Topic outline

  • Tässä tapaamisessa lähestytään hyvää (selkeää, yksiselitteistä ja johdonmukaisesti etenevää) tieteellistä tekstiä kahdesta eri vinkkelistä:

    • Virketason ilmaisu: mitkä ovat joitakin tieteelliselle tekstille tyypillisiä virketason ongelmia ja miten niitä voidaan ratkoa
    • Kappale: mitä se on ja mitä se pitää sisällään.
    • "Kotiläksy": 1/2–1 sivun teksti tekstipajaa varten

      • Seuraavassa tapaamisessa järjestetään tekstipaja-1. Tekstipajassa käsiteltävä teksti: lyhyt eli 0,5–1 sivun teksti, joka esittelee tekemääsi tutkimusta (kokonaisuus tai jokin osatutkimus) napakasti ja yleistajuisesti.
      • Ilmeiset vaihtoehdot ovat: tiivistelmä (abstrakti) ja tutkimuskuvaus. Näiden kahden ero ei ole kovinkaan perustava. Tiivistelmällä viitataan yleensä tekstiin, joka kiteyttää valmiin (tai pian valmistuvan) tekstin tai esitelmän sisällöt. Tutkimuskuvaus taas nimensä mukaisesti kuvaa tekeillä olevaa tutkimusta prosessina. Siihen tyypillisesti liitetään myös kuvaus siitä, miten tutkimus julkaistaan ja jaotellaan – julkaistavien tekstien kautta – eri työvaiheisiin.
      • Tiivistelmän tai tutkimuskuvauksen aiheen saa valita itse, mutta suositeltava vaihtoehto on tiivistelmä/tutkimuskuvaus koko väitöstutkimuksestasi. Tämä siksi, että voidaan harjoitella hieman pidemmän eli lähemmäs yhden (1) sivun yleiskuvauksen tekemistä.
      • Muut ehdotukset tekstiksi otetaan huomioon. Onko hankkeellasi kotisivut, jolle haluat tehdä tai päivittää esittelytekstin? Onko sinulta pyydetty yleistajuista kuvausta tutkimuksestasi markkinointia tai esim. yliopiston tietotusta varten? Kysy Tapanilta, jos haluat ehdottaa jotakin muuta.
      • Vielä englanniksi kirjoittaville: on täysin sallittua ottaa käännettäväksi jo olemassa oleva englanninkielinen abstrakti tai tutkimuskuvaus, erityisesti jos käännökselle olisi muutenkin käyttöä tai jos kääntämisharjoitus tuntuu hyödylliseltä (useimmiten se on sitä). 

    • Tekstin palautus ja palautteenanto

      • Palauta teksti lähettämällä se viestin liitteenä allaolevalle keskustelufoorumille viimeistään 3.4. klo 13.00.
      • Jaan teidät heti takarajan umpeuduttua tekstipareiksi, jotta voitte käydä toistenne teksteihin käsiksi.
      • Lataa tekstiparisi koneellesi. Lue teksti ajatuksella ja tee lukiessasi merkintöjä suoraan tekstitiedostoon tai muistiinpanoiksi. Pyydän lähettämään merkinnät ja muistiinpanot tekstin kirjoittajalle seuraavan tapaamisemme päätteeksi.
      • Valmistaudu antamaan palautetta kaikista seuraavista teemoista – tärkeää on niin myönteinen kuin rakentavan kriittinenkin palaute:
      1. Virketason ilmaisu: Onko se tyyliltään ja selkeydeltään tieteelliselle (tutkimusta esittelevälle) tekstille sopivaa? Onko teksti riittävän yleistajuista?
      2. Tekstin jäsennys: Onko tekstin jaottelu kappaleisiin johdonmukaista? Esitelläänkö asiat lukijan kannalta luontevassa järjestyksessä? Ovatko virkkeet sisällöltään luontevissa paikoissa vai pitäisikö joitakin virkkeitä siirtää?
      3. Sidosteisuus: Yhdistyvätkö tekstissä käytetyt käsitteet riittävän vahvasti toisiinsa? Toistetaanko avaintermejä johdonmukaisesti? Onko tekstissä sopivasti taakse- tai eteenpäin viittaavia ilmauksia?
      4. Avoimet kysymykset: Mietityttääkö kielellisessä ilmaisussa tai oikeinkirjoituksessa jokin seikka? Tuo avoimet kysymykset mukanasi!
      • Varmista siis, että sinulla ainakin kohdista 1–3 jotakin myönteistä kerrottavaa: jos teksti toimii näiltä osin, on kirjoittajan mitä tärkeintä kuulla tämä ja mieluusti myös se, miksi/miten teksti toimii hyvin. Mikäli kohtaan 4 ei löydy tekstiä luettaessa erityistä huomioitavaa, kysymyksiä voi myös pohtia tekstipajan mittaan.

    • Esimerkkitiivistelmiä

      • Alla on linkkejä esimerkkitiivistelmiin Aalto-yliopiston opinnäytetietokannassa Aaltodocissa. Tutustu kirjoittaessasi tai kun jokin lukemassasi tekstiparin tekstissä mietityttää. Kirjaudu Aaltodociin omilla Aalto-tunnuksillasi. Joissakin tapauksissa suomenkielinen tiivistelmä on alhaalla englanninkielisen tiivistelmän jälkeen.
      • Esimerkkitekstit ovat sikäli onnistuneita, että niistä löytyvät olennaiset asiat (monin osin samoja kuin johdannossa): ilmiökentän taustoitusta, motivointia ja tietysti itse tutkimusaiheen esittelyä (ml. käytetyt menetelmät). Lisäksi kerrotaan tuloksista. Omassa tiivistelmässäsi sinun ei tarvitse kirjoittaa vielä tulevaisuudessa siintävistä tuloksista, ellet sitten kirjoita jo toteutetusta osatutkimuksesta. Tulosten sijaan tällaisessa harjoitustekstissä tai tulevaa tutkimusta esittelevässä tutkimuskuvauksessa voidaan kuvata esimerkiksi tarkemmin osatutkimusten omia tavoitteita tai sitten monografian tapauksessa jäsentää yleistä tavoitetta tarmempiin osatavoitteisiin. Tällainen teksti asettuu yleensä luontevasti tiivistelmän/tutkimuskuvauksen loppupuolelle.
      • Esimerkkitiivistelmiä voi käyttää mallina, mutta täydellisiä ne eivät ole, eikä niistä kannata muodostaa itselle pakkopaitaa. Suhtaudu varauksella, ja kun intuitio kertoo toteuttamaan jonkin asian eri tavalla, intuitio on suurella todennäköisyydellä oikeassa.