Osion kuvaus

 • MAALAUKSEN TYÖPAJA

   

  Maalausmateriaalit ja tekniikat. 3.3.2022-2.6.20223 

  Opettajana kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Maiju Salmenkivi  1.KERTA 3.3


  Akryylit. Tekniikkaharjoitus. Värikartta akryyleilla


  1 vaihe. 

  Tee 36 ruudun shakkiruutumainen värikartta mainoskartongille. Yhdelle sektorille tulee aina yksi väri ja sen muutokset.

  -kylmä ja lämmin keltainen, kylmä ja lämmin punainen, kylmä ja lämmin sininen 


  2.vaihe

  4 ensimmäistä riviä puhtailla väreillä, sitten vedellä ohennettu ja viimeiseksi valkoisella taitettu väri


  3.vaihe

  Ensimmäinen rivi säilyy alkuperäisenä. Seuraaviin testataan punaisella taitettua mediumia. Seuraavaan riviin sinisellä taitettua mediumia. Viimeiseen riviin testataan rättitekniikkaa. Pyyhkimällä ja pesemällä saat aikaiseksi erilaisia pintoja. Voit kokeilla kuinka pitkälle maitokartonki kestää pyyhkimistä ja millaisia erilaisia jälkiä saat aikaiseksi. Voit lisätä aina lisätä pyyhinnän jälkeenkin.


  4.vaihe

  Leikkaa ruudut palasiksi.  Valitse ruuduista suosikkisi. Mieti seuraavaksi niihin vastakohtapareja.

  Esim. ulkona/sisällä, pimeä/valoisa, luonto/kaupunki, pehmeä/kova, kaunis/ruma, sisällä/ulkona. 

  Tee pieniin paloihin tällainen vastakohtapari tai mieti, mitkä palat toimisivat tällaisina vastapareina.


  2. KERTA 10.3


  Akryylit + kollaasi


  Tutustutaan mielenkiintoisiin taiteilijoihin, jotka käyttävät maalauksissaan kollaasitekniikkaa. Tehtävänä on maalata oma kollaasi. Tehtävässä voi hyödyntää edelliskerralla kokeiltua pyyhkintätekniikkaa. Tehtävä toteutetaan  maitokartongille. Tehtävässä voi kokeilla muun materiaalin tuomista työhön mukaan, esim. Kankaita, muovia, sanomalehteä yms. Kollaasia käyttävät esimerkkitaiteiljat: Reima Nevalainen, Katri Mononen 

  (lisäksi katsotaan sellaisia taiteiljoita finnish painters sivustolta, jotka maalaavat akryyleillä tai käyttävät kollaasimaista maalaustapaa esim. Eeva-Riitta Eerola,JP Köykkö, Lotta Ingman, Mikko Kallio, Jussi Goman, Jenni Rope, Rauha Mäkilä, Tanja Ahola)


  3. KERTA 17.3


  Akryylit + versio taideteoksesta


  Versio taideteoksesta. Valmiista monisteista tai taidekirjoista (maalauksia, veistoksia, valokuvia sekä grafiikkaa) valitaan kiinnostava kuva maalauksesta tai muusta taideteoksesta. Tarkoitus on miettiä taiteilijan tekniikkaa, käytettyä värimaailmaa, sommittelua tai teoksen sisältöä. Tehtävässä voi vaikka harjoitella taiteilijan värisävyjä tai viivan käyttöä. Ei siis tarvitse lähteä ”kopioimaan” vaan tehdä teoksesta oman tulkintansa. Kuvataiteessa ja nykytaiteessa on usein kyse jo olemassaolevasta teoksesta tai taiteilijasta vaikuttumisesta ja siitä, että vaikutteet käydään läpi oman itsen kautta tulkiten niin että ne niistä tulee osa omaa tekemistä. Harva taiteilija maalaa ”tyhjiössä”, teoksiin haetaan vaikutteita tai ne usein muistuttavat jotain muuta tekijää.  On siis tärkeää tutkia erilaisia tapoja tehdä taidetta ja maalauksia. Tärkeää on myös tutkia taiteilijan tapaa maalata sekä hänen värikarttaansa ja tyyliänsä


  4. KERTA. 24.3


  Pohjien teko


  Valmiista kiilapuista tehdään kaksi erilaista pohjaa. Toiseen niitataan kiinni pellavakangasta, toiseen puuvillaa (Cotton Duck). 

  Toiseen kankaaseen tulee eläinliima/jänisliimapohjuste (50 gr liimajauhetta per litra. Turvotus ja lämmitys). Älä lämmitä yli 60 asteeseen. Eläin liiman gollakeeni alkaa hajota yli 60 asteessa ja se haurastuttaa liimaa.Toiseen pohjaan tulee muoviliima, joko akrylaattiliima ( kiiltävä medium) tai Erikeper  tyylinen puuliima (noin 1/3 liimaa ja 2/3 vettä). Liimaa tulee laittaa kaksi kerrosta. Välissä liiman tulee kuivua kunnolla. Lisäksi halutessa vielä gesso päälle. Jos maalaa akryyleillä niin silloin riittää, että kangas kiristyy, öljyväreille on tärkeää saada kunnon eristys ettei öljy lorahda kankaaseen asti.


  Omakuva-mielikuva-arkikuva


  Tehtävässä on tarkoitus pohtia omakuvaa, millaisena ja missä itsensä näkee. Omakuvan ei tarvitse olla ”muotokuva”, se voi olla myös kokemus itsestä, esim. joku väri tai tapa olla tai nähdä itsensä, tapa tehdä asioita tai maalata. Mielikuva voi olla jo pitkälti tätä samaa pohdintaa, tehtävän tarkoitus  viedä syvemmälle pohdintoihin. Mikä on minun näkökulmani ja mitä minä haluan maalata ja millä tavalla? Maalaus voi lähteä myös liikkeelle omasta arjesta, millainen oma arki on, mitä siinä näkyy? Tiskit, koti päiväkirjat, kaverit, joku yksityiskohta joka toistuu? Miten lähtisit tätä viemään maalaukseksi?  Kurssilla on mennä kohti omia aiheita ja sisältöjä. Näiden ”yläotsikoiden” tarkoitus on siis herätellä pohtimaan omaa yksilöllistä tapaa maalata ja mihin suuntaan haluaa kulkea. Samalla opetellaan erilaisia tekniikoita ja keskustellaan taiteesta. Kurssilla on tärkeää katsoa muiden tapoja tehdä maalauksia, niin muiden kurssilaisten kuin muiden taiteilijoiden. Niiden kautta saa vinkkejä, miten lähteä rakentamaan maalausta, sommittelua, erilaisia värimaailmoja/kontrasteja.  5. KERTA. 31.3

  Aamupäivä:

  Pohjien teko jatkuu

  Iltapäivä: 

  Näyttelykäynti Helsingin keskustassa. Galleriat Ama, Tm (+taidemaalariliiton kauppa, Forsblom, Anhava, Galleriat huuto ja Rankka ja lopuksi Forum Box


  6. KERTA  14.4

  Kokoelma tehtävän loppuunmaalausta. 

  Käydään läpi referenssi maalaukset. 

  Tehdään loppuun maalauspohjat


  8.KERTA 28.4

  Aamulla spray maali juttujen katsomista ja spray kokeiluja alakerran maalaamossa (+ luonnoskirjojen esittelyä.) 

  Aloitetaan varsinaisten tehtävien tekeminen maalauspohjille. 


  Käydään läpi taiteiljoita, jotka käyttävät teoksissaan spray maaleja. Sekä taidemaalareita että graffiti taiteiljoita. Graffiti taiteiljoita esim. Banksy, Blue, Osgemeos, Faile (+ naisgraffitaiteilijat). Taiteiljoita: Egs, Jussi Two Seven, Kim Somervuori, Jani Hänninen, Anna Tuori, Jenni Rope, Katri Mononen. Tehdään kokeiluja alakerran maalaamossa maitokartongille. Spray maaleja voi maalata peittävästi tai ohuesti, niihin voi kokeilla vettä ja niitä voi myös pyyhkiä.

  Iltapäivällä Maisema tehtävän alustus. 

  Katsotaan maisemaa maalauksissaan tutkivia taiteilijoita. Esimerkkitaiteilijat : David Hockney, Lisa Sanditz, Makiko Kudo, Jules de Balincourt, Mamma Anderson, Nigel Cooke, Jenny Carlson, Jesper Nyren, Heli Hiltunen, Juliana Hyrri, Wiljami Heinonen, 


  9. KERTA 28.4


  Maalausten tekemistä. Tehtävää voi aloitella joko akryyleilla tai suoraan öljyväreillä.


  10.KERTA


  Jatketaan omakuva ja maisemamaalausten tekemistä


  11.KERTA 

  Tempera. 

  Tehdään temperakokeiluja levypohjille. Pigmenteistä ensin värilieju (pigmentti + vesi), johon lisätään munaemulsio. Yksi osa kananamunaa, yksi osa pellavaölyä ja ylksi osa vettä. Ensi kananmuna ja pellaöljy yhteen, sitten lisätään vesi. Seokseen voi myös laittaa dammaria, mutta Aallossa tämän käyttö ei sopivaa. Taiteilijalista: Botticelli, Markku Keränen, Marjatta Tapiola, Saija Kivikangas ja Vilma Määttänen käyttävät itse hiertämiään kasvipigmenttejä. Riikka Wesamaa ja Elina Merenmies maalaavat isoja töitä kankaalla temperalla. Aki Turusella oli juuri hieno näyttely, jossa oli maalannut tempera töitä paksuille puulevyille.


  Maaalaamista.

  12.KERTA

  Maalaamista. Temperakokeilut jatkuu (halutessa). Maiju pitää luennon omasta tekemisestään iltapäivällä. Kertoo opinnoista, näyttelyistä ja taiteen tekemisesti.

  13.KERTA 2.6

  Viimeinen kerta. Töiden loppukatsaus ja kurssin läpikäyntiä. Open door studio kello 12.30-14.00. Käydään päivän aikana läpi opiskelijoiden työt ja ovet ovat auki studioon muutaman tunnin ajan jolloin kiinnostuneet voivat tulla katsomaan kurssilla tehtyjä töitä. Lopuksi tarjoiluja ja töiden pakkausta.