla on erilaisten näkökulmien, fyysikon ajattelutyökalujen ja matemaattisten laskentatekniikoiden käyttöönotto. Koska uutta asiaa tulee ihan riittävästi, niin on vain hyvä jos itse fysiikan ilmiöt ovat tuttuja ;)

  Luennot:

  Kurssimme alkaa maanantaina 5.9. kello 12:15. Paikkana luentosali U4, joka löytyy kanditalon (Otakaari 1) U-siiven aulasta. Luennot on monena vuonna videoitu, ja leikatut ja editoidut luentovideot ovat laitettu Mycoursesiin nähtäväksi. Tämän vuoden kurssin videointia ei ole vielä päätetty mutta joka tapauksessa edellisvuotiset (2021) videot löytyvät Mycoursesista 'Luentovideot'-lehdeltä. Jos et siis syystä tai toisesta pääse jollekin luennolle paikalle, niin voit ihan hyvin katsoa vastaavat luentovideot.

  Esitehtävät:

  Luentoja ennen on tehtävänä esitehtävä (Mycoursesissa vasemman puolen valikosta Viikko 1-linkki-> "Maanantain luennon esitehtävä..."). Esitehtävät koostuvat pääasiassa lyhyistä teksteistä tai videoista ja niihin vastataan lyhyesti muutamalla virkkeellä. Vastausten yhteydessä voi esittää myös kysymyksiä aiheesta. Huomaa siis että ensimmäisen esitehtävän deadline on ennen kurssin ensimmäistä luentoa! Jokaista luentoa ennen oma esitehtävänsä, eli yhden viikon aikana on kaksi esitehtävää.

  Jos jokin esitehtävävideo unohtuu tehdä, niin ne kannattaa tehdä sitten myöhässä. Myöhästyneetkin vastaukset luetaan ja niistäkin saa vielä puolet pisteistä.

  Laskuharjoitustehtävät:
  Ensimmäiset laskuharjoitukset ovat jo ensimmäisellä viikolla. Kurssillamme laskuharjoitukset ovat ns. laskutupalaskareita, eli tilaisuuksissa ratkotaan tehtäviä assistenttien ohjauksessa. Laskuharjoitustilaisuudet ovat aseteltu viikkoon perättäin siten, että ne muodostavat neljän tunnin settejä samassa tilassa (torstaisin 8-12 ja perjantaisin 10-14). Assari vain vaihtuu välissä! Voit siis oman aikataulusi mukaan käydä noissa tilaisuuksissa tehtäviä tekemässä, eikä siis tarvitse osua 'omaan' kahden tunnin slottiisi ja halutessasi voit olla vaikka koko neljä tuntia (sisun laskariryhmäilmoittautumisista ei tarvitse välittää). Tehtäviä voi myös tehdä ihan itsenäisesti ja itse asiassa ne ovat mitoitettu viemään noin 4-5 tuntia aikaa viikossa, joten niitä tuskin ehtiikään tilaisuudessa tekemään. Vaikka jokainen vastaa tehtäviin itsenäisesti, on yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa ehdottomasti suotavaa -- se on hauskempaa ja varmasti myös opettavaisempaa! Itse tehtävät ovat kurssikirjamme kustantajan sähköisiä Mastering Physics-tehtäviä. Järjestelmä itse tarkistaa ja pisteyttää tehtävät. Jos vastaus on väärin, voi sen aina yrittää uudestaan eikä vääristä vastauksista tehdä pistevähennyksiä. Tehtävät ovat auki kurssin loppuun saakka 21.10.
  Tässä vielä assarien laskariryhmäjaot, jonka pohjalta tiedätte kuka assari on pääsääntöisesti missäkin ryhmässä. Erityisesti Joel on ruotsinkielentaitoinen, joten ruotsinkielistä ohjausta kaipaavien kannattaa suunnata Joelin ryhmiin.
  H01 to 8-10:, Y346 Helmi
  H02 to 12-14, U358: Unna
  H03 pe 10-12, Y346: Joel
  H04 pe 12-14, Y346: Eemeli

  Ryhmälaskarit ts. pienryhmäsessiot:
  Pienryhmäsessioissa (P0x) ratkotaan 3-4 hengen pienryhmissä avoimia kontekstirikkaita ongelmia. Tehtäväformaatti tulee varmasti tutuksi ;) Noihin sessioihin ei tarvitse sinällään mitenkään valmistautua eikä sieltä jää mitään kotiin tehtävää. Tehtävien tarkoitus on harjoitella niin pienryhmätoimintaa kuin myös soveltaa kurssilla ja muualla elämässä opittuja asioita hieman erilaisissa asiayhteyksissä. Tehtävien ratkaisuja ei palauteta eikä arvostella vaan pisteet saa yksinkertaisesti pienryhmätoimintaan aktiivisesti osallistumalla ja vastaamalla ryhmälaskarikyselyyn (löytyy mycoursesista tehtävien yhteydessä). Jos et pääse jollakin viikolla osallistumaan omaan pienryhmäsessioosi, niin voit mennä johonkin toiseen. 
  Tässä vielä assarien ryhmälaskarijaot
  P01 to 8-10, Y229a: Unna
  P02 pe 10-12, U358: Eemeli
  P03 pe 8-10, M240: Joel
  P04 pe 14-16, U410b: Helmi

  Korvaava tehtävä:
  Jos syystä tai toisesta jää osa lasku- tai ryhmälaskaripisteistä saamatta, löytyy "Korvaavia tehtäviä"-sivulta tietoa miten muutaman kurssipisteen verran pystyy paikkaamaan puuttuvia tehtäviä ylimääräisellä pienellä projektilla. Voit kuitenkin odottaa projektin kanssa kurssin loppuun saakka (laskuharjoituspisteet noudetaan Pearsonin järjestelmästä vasta 23.10. jolloin lopulliset pisteet on tiedossa). Deadline korvaavan tehtävän palautukseen on noin viikko kurssin loputtua 28.10.

  Pakohuone:
  Lopuksi vielä kurssin 'lopputestistä'. Se toteutetaan pienryhmissä suoritettavana pakohuoneena. Sitäkään ei varsinaisesti arvostella mitenkään, vaan kaikki jotka pakohuoneesta selviävät saavat siitä pisteet. Tehtävien suorittamiseen varataan kahden tunnin aikaslotti, ja kaikki pienryhmät olisi tarkoitus saada pakohuoneesta läpi koeviikon aikana. Pakohuoneita rakennetaan kaksi suurinpiirtein samanlaista. Paikkana ovat Otakaari 1:n U-siiven kellarikerroksessa olevat luokat U020 ja U022. Paikalla on yksi assari, joka ohjaa molempien luokkien pakohuoneryhmiä yhtä aikaa.

  Arvosana:
  "Kurssin suorittaminen ja arvostelu"-lehdeltä löytyy tietoa kurssin pisteytyksestä ja arvosanan määräytymisestä.

  Apuja:
  Kurssin etusivulla on luennoitsijan ja assarien sähköpostiosoitteet. Kysykää jos mitään on epäselvää. Lisäksi suosittelen lämpimästi muodostamaan jonkinlaisen telegram- tms. ryhmän opiskelijoiden vertaistukea varten. Kurssihenkilökunta ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole mukana reaaliaikaisilla keskustelukanavilla (jollei assarit toisin välttämättä halua) vaan yhteydenotot toivotaan joko sähköpostitse tai luentojen, laskarien ja pienryhmätilaisuuksien yhteydessä.