Osion kuvaus

  • Elämisen taito - Kurssikuvaus

    **************************************************************************************

    TU-A1160

    Laajuus: 3 op

    Aika ja paikka: Periodi III

    Luennot:                    Torstaisin (12.1. - 16.2.) klo 12 – 14 @ AS2
    Ryhmäkokoontumiset:      Perjantaisin (13.1-17.2) klo 12 - 14

    Opetuskieli: Suomi

    Luennoitsija: Frank Martela

    Assistentti: Sofia Sievinen

    Yhteystiedot: firstname.surname@aalto.fi

    **************************************************************************************

    Miten elää hyvä elämä? Kurssin tavoitteena on vahvistaa osallistujan valmiuksia ymmärtää hyvän elämän peruskysymyksiä ja tehdä perusteltuja valintoja elämässään. Kurssi antaa työkaluja pohtia mitä omassa elämässään kannattaa tavoitella, auttaa tunnistamaan keskeisiä hyvän elämän esteitä sekä haasteita ja kertoo mitkä elämänvalinnat tuottavat tutkitusti hyvinvointia, onnellisuutta ja merkityksellisyyttä. Pyrkimyksenä on syventää ymmärrystä itsestä, ihmisyydestä ja elämästä sekä vahvistaa valmiuksia elää omaehtoista ja itse hyväksi koettua elämää.

    Kurssin luennoilla ja harjoituksissa pureudutaan motivaatioon, onnellisuuteen, jaksamiseen, merkityksellisyyteen, tavoitteiden asettamiseen ja elämänvalintoihin liittyviin kysymyksiin ammentaen sekä tuoreesta psykologisesta tutkimuksesta että tuhatvuotisesta filosofisesta perinteestä. Ymmärryksen lisäämisen ohella tärkeässä roolissa ovat erilaiset tehtävät, harjoitukset ja ryhmäkeskustelut, jotka auttavat ankkuroimaan käsiteltävät kysymykset opiskelijan omaan arkeen, työelämään ja tuleviin elämänvalintoihin.

    Aikataulu

                                    

    Luennot:

    Harjoitusryhmät:

    Tehtävät:

    To 12.1: Valonöörejä kokemisen virrassa

    Pe 13.1

     Pohdinta 1 DL: Pe 14.1 klo 12

    To 19.1: Elämisen taito on epävarmuudessa surffaamista

    Pe 20.1

    Pohdinta 2 DL: Pe 20.1 klo 12

    To 26.1: Mitkä päämäärät elämässä ovat tavoittelemisen arvoisia?

    Pe 27.1

    Pohdinta 3 DL: Pe 27.1 klo 12

    To 2.2: Mikä on elämän päämäärä?

    Pe 3.2

    Pohdinta 4 DL: Pe 3.2 klo 12

    To 9.2: Ihminen on ihmiselle suhdelo

    Pe 10.2

    Pohdinta 5 DL: Pe 10.2 klo 12

    To 16.2: Elämä on tanssia

    Pe 17.2

    Pohdinta 6 DL: Pe 17.2 klo 12

     

     

    Loppuessee DL: Pe 3.3

     

    Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet

     

    Kurssisuoritus perustuu luennoille ja ryhmäkokoontumisiin osallistumiseen sekä tehtävien tekemiseen.

     

    Arvioitu työmäärä koostuu seuraavista elementeistä:

    ·      Kontaktiopetusta    12 h

    ·      Ryhmäkokoontumiset   12 h

    ·      Lukemisto ja pohdintatehtävät           32 h

    ·      Loppureflektio                        15 h

    ·      Itsenäinen työskentely      11 h

     

    Ryhmäkokoontumiset:

    Ryhmäkokoontumisten tarkoitus on tarjota osallistujille mahdollisuus keskustella, jakaa kokemuksia ja ajatuksia sekä oppia toinen toisiltaan. Ryhmät kokoontuvat itsenäisesti ja käyttävät kaksi tuntia keskusteluun ja pohdintaan ennalta annettujen aiheiden ja kysymysten pohjalta. Tärkeätä on toisia kunnioittava ja eri näkemyksille tilaa antava ilmapiiri, jotta jokainen voi kertoa omasta elämästään ja ajatuksistaan haluamassaan määrin. Ryhmäkokoontumisiin osallistuminen on pakollinen osa kurssisuoritusta, jota ei voi korvata muilla tavoilla. Ryhmät voivat vapaasti valita missä tilassa pitävät oman ryhmänsä tapaamiset.

    Luennot:

    Luennoilla käydään lävitse kurssin keskeistä sisältöä, jota ei ole saatavilla kirjallisissa materiaaleissa. Luennoilla tehdään myös harjoituksia, joita ei voi luokkahuoneen ulkopuolella tehdä. Luennot eivät siis ole pelkkä ’puhuva pää’, vaan tavoitteena on luoda tilaa keskustelulle ja omakohtaiselle sekä yhteiselle pohdinnalle. Ilman luentoja kurssin keskeinen anti jää huomattavasti ohuemmaksi. Koska kurssilla ei jaeta arvosanoja, muodostuu hyväksyttävä kurssisuoritus pääosin aktiivisuudesta ja läsnäolosta. Siksi luennoille osallistuminen on pakollinen osa kurssisuoritusta.

    Lukemisto:

    Jokaiselle viikolle on muutama artikkeli tai video, jotka on tarkoitus katsoa ennen torstain luentoa. Lukemisto syventää ymmärrystä käsiteltävistä teemoista ja mahdollistaa laadukkaamman keskustelun sekä luennoilla että ryhmäkokoontumisissa.

    Pohdintatehtävät:

    Kurssilla tehdään kuusi pohdintatehtävää, joissa osallistujat pääsevät miettimään ja kirjoittamaan omaan elämäänsä liittyvistä teemoista. Pohdintojen ohjepituus on noin 1 sivu. Pohdintatehtävän palautus tapahtuu aina luennon jälkeisenä perjantaina klo 12.00 mennessä. Tämä on tärkeätä, koska näin osallistujat ovat tehneet pohdintatehtävänsä ennen ryhmäkokoontumista, jossa keskustelut useimmiten rakentuvat näiden pohdintatehtävien päälle. Tarkemmat ohjeet pohdintatehtävistä löytyvät omalta sivulta MyCoursesissa.

    Loppuessee:

    Kurssin loppuessee antaa osallistujalle mahdollisuuden syventyä itselleen relevantteihin elämän teemoihin ja pohtia syvällisemmin oman elämän kannalta kiinnostavia aiheita. Loppuesseen viimeinen palautuspäivä on perjantai 3.3. Tarkemmat ohjeet löytyvät omalta sivulta MyCoursesissa.


    Arvostelu:

    Kurssin ensisijainen tavoite ei ole tiedon välittäminen vaan omakohtaisen, omaa elämää koskevan ajattelukyvn vahvistaminen. Pyrkimyksenä on tarjota ajattelun työkaluja, joiden avulla osallistuja pystyy tekemään parempia elämänvalintoja.

    Kurssia ei siis kannata suorittaa opintopisteitä varten, vaan omaa itseä varten. Harjoitukset ja omakohtainen pohdinta sekä keskustelu ovat keskeinen osa kurssia. Niinpä se mitä saat tästä kurssista on pitkälti riippuvainen siitä, mitä itse teet kurssin aikana.

    Arvioinnin osalta kurssin keskiössä ei ole tietyn tietomäärän antaminen ja sen arviointi, kuinka ison osan tästä tietomäärästä opiskelija muistaa. Vaan omaa elämää koskevan ajattelukyvyn terävöityminen. Sitä taas on varsin haastavaa – eikä välttämättä kovin mielekästä – mitata. Siksi kurssista ei anneta numeroarvosanaa, vaan se arvioidaan asteikolla:
    Hylätty-Hyväksytty

    Hyväksytty suoritus edellyttää:

    1. Aktiivista osallistumista ryhmäkokoontumisiin
    • Yksi poissaolo sallitaan. Kaksi poissaoloa erityisestä syystä sallitaan.
    2. Luennoille osallistumista
    • Yksi poissaolo sallitaan. Kaksi poissaoloa erityisestä syystä sallitaan.
    3. Pohdintatehtävien tekemistä
    • Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää kaikkien viiden pohdintatehtävän kirjoittamista.
    4. Loppuessee
    • Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää loppuesseen kirjoittamista.

    Myöhästyneet suoritukset:

    • Kurssi on rakennettu niin, että kirjoitustehtävät ja harjoitukset nivoutuvat yhteen luentojen ja ryhmäkokoontumisten kanssa. Siksi on tärkeätä palauttaa kaikki tehtävät määrätyssä ajassa.
    • Jos tehtäviä jää määräaikaan mennessä tekemättä, voi ne palauttaa 24.2 mennessä. Sen jälkeen uusia tehtäväpalautuksia ei oteta vastaan.
    • Loppuesseen palautuspäivä on perjantai 3.3. Jos tarvitset lisäaikaa, ota yhteyttä ajoissa.

    Poikkeuksia näihin sääntöihin on mahdollista pyytää perustelluista syistä.