Topic outline

  • Ohjeistus

    Ajanhallinnan ja kalenterin käytön opettelu kuulostaa tylsältä ja puuduttavalta, ja monesti se laitetaan samaan sarjaan oman arjen budjetin teon kanssa. Miksi käyttää aikaa sellaisen opetteluun? Kuulostaako tutulta: "Osaanhan minä suunnitella, mutta ongelmani on aikaansaaminen!", "Suunnittelen kyllä, mutta aika ei riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä!" Tässä itseopiskelumateriaalissa pureudutaankin ajanhallinnan avulla noihin kahteen yleiseen ongelmaan: liikaa tekemistä tai vaikeuksia saada aikaan.

    Ajanhallinta ei ole vain velvollisuuksien hoitoa, vaan sen kautta sinulle tulee näkyväksi se, mihin aikasi oikeasti menee ja miksi. Taustalla on tärkeä, ehkäpä ihmisyyden tärkein kysymys: mihin aikasi käytät tällä pallolla kun elämä on rajallista? Kalenteri kertoo paljon siitä, mihin aikasi todellisuudessa menee. Vastaako kalenterin sisältö sitä, mitä arvostat ja mikä on sinulle tärkeää? Viekö se kohti jotain sinulle merkityksellistä? Jos ei, minkä pitäisi muuttua? 

    Katso seuraava 6 minuutin video:

    Ajankayton video 01

    Tämä itseopiskelumateriaali tarjoaa mahdollisuuksia:

    • tarkastella omaa ajankäyttöäsi osana itsensä johtamisen taitoja
    • opetella ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä
    • oppia uusia taitoja ja kerrata jo osaamaasi

    Pelkästään ajanhallinnasta lukeminen ilman tekoja on sama kuin pänttäisit ravinto-opasta muuttamatta mitään ruokavaliossasi tai juttelisit personal trainerin kanssa säännöllisesti koskaan menemättä varsinaisesti toteuttamaan saamiasi ohjeita salille. Teethän myös itseopiskelumateriaaliin sisältyvät tehtävät!


    Osa 1: Ajankäytön ABC

    Ennen kuin aloitat tehtävän tekoa, tutustu tähän sivuun rauhassa. Aikatauluta tarvittaessa tehtäviä parille eri päivälle!

    "Being successful doesn’t make you manage your time well. Managing your time well makes you successful!"

    Randy Pausch, Time Management, 2007

    Katso introna tähän osioon seuraava video (2 min):



    Videon katsomisen jälkeen pysähdy hetkeksi ja pohdi millainen opiskeluvuotesi on tähän mennessä ollut. Listaa mielessäsi tai kirjoita ylös paperille, mitä ajankäytön haasteita juuri sinun opiskelijaelämääsi liittyy. Millainen sinun ajankäytön nelikenttäsi on ollut?

    Katso seuraava video (englanniksi). Kysy itseltäsi: kuinka moni vinkeistä on sinulle tuttuja ja kuinka montaa noudatat arjessasi?

    Alta löydät ajanhallinnan luentomateriaalit. Luentomateriaalien alla on ohjeet ajanhallinnan tehtävän tekemiseksi.

    Arvioimalla ajankäytön suunnitelmaa voit oppia tekemään yhä toimivamman aikataulun itsellesi, joka tukee sekä aikaansaamista että omaa hyvinvointia. Opiskelijat, jotka ensimmäisen vuoden aikana tekevät ajankäytön seurantaa neljän viikon ajan, selviytyvät opinnoistaan keskimääräistä nopeammin.

    Voit kolmen viikon ajankäytön seurannan jälkeen palauttaa palautuslaatikkoon pohdintatehtävän, joka perustuu osion 3 pohdintatehtäviin. Opintokoordinaattori Pekka ja opintojen suunnittelija Kari lukevat palautukset ja antavat ryhmätasolla palautetta.