Topic outline

  • Posteria voi tehdä esim OneDrive:n avulla yhteiseditointina, Aallon ohjeet OneDrive-asennukseen: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/onedrive-pikaopas

    Projektin tavoite
    Projektin tavoitteena on tutustua jonkin alkuaineen käyttöön jossain käytännön sovelluksessa. Projekti tehdään pienryhmissä ja koostetaan posteriksi.

    Mikä on posteri?
    Posteri on tiivistetty kirjallinen ja visuaalinen esitys aiheesta. Posterilla voidaan osoittaa aiheen akateemista hallintaa ja esittää tutkimustuloksia konferensseissa, kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa. Sen tarkoitus on tutustuttaa yleisö sille uuteen asiaan.

    Ryhmien muodostaminen ja projektin aiheen valinta

    Ryhmät on nimetty aiheiden mukaan ja niihin ilmoittaudutaan MyCoursesissa ma 23.1. klo 23:59 mennessä ja niihin voi ilmoittautua vapaasti. Aiheille on rinnakkaisia ryhmiä. Ryhmän maksimi- ja optimikoko on viisi opiskelijaa. Jos haluatte ryhmäänne lisää jäseniä, voitte käyttää esimerkiksi kurssin MyCourses-sivun yleistä keskustelualuetta jäsenhankintaan. Ryhmän muodostaminen ja aiheen päättäminen kannattaa tehdä melko pian, jotta saatte työn käyntiin. Ryhmä tekee posteria itsenäisesti. Huomatkaa että aika posterin tekemiseen on rajattu!

    Projektin tutkimuskysymykset
    Projektissa etsitään valitusta aiheesta vastauksia seuraaviin kysymyksiin hyödyntäen luotettavista lähteistä saatavaa ajankohtaista tutkimustietoa:

    1. Mikä tai mitkä alkuaineen yhdisteistä on käytössä mainitussa sovelluksessa?
    2. Mitä alkuaineen/yhdisteen ominaisuutta sovelluksessa hyödynnetään? Mihin fysikaalis-kemialliseen ilmiöön se perustuu?
    3. Liittyykö alkuaineen käyttöön terveys- tai ympäristöriskejä? Jos liittyy, minkälaisia ne ovat ja miten niitä hallitaan?

    Posterin toteutus

    Posteri tehdään A3-kokoiseksi. Voitte käyttää alempaa tältä sivulta löytyvää Powerpoint-templaattia posterin pohjana tai toteuttaa sen jollain muulla ohjelmalla. Käyttäkää Helvetica-fonttia ja templaatin määrittelemiä fonttikokoja. Palstajaon, taustavärit ja kuvituksen voitte itse päättää. Tärkeintä on, että rakenne ja visuaalinen toteutustapa tukee tutkimuskysymyksiin vastaamista ja selkeää esitystä. Posterin arviointimatriisista näkee tarkemmin, mitä posterissa arvioidaan. Muistakaa lähdeviittaukset, otsikoikaa ja numeroikaa kuvat ja taulukot. Kuvien otsikko tulee kuvan alapuolelle ja taulukon otsikko taulukon yläpuolelle. Huomatkaa että kuvat, taulukot ja luettelot ovat usein leipätekstiä tehokkaampia ilmaisukeinoja.

    Posterin rakenne ja jäsentely
    Posterista tulee löytyä ainakin seuraavat osat:

    Johdanto

    • Lyhyt esittely aiheeseen ja kuvaus mikä alkuaineen yhdiste tai yhdisteet ovat aiheenne sovelluksessa käytössä
    • Kuvatkaa yhdiste tai yhdisteet: mitkä ovat alkuaineiden elektronikonfiguraatiot ja hapetusluvut, ovatko ne metalleja vai epämetalleja, minkälaisia sidoksia siinä esiintyy
    • Kuvatkaa aiheenne sovellus yleisellä tasolla lyhyesti: mitä hyötyä tai etua sovelluksella tavoitellaan
    • Jos aiheenne on laaja (aiheen sovelluksessa on käytössä useita alkuaineen eri yhdisteitä), rajatkaa projektinne yhteen valitsemaanne yhdisteeseen ja käsitelkää sitä tarkemmin

     

    Ilmiön kuvaus

    • Esittäkää, mihin fysikaalis-kemialliseen ilmiöön (kemialliseen reaktioon tai kemialliseen, sähköiseen, fysikaaliseen tai optisen ominaisuuteen) yhdisteen käyttö perustuu kyseisessä sovelluksessa
    • Kuvailkaa ja pohtikaa, miksi juuri kyseinen yhdiste on käytössä ja mitä sovellukselle suotuisia ominaisuuksia yhdisteellä on

     

    Riskit ympäristölle ja terveydelle

    • Selvittäkää, onko yhdisteen käytöllä ympäristö- tai terveysriskejä ja kuvatkaa ne lyhyesti, jos niitä on
    • Kommentoikaa posterissa asiaa myös, vaikka tunnettuja riskejä ei olisikaan

     

    Lähdeluettelo

    • Asioista, joita ei voida pitää insinöörin perustietoon kuuluvana, on esitettävä asianmukainen lähdeviite
    • Luetteloikaa käyttämienne tietojen ja kuvien lähteet

    Pakollisten osien lisäksi voitte liittää muita osia, jotka tukevat aiheenne esitystä. Voitte käsitellä esimerkiksi, miten yhdistettä valmistetaan, miten yhdistettä kierrätetään tai liittyykö yhdisteenne käyttöön poliittisia tai taloudellisia uhkia.

     


    • Group choice icon
      Ryhmätyö-ryhmät Group choice
      Not available unless: You are a(n) Student

      Jos haluat tehdä Ryhmätyön, ilmoittaudu täällä posterin aiheen mukaiseen ryhmään. Voitte tehdä Ryhmätyön kaveriporukalla, tai voit ilmoittautua mihin tahansa ryhmään jossa on tilaa. Ryhmät ovat avoimia kaikille kunnes ilmoittautuminen päättyy ma 23.1., mihin asti ryhmää voi myös vaihtaa.

      Tärkeää:

      • On jokaisen ryhmän jäsenen omalla vastuulla ottaa yhteyttä muihin ryhmän jäseniin (lähetä esim. MyCourses-viesti tai sähköposti).
      • Kaikkien ryhmän jäsenten edellytetään osallistuvan tasapuolisesti posterin tekemiseen. Passiiviset ryhmän jäsenet voidaan opettajan toimesta poistaa ryhmästä.
      • Posteri tehdään ja palautetaan ryhmänä.
      • Viimeisellä luentokerralla 16.2. jokainen ryhmä pitää lyhyen esittelyn posteristaan
      • Kaikki ryhmän jäsenet saavat saman kurssipistemäärän. Kurssipisteet määräytyvät arviointimatriisin avulla tehtävän arvioinnin perusteella (löytyy posterin palautuslaatikon yhteydestä). Siihen kannattaa tutustua jo alkuvaiheessa.
    • File icon
      Templaatti ryhmätyöposteria varten File
      Not available unless: You are a(n) Student

      PowerPoint-templaatti ryhmätyöposteria varten. Tehkää posteri käyttäen templaattia pohjana tai toteuttakaa posteri haluamallanne ohjelmalla noudattaen templaatin määrittelyjä.

    • Assignment icon
      Ryhmätyön palautus Assignment
      Not available unless: You are a(n) Student

      Palauttakaa tänne ryhmänne posteri arviointia varten muodossa .pdf, .ppt tai .pptx. DL on 15.2. klo 23:59 jonka jälkeen posterin palautus sulkeutuu. Jokainen ryhmä valmistelee posteristaan lisäksi lyhyen (max 3 min) esittelyn viimeiselle luentokerralle 16.2. Esitettävänä materiaalina on posteri, erillistä esittelykalvoa ei valmistella. Opettaja lataa kaikki esitettävät posterit valmiiksi omalle tietokoneelle jotta esitykset ja vaihdot saadaan etenemään sujuvasti. Kunkin ryhmän esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää 1-2 lyhyttä kysymystä.