Översikt

  • Allmänt

    Vuorovaikutus eri asiantuntijoiden ja osallisten välillä on olennainen osa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelua. Tämän kurssin tarkoituksena on paneutua suomalaiseen suunnittelujärjestelmään ja erityisesti kommunikaatioon ja vuorovaikutukseen sen osana. Vaikka vuorovaikutusta edellytetään nykyisin kaikessa suunnittelussa jo lainsäädännön perusteella, toimivan vuorovaikutuksen toteuttaminen on haastavaa. Minkälaisen prosessin suunnittelu itse asiassa muodostaa, ja mikä on vuorovaikutuksen rooli siinä? Tulisiko osallistumisen myös vaikuttaa suunnitelmien sisältöön, ja miten? Mikä on mielipiteiden ja argumenttien ero? Minkälainen kommunikointi on mielekästä ja tehokasta?

    Järjestelmätason ymmärryksen lisäksi kurssilla on myös tarkoituksena tunnistaa oma luonne ja omat taidot sekä niiden kehittämistarpeet viestinnässä ja vuorovaikutuksessa. Opettajat ja kanssaopiskelijat toimivat ikään kuin peileinä, jotka auttavat reflektoimaan omaa osaamista ja kehittämään sitä eteenpäin. Kurssilla annetaan jatkuvaa palautetta sekä sisällöstä että esiintymisestä, mitä ei pidä käsittää kritiikkinä vaan opiskeluna.

    Kurssi toteutetaan viiden viikon intensiivisenä periodina 27.4.-8.6., jossa lähiopetusjaksot ovat torstaisin 9-17. Esteen sattuessa on sovittava oman ryhmän kanssa vastuiden jakamisesta, opettajat eivät jaa ylimääräisiä tehtäviä. Päivä alkaa luennolla/luennoilla aamupäivällä (9:15-12:00), jonka jälkeen seuraa itsenäistä ryhmätyöskentelyä, ohjausta ja palautetilaisuuksia. 

    Kurssin vastuuopettajana toimii arkkitehti Noora Laak (noora.laak (at) aalto.fi). Luennoitisijoina ja tutoreina toimivat Helena Teräväinen, (arkkitehti, TkT, helena.teravainen(at)aalto.fi), Natalia Rincon (arkkitehti, natalia.rincon(at)aalto.fi) ja lehtori, arkkitehti Hossam Hewidy.

    Kurssilla työskennellään osin itsenäisesti (luentojen kuuntelu ja keskustelu, kirjallisuuteen perehtyminen, portfolion kirjoittaminen), osin ryhmässä (harjoitustyöt, esitykset ja raportointi).

    Kurssin lähijaksot (tarkemmat ohjelmat annetaan viikoittain):

    27.4. Johdanto kurssiin. Argumentaatio ja retoriikka. (Helena Teräväinen)

    4.5. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma. (Helena Teräväinen)

    11.5. Digitaalinen vuorovaikutus. (Natalia Rincon)

    18.5. helatorstai - ei luentoa tai harjoituksia

    25.5. Poliittinen päätöksenteko ja vuorovaikutus kaavoituksessa. (Noora Laak)

    1.6. Yleisötilaisuus

    8.6. (ei luentoa: Itsenäinen työskentely, portfolion kirjoittaminen)