Topic outline

  • Tässä tapaamisessa pidetään tekstipaja 2 ja jatketaan yleistajuistamisen tarkastelua. Luodaan katse viimeisen tekstipajan aiheisiin ja käydään kielenhuollon kimppuun.

    • Tekstipaja 3: tutkimusteksti tai populääri teksti (4 - 5 s.)

      Kurssin loppuhuipennus on tekstipaja 3. Tekstipajaan voit tuoda osan jostakin tekeillä olevasta tutkimustekstistäsi tai populäärin tutkimuspohjaisen tekstin, jossa esittelet omaa tutkimustasi tai käsittelet jotakin sinua kiehtovaa omaan tutkimusalaasi liittyvää aihetta (suht) viimeaikaisen tutkimuksen valossa. Huomioitavaa:

      • Tekstin ei ole tarpeen olla täysin uutta, mutta rohkaisen käyttämään tekstipajaa lempeänä kannustimena kirjoittamiseen. Pyri tekemään pajaa varten ainakin muutamia uusia sivuja. Tämä koskee myös populääriä tekstiä, jossa on mahdollista hyödyntää myös tutkimustekstiä - sopivan yleistajuisista kohdista.
      • Tekstipajaan voi tarvittessa tuoda myös kaksi lyhyempää tekstiä. Ks. tekstilajeista alla.


      Mikä tekstilaji?

      Alla listattuna mahdollisia tekstejä tekstipajaan. Mahdolliset tekstilajit eivät rajoitu näihin. Mikäli sinulla on mielessä jokin tässä listaamaaton tekstilaji, ehdota Tapanille. Mikäli sinua kiinnostaa jokin tietty tekstilaji, muttet ole varma, miten kyseisenlainen teksti tehdään, kysy neuvoa.

      Pitkät tekstit (4 - 5 s.)

      1. Tutkimusartikkelin, luvun tai monografian osa. Valitse 4 - 5 sivua yhtenäistä tekstiä. Tutkimusartikkelit ja luvut: valitse teksti johdannon ulkopuolelta. Monografiat ja artikkeliväitöskirjojen johdantoluvut: teksti voi myös olla osa pitkää johdantoa, tällöin tutkimusaiheen esittelyn sijaan pyri poimimaan sivut sellaisesta kohdasta, jossa arvioit tutkimuksesi lähtökohtia (esim. jotakin teoriaa), erittelet tarkemmin tutkimuksesi sisältöjä tai analysoit sen tuloksia. Mikäli mahdollista, liitä mukaan lähdeluettelo.
      2. Sivistävä blogikirjoitus. Kirjoita omasta tutkimusaiheestasi tai sinua kiinnostavasta tutkimuskenttääsi liittyvästä aiheesta tutkimusperustainen, viihdyttävän sivistävä blogi. Sisältö voi koostua
        1. aihetta koskevan tutkimuksen pääpiirteistä (näkökulma: mitä maallikon kannattaa tietää)
        2. viimeisimmistä läpimurroista (näkökulma: mistä maallikko saattaa yllättyä)
        3. yleisten harhaluulojen kumoamisesta (näkökulma: mitkä yleiset olettamukset eivät itseasiassa pidä paikkaansa). 
        • Esimerkki: Lihastohtori-blogi. Lihastohtoriblogissa tällainen aihetta yleisesti mutta ajankohtaisesti valottava kirjoitustyyppi on kenties typpillisin.
      3. Tutkijan arki tai huippuhetki. Blogi tai teksti esim. yliopiston viestintään. Tämäkin teksti on yleistajuistava, mutta teksti on samalla henkilökohtaisempi ja kerronnallisempi. Kerro työsi yleisistä piirteistä ja/tai tyypillisestä työpäivästäsi (näkökulma: mitä jatko-opintoja harkitseva haluaisi tietää) tai huippuonnistumisestasi (näkökulma: mikä kiinnostaisi työstäsi uteliasta maallikkoa). Vinkki: mieti tarkkaan työskentelysi arkisia piirteitä. Monet itsestäänselvinä ja suorastaa tylsinä pitämäsi seikat saattavat olla lukijasta todella kiehtovia. Muista myös, että Aalto-yliopisto/Otaniemi eivät tässä tekstissä ole lukijan tuntema miljöö.

      Lyhyet tekstit (1 - 3 s.)

      1. Mediatiedote. Kirjoita valmistunutta tai valmistuvaa tutkimustasi kuvaava mediatiedote. Mediatiedote on pitkälti uutisjutun rakennetta ja muita piirteitä noudattava teksti, joka kuvaa valmistuneen tutkimuksen tapahtumana: on saatu merkittäviä tuloksia tai tehty menetelmällisesti jotakin uutta. Uutisjutun tapaan mediatiedote vastaa peruskysymyksiin tapahtumasta: Mitä? Kuka? Missä? Milloin? Miksi? ja etenee sitten avaamaan tapahtunutta ja sen merkitystä yleisemmin. Huom! Mediatiedote saa ja sen kannattaa sisältää sitaatteja. Pääset siis haastattelemaan itseäsi.
      2. Mielipidekirjoitus. Ota kantaa johonkin ajankohtaiseen asiaan tutkimuksesi/asiantuntemuksesi perusteella. Debatoi julkisessa keskustelussa esiintyvää harhakäsitystä vastaan tai argumentoi jonkin laimilyödyn/heikosti tunnetun ratkaisun puolesta. Huom. Sanomalehdissä esiintyvät mielipidekirjoitukset ovat tyypillisesti hyvin lyhyitä. Ota mieluusti malliksi pidempi, verkkojulkaisuissa yleinen mielipide-/näkökulmateksti. Mikäli aiheen tai sen käsittely ei asetu luontevasti n. 1 - 2 sivun mittaan, harkitse tehtävänantona Sivistävää blogikirjoitusta (ks. pitkät tekstit yllä). 
        • Esimerkki: Helsingin sanomien Näkökulma- ja Minä väitän -jutut. Ikävä kyllä suurelta osin maksumuurin takana, mutta jos olet tilaaja, näitä kannattaa vilkaista tekstilajin kannalta.
        • Esimerkki: Tervettä skeptisyyttä -blogi. Jo lakkautettu blogi, mutta hyviä ja nasevia kriittisiä kirjoituksia terveyshuuhaasta.

      Voit kirjoittaa paitsi kaksi lyhyttä tekstiä myös yhdistää yhden (selvästi) lyhyen tekstin yhteen (sopivasti hieman lyhyempään) pitkään tekstiin. Voit siis esimerkiksi tuoda luettavaksi kolme sivua tutkimustekstiä ja kaksisivuisen mediatiedotteen. Harkitse, mikä tekstilaji tai kahden tekstilajin yhdistelmä olisi sinulle hauska ja hyödyllinen.
    • Kotitehtävät

      1. Ala hahmoitella viimeisen eli kolmannen tekstipajan tekstiä edellä olevan ohjeistuksen avulla. Kysy tarvittaessa Tapanilta neuvoa. Valmistaudu esittelemään tekstin idea parille/pienryhmässä ensi tapaamisessa.
      2. Päivitä 11 viikon suunnitelmaa (tarvittaessa) ja aseta viikkotavoite. Valmistaudu keskustelemaan viikkotavoitteesta ensi tapaamisessa.
      3. Esitä halutessasi lisätoiveita kurssin loppusuoran teemoiksi (keskustelualue alla).