Topic outline

  • Kurssiin kuuluu kymmenen laskuharjoituskierrosta, joissa kussakin on kaksi tehtävää. Näistä toinen on automaattisesti tarkistettava tehtävä ja toinen on tehtävä, jonka assistentit tarkistavat. Tehtävät tulevat löytymään Harjoitustehtävät -osiosta. Tehtävien palautuksen takaraja on aina perjantaisin klo 15:00 alla olevan aikataulun mukaan.

    Kierros Aihe Palautettava viimeistään
    1 Johdatus ja levossa oleva fluidi Pe 10.3
    2 Fluidin liike ja Bernoullin yhtälö Pe 17.3.
    3 Säilymisperiaate Pe 24.3.
    4 Energiayhtälö ja häviöt Pe 31.3.
    5 Differentiaalimuotoiset yhtälöt Pe 14.4.
    6 Potentiaaliteoria Pe 5.5.
    7 Dimensioanalyysi Pe 12.5.
    8 Putkivirtaukset Pe 19.5.
    9 Pyörivät virtauskoneet
    Pe 26.5.
    10 Virtaus kappaleiden ympäri Pe 2.6.

    Automaattisesti tarkistettavat tehtävät

    Kunkin viikkoharjoituksen ensimmäinen tehtävä on automaatitsesti tarkistettava, MyCoursesissa suoritettava ns. STACK-tehtävä. Näissä tehtävissä ratkaisuna annetaan ainoastaan kysytty arvo, ja tehtävän ratkaisuperiaatetta ei tarkisteta. Tehtävä on auki kyseisen kierroksen määräaikaan asti, jonka jälkeen tehtävä lukittuu. Tehtävää voi yrittää useamman kerran, mutta jokaisesta väärästä vastauksesta kumuloituu pieni sakko, jonka suuruus on ilmoitettu tehtävänannon yhteydessä. Tehtävästä jää voimaan kaikkien yritysten paras tulos. Jos siis tehtävästä on esimerkiksi saanut pisteitä 75% ja kumulatiivinen sakko ennen yritystä oli 25%, kirjataan tehtävästä sillä hetkellä (75-25)%=50% pisteistä, ja tehtävästä tulee tällöin vähintään 50% pisteistä, vaikka myöhemmistä yrityksistä tulisi lisää sakkoa.

    Tehtävät, jotka assistentit tarkistavat

    Kunkin kierroksen toisesta tehtävästä palautetaan koko ratkaisu assistenttien tarkistettavaksi. Tehtävät palautetaan MyCourses-sivujen palautuslaatikoihin. Kullekin tehtävälle on oma palautuslaatikkonsa, joten ole tarkkana, että palautat tehtävän oikeaan laatikkoon. Skannatut tai muuten sähköiseen muotoon tuotetut tehtävät (Word, Mathcad, LaTeX jne.) tulee palauttaa pdf-tiedostona (yhden sivun palautukset voi palauttaa myös jpeg-kuvana). Muita palautusmuotoja ei hyväksytä, sillä pyrimme pitämään yhdenmukaisilla palautuksilla assistenttien ylimääräisen työn minimissään. Pdf-tiedoston luontiin itse otetuista kuvista löytyy lukuisia tapoja. Ohessa muutama vinkki

    Älypuhelimille löytyy myös suoraan eri alustoille sovelluskaupoista lukuisia sovelluksia, joilla voi "skannata" tehtäväpaperit suoraan pdf-tiedostoiksi. Kun otatte kuvia tehtäväpapereista kiinnittäkää erityistä huomiota kuvien laatuun. Skannerisovellusten käyttö puhelimen oman kamerasovelluksen sijaan on suositeltavaa, koska ne tyypillisesti parantavat automaattisesti kuvanlaatua ottaen huomioon, että kyseessä on tekstiasiakirja.

    Täydet pisteet saadakseen tehtävän ratkaisun periaate on pitänyt avata ja ratkaisun pitää olla oikein. Selitysten ei tarvitse olla pitkiä, vaan tässä riittää, että keskeiset vaiheet tulevat selväksi siten, että assistentin ei tarvitse päätellä, mitä olette eri vaiheissa tehneet. Toimiva perusohje on seuraava. Peitä mielessäsi kaikki tehtävän kaavat. Jos jäljelle jäävän osuuden perusteella tehtävän vaiheet ja ratkaisulogiikka ovat epäselviä, lisää selityksiä. Selitykset vaatimalla pyrin varmistamaan, että olette ymmärtäneet tehtävään liityvät oletukset ja ratkaisun logiikan. Selitykset myös paljastavat, onko tehtävän yksityiskohdat ymmärretty. Ratkaisun dokumentointi auttaa myös assistentteja tarkistamaan nopeasti, että tehtävän ratkaisulogiikka on oikein. Hyvin dokumentoidusta tehtävästä näkee jo pelkkien selitysten perusteella ilman kaavoja, onko tehtävä oikein ratkaistu.

    Harjoitusten arvosana

    Kurssin painotetun keskiarvon laskemista varten laskuharjoitusten arvosana määritetään kaavalla (pisteet-50)/(100-50)*(5,7-0,5)+0,5 käyttäen prosentteja maksimipisteistä. Laskuharjoitusten paino on kurssiarvosanassa 40 %, ja harjoitusten arvosanaa käytetään kurssiarvosanan laskennassa pyöristämättömänä. Laskuharjoitusten läpäisemiseen tarvitaan puolet maksimipisteistä. Ohessa ohjeellinen kuuvaja kaavan tulkintaan.