LC-7110 - Tieteellinen kirjoittaminen tohtoriopiskelijoille V D, Luento-opetus, 14.3.2023-30.5.2023
Kurssiasetusten perusteella kurssi on päättynyt 30.05.2023 Etsi kursseja: LC-7110
Osion kuvaus
-
Yleistä kurssista
Tieteellinen kirjoittaminen tohtoriopiskelijoille (LC-7110) kurssilla syvennytään tieteellisiin teksteihin tekstilajeina ja tieteelliseen kirjoittamiseen prosessina. Kurssin tarkoituksena on vahvistaa tohtori-opiskelijan akateemisia tekstitaitoja ja siten tukea tutkijan työn keskeistä osa-aluetta. Tavoitteena on, että tieteellisten tekstien tuottaminen on sujuvampaa ja syntyvä työnjälki parempaa. Opiskelija tunnistaa omia haasteitaan ja vahvuuksiaan kirjoittajana, osaa hyödyntää erilaisia kirjoittamisen tapoja työskentelyssään ja pystyy aktiivisesti kehittämään omaa tieteellistä kirjoitustaitoaan myös itsenäisesti.
Toteutus (kevätlukukausi 2023)
- Kurssi pidetään tiistaisin 14.3. - 30.5.2023 klo 13.15 - 15.45.
- Tapaamme Zoomissa: https://aalto.zoom.us/j/61099717285.
- Kurssilla voidaan mahdollisuuksien mukaan toteuttaa osa opetuksesta joustavasti pienryhmämuotoisena työskentelynä.
- Kurssin aikana kirjoitetaan kolme harjoitustekstiä, joita käsitellään omissa tekstipajoissaan. Opiskelijat antavat palautetta toistensa teksteistä ja saavat palautetta opettajalta.
Opetuskieli ja opetettava kieli
Kurssin opetuskieli ja opetettava kieli on suomi: kurssilla syvennytään siten suomenkielisiin tieteellisiin teksteihin ja kurssin aikana tuotetaan suomenkielistä tutkimuspohjaista tekstiä. Kurssi sopii kuitenkin myös väitöskirjaansa tai artikkeleita englanniksi kirjoittaville tohtoriopiskelijoille. Tällöin sovitaan erikseen suomenkielisestä tekstistä tai teksteistä, jotka opiskelija tuottaa kurssin aikana. Kurssi tarjoaa siten mahdollisuuden harjoitella esimerkiksi yleistajuistavaa tieteellistä kirjoittamista omalla äidinkielellä.Kurssin sisältöjä
Kurssin painotuksista sovitaan yhteisesti opiskelijoiden toiveiden pohjalta. Kurssilla pyritään pienryhmätyöskentelyn ja vertaispalautteen avulla huomioimaan myös opiskelijoiden yksilöllisiä tarpeita. Kurssin teemoja voivat olla:
- hyvän tutkimustekstin yleiset piirteet (syventävä oppimäärä): argumentaatio, lähteiden käyttö, tekstin jäsentäminen, virkeilmaisu, tyyli jne.
- hyvän tutkimustekstin tekstilaji- tai alakohtaisia piirteitä
- kirjoittamisprosessin hallinta: apukeinot, tavoitteiden asettaminen ja työn seuranta, lähteiden ja aineiston käsittely osana kirjoitusprosessia, lähdeviitetyökalut
- kirjoittaminen ja henkinen hyvinvointi: työn rytmitys, luovuuden ruokkiminen ja ylläpito, stressin hallinta, kirjoittamisen psykologia (jippoja ja yleisiä linjoja)
- yleistajuistava (eli populääri) tiedekirjoittaminen, muu kirjallinen tiedeviestintä, rahoitushakemus, portfolio, työhakemus ja muut akateemiset markkinointitekstit
- lukeminen, luetun tulkinta, muistiinpanot, referointi ja lähteiden kanssa keskusteleminen.