TU-A1100 - Tuotantotalous 1, Luento-opetus, 25.4.2023-1.6.2023
This course space end date is set to 01.06.2023 Search Courses: TU-A1100
Översikt
-
Tervetuloa Tuotantotalous 1 -kurssille!
Koska kurssilla ei järjestetä fyysisiä luentoja, käymme tällä videolla läpi kurssin käytännön järjestelyjä.
Pidämme samansisältöisen online-luennon Zoomissa tiistaina 25.4. kello 18:00 - 19:00. Tuolloin opiskelijoilla on myös mahdollisuus esittää kysymyksiä kurssin henkilökunnalle.Esittely
Tuotantotalous I kurssilla saat perusvalmiudet tuotantotaloudelliseen ajatteluun, argumentointiin ja analyysiin. Kurssin suoritettuasi hallitset tuotantotalouden peruskäsitteet ja ymmärrät keskeisimmät aihealueen dynamiikat, joiden avulla pystyt arvioimaan liiketoimintamahdollisuuksia, suunnittelemaan liiketoimintaprosesseja sekä analysoimaan yrityksen taloudellista tilaa. Opit myös yleisiä insinöörityön valmiuksia kuten projektin suunnittelua, organisointia ja hallintaa.
Kurssin keskeisenä sisältönä ovat seuraavat teemat: tuotantotalous tieteenä, arvo liiketoiminnan perustana, tuotantojärjestelmät ja organisaatiot, tuotantoprosessi ja tuotannon ohjaus, tuotanto osana arvoketjua, projektiliiketoiminta, laskentatoimi ja kannattavuus, sekä investoinnit
Kurssi tarjoaa erinomaisen läpileikkauksen tuotantotalouden eri osa-alueista ja nivoo yhteen tuotannon, tekniikan ja talouden. Samalla kurssi tarjoaa hyvän pohjan muiden tuotantotalouden kurssien suorittamiselle.
Kurssin suorittaminen
Kurssi koostuu luentovideoista, harjoituksista, harjoitustyöstä, laskutehtävistä, itsenäisestä opiskelusta sekä tentistä. Kurssin laajuus on 5 opintopistettä. Kurssin työmäärän jakautuminen eri osioihin on esitetty tarkemmin tämän sivun lopussa.
Luentotallenteet
Luentotallenteet ovat saatavilla osiosta Luentotallenteet ja esitehtävät.
Seuraavassa taulukossa on esitetty luentotallenteiden teemat:
Tuotantotalous tieteenä
* Taloudellisen toiminnan edellytykset ja instituutiot. Teknologian luonne ja tuotannon trendit.
(Paul Lillrank)Arvo liiketoiminnan perustana
* Arvon luonne, markkinoiden rakenne ja yrityksen rajojen määräytyminen. Liiketoimintaympäristö ja
kilpailu. Liiketoimintamallit ja arvolupaus. (Mikko Jääskeläinen)
* Myynnin ja markkinoinnin perusteet. (Pekka Töytäri)Tuotantojärjestelmät ja organisaatiot
* Tuotannon arkkityypit, kapasiteetti ja asiakasvuorovaikutus. Eri tuotantoympäristöt. (Tero Haahtela)
* Organisaatiot ja niiden rakenne. Työn koordinaatio ja osaamisen hyödyntäminen &
johtajuuden merkitys. (Tuukka Kostamo)Tuotantoprosessi ja tuotannon ohjaus
* Tuotantoprosessin kuvaus, tuotannon virtaus ja -suunnittelu. Varastot ja puskurit osana
tuotantoa. (Paul Lillrank)
* Vaihtelu ja sen hallitseminen. Eräkoon merkitys tuotannossa. Tuotannon suunnittelu
ja ohjaus. (Paul Lillrank)Tuotanto osana toimitusketjua
* Ydinosaaminen ja ulkoistaminen. Hankinnat osana taloudellista toimintaa. (Kari Tanskanen)
* Toimitusketjujen rakenne ja hallinta sekä kysynnän ennustaminen. (Lauri Saarinen)Projektiliiketoiminta ja I välikokertaus
* Projektin elinkaari, tavoitteet ja organisaatio. Projektin suunnittelu ja ohjaus. (Karlos Artto)Laskentatomi ja kannattavuus
* Yrityksen taloudellinen tila ja sen tunnusluvut. (Jouko Karjalainen)Investoinnit
* Investoinnni analysointi, vaihtoehtoiskustannus.
* Nettonykyarvon käsite ja sen laskeminen. (Jouko Karjalainen)Kertausta tenttiin ja tentin suorittaminen (Tero Haahtela) Tentti 8.6. 15:00 - 20:00 (15:00 - 18:00 + 18:00 -20:00)
* kaksi essee-tehtävää sekä ~10 laskentatoimeen ja investointeihin liittyvää Excel-tehtävää
Luentotallenteiden esitehtävät
Luentotallenteisiin liittyy esitehtäviä kuhunkin edellisessä taulukossa esitettyyn kurssin teemaan. Kuhunkin osioon sisältyy lyhyt lukemisto TUTAWikissä sekä kymmenen tosi/epätosi -kysymystä MyCoursesissa. Suosittelemme tekemään nämä esitehtävät ennen luentotallenteen katsomista.
Harjoitustyö ja viikkoharjoitukset
Harjoitustyö on assistenttien ohjaamana suoritettava liiketoimintasuunnitelma ravintolan perustamisesta. Työ koostuu seitsemästä osatehtävästä, jotka palautetaan MyCoursesiin ja arvioidaan pistein 0-2 viikoittain. Näistä saatujen palautteiden perusteella työstetään osatehtävistä viimeistelty loppuraportti, jonka perusteella saa 0-14 pistettä osapalautusten lisäksi. Teoreettiset maksimipisteet harjoitustyöstä ovat näin ollen 28 pistettä, jotka skaalataan arvostelumaksimiin 26 pistettä.
Viikkoharjoitukset ovat kurssiassistenttien pohjustamia, ja niissä kerrataan luennoilta opittuja asioita ja opitaan soveltamaan niitä. Viikkoharjoituksissa saa valmiudet viikoittaisen harjoitustyön tekemiseen. Uusi viikkoharjoitus julkaistaan videoituna ohjeistuksena case-esimerkkeineen tiistaisin 25.4. alkaen.
Laskutehtävät ja laskutuvat
Laskutehtävät ovat yritystoiminnan laskelmiin liittyviä tehtäviä MyCoursesissa. Laskutehtävät on jaettu kahteen kierrokseen. Tehtävät avautuvat 27.4.2023 ja sulkeutuvat 7.6.2023.
Laskutuvissa saa apua laskutehtävien tekemiseen assistentin ohjaamana. Kurssin laskutuvat toteutetaan TUAS-talossa Maarintie 8:ssa luokkahuoneessa TU6 torstaisin kello 16:15 -19:00. Laskutupien määriä lisätään kurssilla tarpeen mukaan ja muutoksista tiedotetaan opiskelijoille sähköpostilla.
Tentti
Kurssilla järjestetään tentti etänä MyCourses-alustalla. Tentti koostuu kahdesta osioista: 1) esseetehtävistä (2 kpl) sekä 2) laskentatehtävistä (n. ~10 kpl). Kumpikin osio on erikseen päästävä hyväksytysti läpi.
Tentti: to 8.6. kello 15:00-20:00 (esseetehtävät auki kello 15:00-18:00, laskutehtävät auki kello 18:00-20:00)
Kurssimateriaali
Kurssimateriaalia ovat luentotallenteet, harjoitustyöt ja laskuharjoitukset niihin liittyvine materiaaleineen. Kurssilla ei ole varsinaista kurssikirjaa, vaan sitä vastaa kurssin TUTAwiki-työtila. Kaikki kurssimateriaali tulee olemaan saatavilla MyCoursesissa.
Kurssin arvostelu
Kurssin arvostelu koostuu seuraavista osakokonaisuuksista:
Osakokonaisuus
Läpipääsyraja
Maksimipisteet
Arvostelukerroin
Pisteet harjoitustyöstä (H)
12,0 p.
26,0 p.
1,2
Pisteet laskutehtävistä (N)
40,0 p.
60,0 p.
0,3
Pisteet tentistä (T)
12,5 p.
30,0 p.
1,7
Harjoituksiin valmistavat tehtävät (L)
-
3,0 p.
1,0
Tulevaisuusseminaarit (F)
-
2,0 p.
1,0
Palautepiste (P)
-
1,0 p.
1,0
Tentissä läpipääsyraja on esseetehtävien osalta 7,5 / 15 pistettä ja välikoe 2 osalta 5,0 /15 pistettä. Maksimipistemäärä tentistä on 30 pistettä.
Tulevaisuusseminaarit on tällä intensiivikurssilla korvattu viime syksyn paneelikeskustelutilaisuuksien nauhoituksilla, jotka katsomalla ja joihin liittyvät tehtävät suorittamalla opiskelija saa kaksi kurssipistettä. Nämä tehtävät avautuvat 2.5. ja sulkeutuvat 7.6.
Palautepiste myönnetään kurssilaisille, jotka täyttävät kurssin lopussa julkaistavan palautelomakkeen.
Pisteet skaalatan taulukosta löytyvillä kertoimilla, jolloin pistemääräksi muodostuu
(H x 1,2) + (N x 0,3) + (T x 1,7) + L + F + P
Arvosana 1 2 3 4 5 Kurssipisteet, vähintään 52 60 70 80 90
Kurssin työmäärän jakautuminen
Kurssin laajuus on 5 opintopistettä, joka vastaa työmäärältään 133,3 tuntia opiskelua (1op = 26,66h). Kurssin laskennallinen työaika jakaantuu seuraavasti eri sisältökokonaisuuksien ja periodien välille:
Kurssin sisältökokonaisuus työaika (h) Luentotallenteet 20 Harjoitusluentotallenteet 5 Harjoitustyö 32 Laskutehtävät 28 Itsenäistä opiskelua 44 Tentti 5 Yhteensä: 134
Kurssin yhteystiedot:
Jos sinulla on tarkempaa kysyttävää, ota yhteyttä seuraavasti:
Kurssin sähköpostiosoite: tu-a1100@aalto.fi
Kiireellisissä tapauksissa päässistentin Telegram @TUassari
Tervetuloa kurssille!