Topic outline

  • Tässä tapaamisessa syvennytään kirjoitusprosessiin eli siihen, miten (ja miksi) suunnitella ja ohjata omaa kirjoitusprosessia. Lisäksi keskustellaan kirjoittamiselle suotuisista olosuhteista.
    • Not available unless: You are a(n) Student
      File icon
      5. tapaamisen diat File PDF
    • Kotitehtävä: tuo tekstiä minitekstipajaan!


      Seuraavassa eli 6. tapaamisessa pidetään jälleen minitekstipaja. Minitekstipajan teema on lähdevetoinen teksti.

      • Lähdevetoinen teksti tarkoittaa tässä yleisesti ottaen lähteen tai lähteiden sisältöjä kuvailevaa eli referoivaa ja mahdollisesti myös kommentoivaa tekstiä. Teksti voi olla:
      1. Tutkimuskentän avaaminen. Teksti esittelee lyhyesti useampia lähteitä ja kuvailee, miten nämä ovat jotakin ilmiötä lähestyneet. Sisältää tyypillisesti yleisluontoisia referointiverbejä, kuten "on tarkasteltu", "lähestyi", "on pyritty osoittamaan" jne.
      2. Tietyn ilmiön kuvailu. Teksti esittelee jonkin ilmiön pääpiirteet ikäänkuin neutraalin faktaperustaisesti mutta kuitenkin lähteeseen tai useampaan viitaten. Ei tyypillisesti referointiverbejä vaan yksinkertaisesti lähdeviite virkkeen lopussa.
      3. Tietyn ilmiön määrittely. Kohdan 2 "Tietyn ilmiön kuvailua" serkku, mutta fokus yhdessä lähteessä tai lähestymistavassa ja näkökulma ei-neutraali. Sisältää referointia ("X määrittelee y:n seuraavasti...") ja ennakoi tai sisältää kommentointia ("tässä tutkimuksessa sovelletaan X:n määritelmää seuraavasti...").
      4. Lähteen analyysi. Siis tarkemmin ottaen lähteen edustaman lähestymistavan (teoria, argumentti, hypoteesi) tarkka, kriittinen kuvaus. Sisältää referointi-ilmauksia.
      5. Muu, mikä? Edellä kuvatut tekstityypit eivät ole jäännöksettömiä tai aina erotettavissa toisistaan. Kun esimerkiksi jotakin tutkimustekstin osaa (esim. alaluku) tarkastelee hieman laajemmin, se usein (useimmiten?) sisältää erilaisina yhdistelminä erilaisia lähdevetoisia kappaleita.
      • Valitse tuttuun tapaan yhden laajemman tai muutaman lyhyemmän kappaleen pituinen teksti – joka tapauksessa alle sivu.
      • Teksti voi olla jo aiemmin kirjoitettu, mutta lämmin suositus uuden tekstin kirjoittamiselle, erityisesti jos olet parhaillasi syventymässä lähdekirjallisuuteen.
      • Tekstin kieli on tuttuun tapaan suomi. Olemassa olevan tutkimustekstin käännös on erittäin suositeltava harjoitus!