Översikt

 • Etusivu

  Tervetuloa kurssille 30A02000 Tilastotieteen perusteet! Kampuksella on siirrytty jälleen pääasiallisesti lähiopetukseen joten kurssin luennot ja laskuharjoitukset järjestetään jälleen vanhaan tuttuun tapaan läsnä. Kurssin avaus ja ensimmäinen luento pidetään Maanantaina 27.2. klo 13-15 salissa A (Aalto-sali).

  Kurssin aikataulu:
  • Ma klo 13-15 Luento (salissa A (Aalto-sali))
  • Ti klo 13-16 Laskuharjoitus (salissa A (Aalto-sali))
  • Pe klo 10-12 Luento (salissa A (Aalto-sali))
  Välikokeet ja Kurssitentti:
  • VK1 Pe 21.4. klo 9-12 (salissa U2-U157)
  • VK2 Ke 7.6. klo 13-16 (salissa U2-U157)
  • Kurssitentti Pe 9.6. klo 9-12 (salissa U2-U157)

  Kurssin Zulip: https://tilastotieteen-perusteet-k2023.zulip.aalto.fi/

  Kurssin Zulipin kautta opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kurssin aihepiireihin tai laskuharjoituksiin liittyen. Usein esitettyjä kysymyksiä ja kommentteja käsitellään perjantaisin, kun viikon luentojen aihealue on käsitelty loppuun. Opiskelijat voivat halutessaan valita itselleen nimimerkin, jolloin esitetyt kysymykset ja kommentit ovat opiskelijoiden kesken anonyymejä, ja vain luennoitsija näkee keskustelijoiden identiteetin.

  Luentorunko: Pyrimme noudattamaan oheista luentojärjestystä:
  - (viikko 1) Johdanto
  - (viikko 1) Joukko-oppi ja kombinatoriikka
  - (viikko 2) Todennäköisyyslaskentaa
  - (viikko 3) Satunnaismuuttujat ja jakaumat
  - (viikko 4) Diskreettejä jakaumia
  - (viikko 5) Jatkuvia jakaumia
  - (viikko 6) Keskeinen raja-arvolause
  - Välikoe 1
  - (viikko 7) Otanta ja tilastollinen päättely
  - (viikko 8) Estimointi
  - (viikko 9) Luottamusvälit
  - (viikko 10) Tilastollinen testaus ja perustestit
  - (viikko 11) Perustestejä
  - (viikko 12) Usean muuttujan datajoukot (Riippumattomuustesti ja lineaarinen regressio)
  - Välikoe 2

  Kutakin aihepiiriä käsitellään alkaen kyseisen viikon maanantain luennolta, ja jatketaan perjantaina. Kun olemme saaneet viikon luentojen aiheen käsiteltyä ja luentoaikaa on perjantaina vielä jäljellä, käytämme loppuajan kysymyksille kurssin aihepiireistä tai harjoitustehtävistä.

  Ilmoittautuminen: Kurssille ilmoittaudutaan Sisun kautta.

  Opettajat: Kurssin luennoi Sami Helander . Yhteydenotot sähköpostitse etunimi.sukunimi@aalto.fi. Kurssikoodi / kurssin nimi ja yhteydenoton aihe viestin otsikkokenttään.

  Jos kurssin järjestelyissä tms. ilmenee epäselvyyksiä, on hyvä pitää kynnys yhteydenottoon matalana. Mukavampi selvitellä yhdessä etukäteen kuin jälkijunassa.

  Suoritustapa: Kurssi suoritetaan kahdella välikokeella tai kurssitentillä. Kokeet on merkitty Sisuun seuraavasti: 1. välikoe perjantaina 21.4. // 2. välikoe keskiviikkona 7.6. // Kurssitentti perjantaina 9.6. Kurssin kaikki tentit järjestetään kampuksella. Tenttijärjestelyjen erikoistarpeesta (lisäaika yms.) on hyvä olla tenttikansliaan yhteydessä jo hyvissä ajoin. (Varauduthan esittämään Aalto yliopiston opiskelijapalveluiden tms. myöntämän todistuksen / selvityksen josta oikeus erityisjärjestelyihin selviää.) Välikokeita ei ole mahdollista uusia toisena ajankohtana. Jos siis välikokeeseen ei pääse paikalle, on seuraava mahdollisuus osallistua kurssitenttiin (jossa käsitellään koko kurssin asiat kerralla).

  Sekä välikokeisiin että kurssitenttiin voit ottaa mukaasi laskimen ja yhden A4 muistilapun joka on KÄSIN KIRJOITETTU, jossa on tekstiä vain YHDELLÄ PUOLELLA ja josta löytyy nimi ja opiskelijanumero yläreunasta.

  Kurssin arvosanaan on mahdollisuus vaikuttaa tekemällä aktiivisesti kotitehtäviä sekä suorittamalla projektityön. Kurssin arvosana lasketaan seuraavalla kahdella tavalla, joista parempi jää voimaan: 1) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (100% kokonaispisteistä), tai 2) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (80% kokonaispisteistä) sekä laskuharjoituksista saadut pisteet (20% kokonaispisteistä). Lisäksi projektityön tekemällä on mahdollisuus saada lisäpisteitä (ja esimerkiksi korvata väliin jääneitä kotitehtäviä).

  Projektityö: Projektityöllä voi ansaita kurssille bonuspisteitä jotka lasketaan puhtaasti yllä mainittujen tentti- ja laskaripisteiden päälle. Erinomaisesta projektityöstä voi ansaita lisäpisteinä 10% kurssin kokonaispisteistä. Tarkemmat ohjeet projektityön sisällöstä ja suorittamisesta julkaistaan kurssin edetessä MyCoursesissa "Projektityö" välilehdellä.

  Laskuharjoitukset: Kurssin laskuharjoitukset ovat Tiistaisin klo 13-16 alkaen 7.3. (Huom! ensimmäisellä viikolla ei ole harjoituksia). Laskuharjoituskierroksia on kurssilla kymmenen, joista jokainen on keskenään samanarvoinen riippumatta siitä, onko tehtäviä kierroksilla sama määrä. Kunkin tehtäväkierroksen laskuharjoitustehtävien ratkaisut palautetaan sähköisesti yhtenä pdf tiedostona MyCoursesissa kullekin kierrokselle merkittyyn palautuslaatikkoon. Palautusten päivämäärät ovat:
  - Kierros 1: ti 14.3. klo 13.00
  - Kierros 2: ti 21.3. klo 13.00
  - Kierros 3: ti 28.3. klo 13.00
  - Kierros 4: ti 4.4. klo 13.00
  - Kierros 5: su 16.4. klo 23.59
  - Kierros 6: ke 3.5. klo 13.00
  - Kierros 7: ti 9.5. klo 13.00
  - Kierros 8: ti 16.5. klo 13.00
  - Kierros 9: ke 31.5. klo 13.00
  - Kierros 10: su 4.6. klo 23.59
  - Projektityö: pe 9.6. klo 23.59

  Kotitehtävät arvostellaan lempeästi periaatteella 0p = ei ratkaisua, 0.5p = ajatusta löytyy, ja 1p = lähes oikein. Kannattaa siis yrittää parhaansa eikä virheitä ole syytä pelätä!

  Myöhästyneitä tehtäväpalautuksia ei arvostella. Vakavamman sairastumisen tai muun akuutin hätätapauksen sattuessa, olethan yhteydessä kurssin luennoitsijaan mahdollisimman aikaisin.

  Arvostelu: Kurssin läpäisemiseen vaaditaan vähintään puolet pisteistä tentissä tai välikokeissa. Sinun on siis saatava puolet välikokeiden/kurssitentin pisteistä riippumatta siitä, paljonko olet tehnyt laskuharjoituksia. Välikokeita painotetaan arvostelussa 40% 1. välikoe ja 60% 2. välikoe. Arvosanat määräytyvät (alustavasti) seuraavasti:

  • 50% - 59% kokonaispisteistä: arvosana 1
  • 60% - 69% kokonaispisteistä: arvosana 2
  • 70% - 79% kokonaispisteistä: arvosana 3
  • 80% - 89% kokonaispisteistä: arvosana 4
  • 90% - 100% kokonaispisteistä: arvosana 5
  Lopullinen arvostelu saattaa hieman elää hellempään suuntaan.

  Materiaali: Kurssin materiaali ilmestyy välilehdelle "Luennot" kurssin edetessä. Harjoitusmateriaali ilmestyy välilehdelle "Tehtävät".