Översikt

 • Etusivu

  Tervetuloa kurssille 30A02000 Tilastotieteen perusteet! Kampuksella on siirrytty jälleen pääasiallisesti lähiopetukseen joten kurssin luennot ja laskuharjoitukset järjestetään jälleen vanhaan tuttuun tapaan läsnä. Kurssin avaus ja ensimmäinen luento pidetään Maanantaina 5.9. klo 15-17 salissa U4.

  Kurssin aikataulu:
  • Ma klo 13-16 Laskuharjoitukset (salissa U1 (period I) sekä U4 (period II))
  • Ti klo 15-17 Luento (salissa U4)
  • Pe klo 10-12 Luento (salissa U4)
  Välikokeet ja Kurssitentti:
  • VK1 Ke 19.10. klo 9-12 (alustavasti salissa U2)
  • VK2 Ke 7.12. klo 9-12 (alustavasti salissa U2)
  • Kurssitentti Pe 13.1. klo 14-17 (alustavasti salissa U4)

  Kurssin Zulip: https://tilastotieteen-perusteet-2022.zulip.aalto.fi.

  Kurssin Zulipin kautta opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kurssin aihepiireihin tai laskuharjoituksiin liittyen. Usein esitettyjä kysymyksiä ja kommentteja käsitellään perjantaisin, kun viikon luentojen aihealue on käsitelty loppuun. Opiskelijat voivat halutessaan valita itselleen nimimerkin, jolloin esitetyt kysymykset ja kommentit ovat opiskelijoiden kesken anonyymejä, ja vain luennoitsija näkee keskustelijoiden identiteetin.

  Luentorunko: Pyrimme noudattamaan oheista luentojärjestystä:
  - Johdanto
  - Joukko-oppi ja kombinatoriikka
  - Todennäköisyyslaskentaa
  - Satunnaismuuttujat ja jakaumat
  - Diskreettejä jakaumia
  - Jatkuvia jakaumia
  - Keskeinen raja-arvolause
  - VK 1
  - Otanta ja tilastollinen päättely
  - Estimointi
  - Luottamusvälit
  - Tilastollinen testaus ja perustestit
  - Perustestejä
  - Usean muuttujan datajoukot (Riippumattomuustesti ja lineaarinen regressio)
  - VK 2

  Kutakin aihepiiriä käsitellään alkaen kyseisen viikon tiistain luennolta, ja jatketaan perjantaina. Kun olemme saaneet perjantaina viikon luentojen aiheen käsiteltyä, jos luentoaikaa on vielä jäljellä, käytämme loppuajan kysymyksille kurssin aihepiireistä tai harjoitustehtävistä.

  Ilmoittautuminen: Kurssille ilmoittaudutaan Sisun kautta.

  Opettajat: Kurssin luennoi Sami Helander . Yhteydenotot sähköpostitse etunimi.sukunimi@aalto.fi. Kurssikoodi / kurssin nimi ja yhteydenoton aihe viestin otsikkokenttään.

  Jos kurssin järjestelyissä tms. ilmenee epäselvyyksiä, on hyvä pitää kynnys yhteydenottoon matalana. Mukavampi selvitellä yhdessä etukäteen kuin jälkijunassa.

  Suoritustapa: Kurssi suoritetaan kahdella välikokeella tai kurssitentillä. Kokeet on merkitty Sisuun seuraavasti: 1. välikoe keskiviikkona 19.10. // 2. välikoe keskiviikkona 7.12. // Kurssitentti perjantaina 13.01. Kurssin kaikki tentit järjestetään kampuksella. Tenttijärjestelyjen erikoistarpeesta (lisäaika yms.) on hyvä olla luennoitsijaan yhteydessä jo hyvissä ajoin. (Varauduthan esittämään Aalto yliopiston opiskelijapalveluiden tms. myöntämän todistuksen / selvityksen josta oikeus erityisjärjestelyihin selviää.) Välikokeita ei ole mahdollista uusia toisena ajankohtana. Jos siis välikokeeseen ei pääse paikalle, on seuraava mahdollisuus osallistua kurssitenttiin (jossa käsitellään koko kurssin asiat kerralla).

  Kurssitenttiin voit ottaa mukaasi laskimen ja yhden A4 muistilapun joka on KÄSIN KIRJOITETTU, jossa on tekstiä vain YHDELLÄ PUOLELLA ja josta löytyy nimi ja opiskelijanumero yläreunasta.

  Kurssin arvosanaan on mahdollisuus vaikuttaa tekemällä aktiivisesti kotitehtäviä sekä suorittamalla projektityön. Kurssin arvosana lasketaan seuraavalla kahdella tavalla, joista parempi jää voimaan: 1) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (100% kokonaispisteistä), tai 2) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (80% kokonaispisteistä) sekä laskuharjoituksista saadut pisteet (20% kokonaispisteistä). Lisäksi projektityön tekemällä on mahdollisuus saada lisäpisteitä (ja esimerkiksi korvata väliin jääneitä kotitehtäviä).

  Projektityö: Projektityöllä voi ansaita kurssille bonuspisteitä jotka lasketaan puhtaasti yllä mainittujen tentti- ja laskaripisteiden päälle. Erinomaisesta projektityöstä voi ansaita lisäpisteinä 10% kurssin kokonaispisteistä. Tarkemmat ohjeet projektityön sisällöstä ja suorittamisesta julkaistaan kurssin edetessä MyCoursesissa "Projektityö" välilehdellä.

  Laskuharjoitukset: Laskuharjoituskierroksia on kurssilla yhdeksän, joista jokainen on keskenään samanarvoinen riippumatta siitä, onko tehtäviä kierroksilla sama määrä. Kunkin tehtäväkierroksen laskuharjoitustehtävien ratkaisut palautetaan sähköisesti yhtenä pdf tiedostona MyCoursesissa kullekin kierrokselle merkittyyn palautuslaatikkoon. Palautusten päivämäärät ovat:
  - Kierros 1: ma 19.9. klo 13.00
  - Kierros 2: ma 26.9. klo 13.00
  - Kierros 3: ma 3.10. klo 13.00
  - Kierros 4: ma 10.10. klo 13.00
  - Kierros 5: ma 24.10. klo 13.00
  - Kierros 6: ma 31.10. klo 13.00
  - Kierros 7: ma 7.11. klo 13.00
  - Kierros 8: ma 14.11. klo 13.00
  - Kierros 9: ma 28.11. klo 13.00
  - Projektityö: ke 7.12. klo 13.00

  Kotitehtävät arvostellaan lempeästi periaatteella 0p = ei ratkaisua, 0.5p = ajatusta löytyy, ja 1p = lähes oikein. Kannattaa siis yrittää parhaansa eikä virheitä ole syytä pelätä!

  Myöhästyneitä tehtäväpalautuksia ei arvostella. Vakavamman sairastumisen tai muun akuutin hätätapauksen sattuessa, olethan yhteydessä kurssin luennoitsijaan mahdollisimman aikaisin.

  Arvostelu: Kurssin läpäisemiseen vaaditaan vähintään puolet pisteistä tentissä tai välikokeissa. Sinun on siis saatava puolet välikokeiden/kurssitentin pisteistä riippumatta siitä, paljonko olet tehnyt laskuharjoituksia. Välikokeita painotetaan 40% 1. välikoe ja 60% 2. välikoe. Arvosanat määräytyvät (alustavasti) seuraavasti:

  • 50% - 59% kokonaispisteistä: arvosana 1
  • 60% - 69% kokonaispisteistä: arvosana 2
  • 70% - 79% kokonaispisteistä: arvosana 3
  • 80% - 89% kokonaispisteistä: arvosana 4
  • 90% - 100% kokonaispisteistä: arvosana 5
  Lopullinen arvostelu saattaa hieman elää hellempään suuntaan, mutta ei ainakaan tämän tiukempaan.

  Materiaali: Kurssin materiaali ilmestyy välilehdelle "Luennot" kurssin edetessä. Harjoitusmateriaali ilmestyy välilehdelle "Tehtävät".