Topic outline

    • Henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatiminen tai päivittäminen

      Henkilökohtainen opintosuunnitelma on prosessi, joka alkaa omien tavoitteiden ja suunnitelmien pohtimisella ja jatkuu opintojen sisällön ja suoritusaikataulun suunnittelemisella. Olennainen osa prosessia on suunnitelman arviointi itse ja yhdessä akateemisen ohjaajan kanssa sekä suunnitelman päivittäminen säännöllisesti. Oletetusti olet jo laatinut HOPSin ensimmäisen opiskeluvuoden aikana suoritetun ELEC-A0110 Johdatus opiskeluun sähkötekniikan kandidaattiohjelmassa -kurssin yhteydessä.

      • Jos jo laatimasi HOPS on ajantasainen ja olet saanut hyväksynnän niille HOPSin kokonaisuuksille, jotka vaativat erillistä hyväksyntää, sinun ei tietenkään tarvitse muokata suunnitelmaasi vain muokkaamisen takia. Suosittelemme, että silti palaat ensimmäisenä vuonna täyttämääsi suunnittelupohjaan ja täytät myös toiselle vuodelle tarkoitetun toisen sivun alla olevien ohjeiden mukaisesti. Kysymykset voivat herättää tässä vaiheessa opintoja uusia ajatuksia! Suunnittelupohja ja HOPSiin tehdyt valinnat ovat myös hyviä aiheita akateemisen ohjaajan tapaamisissa.
      • Jos jo laatimasi HOPS on ajantasainen, mutta et ole hakenut hyväksyntää niille HOPSin kokonaisuuksille, jotka vaativat erillistä hyväksyntää, katso ohjeet hyväksynnän hakemiseen liittyen kohdasta 4. Hyväksytä. Suosittelemme, että myös palaat ensimmäisenä vuonna täyttämääsi suunnittelupohjaan ja täytät myös toiselle vuodelle tarkoitetun toisen sivun alla olevien ohjeiden mukaisesti. Kysymykset voivat herättää tässä vaiheessa opintoja uusia ajatuksia! Suunnittelupohja ja HOPSiin tehdyt valinnat ovat myös hyviä aiheita akateemisen ohjaajan tapaamisissa.
      • Jos olet epävarma ensimmäisenä vuonna HOPSiisi tekemistäsi valinnoista tai HOPSisi kaipaa muokkausta muilta osin, seuraa alla olevia ohjeita!

    • AIT-hakukohteessa aloittaneet opiskelijat
      • Automaatio- ja informaatioteknologia (AIT) -hakukohde on kevään 2022 hausta alkaen jaettu kahteen hakukohteeseen: automaatio ja robotiikka sekä inforaatioteknologia.
      • Jos sinut on valittu AIT-hakukohteeseen, voit edelleen valita pääaineeksesi joko toisen aiemmista pääaineista (automaatio- ja systeemitekniikka tai informaatioteknologia) ta siirtyä opiskelemaan jompaa kumpaa uusista pääaineista (automaatio ja robotiikka tai informaatioteknologia).
      • Pääaineen valinta tehdään HOPSissa
        • Jos haluat jatkaa opintojasi vuosien 2020-2022 opetussuunnitelman mukaisesti, valitse HOPSisi opetussuunnitelmakaudeksi vuotta 2022-2023 aikaisempi kausi.
        • Jos haluat siirtyä uuden opetussuunnitelman mukaisiin pääaineisiin, tee uusi HOPS ja valitse sen opetussuunnitelmakaudeksi vuosi 2022-2023.
      • Huom. Jos jatkat aikaisemman opetussuunnitelmakauden mukaisessa pääaineessa, sinun on luultavasti kuitenkin vaihdetta kursseja HOPSissasi, koska vanhoja opintojaksoja on uudistettu, jolloin niiden koodit ja nimer ovat voineet vaihtua tai opintojakso on saatettu kokonaan lakkauttaa.
    • HOPS-prosessi

      HOPS-prosessi koostuu neljästä askeleesta:
      1. Suunnittele ja unelmoi
      2. Valitse ja aikatauluta
      3. Arvioi ja pyydä palautetta
      4. Hyväksytä

      Prosessissa syntyy kaksi dokumenttia:
      • Suunnittelupohja/planeringsbotten, joka täydentyy vuosittain.
      • Sisun opintosuunnitelma, jota päivitetään aina tarpeen mukaan.

    • 1. Suunnittele ja unelmoi
      Aloita opintojen suunnittelu kirjaamalla alla olevaan suunnittelupohjaan omat tavoitteesi sekä ajatuksiasi opinnoistasi. Pohjassa on omat sivunsa ensimmäiselle ja toiselle opintovuodelle. Oletetusti olet täyttänyt ensimmäisen sivun ensimmäisen opiskeluvuoden aikana suoritetun ELEC-A0110 Johdatus opiskeluun sähkötekniikan kandidaattiohjelmassa -kurssin yhteydessä. Täytä nyt toinen sivu. Tallenna suunnitelma itsellesi, tarvitset sitä koko opintojen ajan.

    • 2. Valitse ja aikatauluta
      Tee valinnat tutkinnon sisältöön ja hahmottele aikataulu opinnoillesi Sisussa. Lue opinto-oppaasta tarkemmin tutkinnon sisällöstä ja mahdollisuuksista. Kun aikataulutat opintojasi Sisussa, voit ottaa käyttöön pääainekohtaisen malliajoituksen, joka ajoittaa pakolliset kurssit automaattisesti opintojen suositellun suoritusjärjestyksen mukaan. Vaihdannaiset opinnot (eli pakolliset kieliopinnot, sivuaine- ja vapaasti valittavat opinnot) on aikataulutettava erikseen. Teknisen ohjeen malliajoituksen käyttöön ottamisesta löydät Sisu HELPista.

      Seuraathan Sisun teknisiä ohjeita tehdessäsi opintosuunnitelmaa. Lisäksi, kun teet opintosuunnitelmaa Sisussa, näkymän oikealla puolella on niin kutsuttu valinta-avustin, joka tarjoaa valintojen tekemiseen liittyviä ohjeita. Luethan ohjeet ja klikkaa tarvittaessa ”Lue lisää/Läs mera”. Tukea Sisun käyttämiseen ja HOPSin tekemiseen saa myös opintoneuvojilta osoitteesta hopsklinikka-elec@aalto.fi.

    • URL icon

      Ohjeita mm. HOPSin tekemisestä sekä sivuaineen ja vapaasti valittavien opintojen valinnasta. Lisäksi sivulta löytyy lista sellaisista kursseista, jotka ovat rinnakkaisia perus- tai pääainekurssien kanssa. Kun valitset sivuaineen ja vapaasti valittavien opintojen kursseja, tarkista, että valitset muita kuin rinnakkaisia kursseja, koska rinnakkaisista kursseista vain toisen voi sisällyttää tutkintoon (ja lähtökohtaisesti pakollinen perus- tai pääainekurssi sisällytetään tutkintoon)!

    • 3. Arvioi ja pyydä palautetta

      • Arvioi Sisussa tekemääsi opintosuunnitelmaa suunnittelupohjan avulla:
        • Näkyvätkö suunnittelupohjan pohdinnat ja asettamasi tavoitteet opintosuunnitelmassa?
        • Kurssien järjestys, eli oletko huomioinut kurssien mahdolliset esitietovaatimukset? (Kannatta hyödyntää Inton suositeltua suoritusjärjestystä!)
        • Sivuaineen aloitusajankohta (lähtökohtaisesti viimeistään toisen vuoden kevätlukukausi), vaihto-opintojen ajoitus ja vaikutus muiden opintojen aikataulutukseen.
        • Kuormittavuus: onko elämäntilanteessasi kuormittavia tai muita tekijöitä (esim. osa-aikatyö), jotka tulisi huomioida?
      • Akateeminen ohjaajasi on sinuun yhteydessä tapaamisen sopimiseksi. Sinun ei tarvitse lähettää HOPSia ohjaajallesi, koska ohjaaja pystyy katsomaan sen suoraan Sisussa. Tapaaminen ei ole pakollinen, mutta lämpimästi suositeltava: tapaaminen on erinomainen tilaisuus keskustella esim. suunnittelupohjassa esiin nostetuista aiheista tai kysymyksistä nöihin aiheisiin liittyen.
      • Saat palautetta opintosuunitelmastasi henkilökohtaisessa tapaamisessa. 
    • 4. Hyväksytä
      • Tarvittaessa viimeistele opintosuunnitelma Sisussa ohjaajan antaman palautteen ja keskustelunne pohjalta.
      • Hae suunnitelmalle hyväksyntää 9.12. mennessä.


      Osa HOPSin sisältämistä kokonaisuuksista on hyväksyttyjä sellaisenaan, jos valintasi ovat opetussuunnitelman mukaiset (eli et ole tehnyt muutoksia vapaan muokkauksen tilassa). Kuitenkin osa kokonaisuuksista vaatii erillistä hyväksyntää eli kokonaisuus on lähetettävä erikseen tarkistettavaksi (kokonaisuuden kohdalla on ilmoitus vaatii erillistä hyväksyntää). Seuraaville kokonaisuuksille on haettava erillistä hyväksyntää:

      • toisen kotimaisen kielen (tai korvaavan) ja pakollisen vieraan kielen opinnoille
      • sivuaineelle (tasolla Sivuaineet ELEC1-MINOR-NOTGRADED)
      • vapaasti valittaville opinnoille (tasolla Vapaasti valittavat opinnot ELEC.V) sekä vapaasti valittaviin sijoitettavalle toiselle sivuaineelle (tasolla Vapaasti valittavat sivuaineet ELEC1-ELECTMINOR-NOTGRADED), jos haluat suorittaa toisen sivuaineen.
      • sekä niille kokonaisuuksille, joita muokkaat vapaan muokkauksen tilassa.


      Toisin sanoen hyväksyntää ei pysty (tai tarvitse) hakemaan kerralla koko suunnitelmalle. Hae hyväksyntää kaikille edellä mainituille kokonaisuuksille samaan aikaan. Sinun ei siis tarvitse odottaa, että yksi kokonaisuus on hyväksytty, jotta voit hakea seuraavan hyväksyntää. Tekniset ohjeet erillisen hyväksynnän hakemisesta löydät Sisu HELPista.

      • Saat viestin Sisussa, kun kokonaisuus on tarkistettu ja hyväksytty. Voit myös seurata HOPSiasi koskevia viestejä, kun painat Ohjaus-painiketta Opintojen rakenne välilehdellä ollessasi. Mahdollisista pakollisista muutoksista viestitään järjestelmän, mutta myös sähköpostin kautta. Jos saat viestin muutostarpeista, toimithan viestin ohjeiden mukaisesti!

      Muokkausten tekeminen hyväksyttyyn kokonaisuuteen
      HOPSia voi muokata tarpeen mukaan eli suunnitelma ei hyväksymisen jälkeen kiveen hakattu. Jos haluat tehdä muokkauksia jo hyväksyttyyn kokonaisuuteen (esim. vaihtaa kurssin toiseen tai vaihtaa kokonaan sivuainetta), luovu ensin saamastasi hyväksynnästä. Muokkaa kokonaisuutta ja sen sisältöä vasta hyväksynnästä luopumisen jälkeen. (Muussa tapauksessa kokonaisuuden kohdalle tulee ilmoitus poikkeaa hyväksytystä sisällöstä tms.) Tämän jälkeen hae kokonaisuudelle uutta hyväksyntää. Tarkemmat ohjeet löytyvät Sisu HELPista.

      Ongelmatilanteissa
      Jos et löydä vastausta Opintojen suunnittelu -sivulta tai Sisu HELPista, voit aina olla yhteydessä osoitteseen hopsklinikka-elec@aalto.fi. Osoitteen kautta voit tarvittaessa sopia etätapaamisen: voit jakaa omaa näyttöäsi, jolloin ongelma on helpompi nähdä.