Topic outline

  • Kurssin sisällöstä:
    Tiedossa on suurelta osin tuttuja mekaniikan ilmiöitä mutta hieman erilaisista näkökulmista katsottuna ja pikku hiljaa on tarkoitus myös ottaa differentiaalilaskennan työkaluja käyttöön. Kurssilla käsitellyt asiat on pyritty rytmittämään diffis-I kurssin kanssa siten, että otamme erilaisia matemaattisia työkaluja (sarjat, derivointi, integrointi, differentiaaliyhtälöt) käyttöön sitä mukaa kun ne diffiksen kurssilla saadaan opetettua. Lukio-oppimäärään nähden uuttakin fysiikan asiaa kurssilta löytyy (lähinnä pyörimisliike), mutta pääpaino kurssilla on erilaisten näkökulmien, fyysikon ajattelutyökalujen ja matemaattisten laskentatekniikoiden käyttöönotto. Koska uutta asiaa tulee ihan riittävästi, niin on vain hyvä jos itse fysiikan ilmiöt ovat tuttuja ;)

    Luennot:

    Kurssimme alkaa maanantaina 4.9. kello 12:15. Paikkana luentosali U4, joka löytyy kanditalon (Otakaari 1) U-siiven aulasta. Luennot on monena vuonna videoitu, ja leikatut ja editoidut luentovideot ovat laitettu Mycoursesiin nähtäväksi. Tämän vuoden kurssin videointia ei ole vielä päätetty mutta joka tapauksessa edellisvuotiset (2022) videot löytyvät Mycoursesista 'Luentovideot'-lehdeltä. Jos et siis syystä tai toisesta pääse jollekin luennolle paikalle, niin voit ihan hyvin katsoa vastaavat luentovideot.

    Esitehtävät:

    Luentoja ennen on tehtävänä esitehtävä (Mycoursesissa vasemman puolen valikosta Viikko 1-linkki-> "Maanantain luennon esitehtävä..."). Esitehtävät koostuvat pääasiassa lyhyistä teksteistä tai videoista ja niihin vastataan lyhyesti muutamalla virkkeellä. Vastausten yhteydessä voi esittää myös kysymyksiä aiheesta. Huomaa siis että ensimmäisen esitehtävän deadline on ennen kurssin ensimmäistä luentoa! Jokaista luentoa ennen oma esitehtävänsä, eli yhden viikon aikana on kaksi esitehtävää.

    Jos jokin esitehtävävideo unohtuu tehdä, niin ne kannattaa tehdä sitten myöhässä. Myöhästyneetkin vastaukset luetaan ja niistäkin saa vähintään puolet pisteistä.

    Laskuharjoitustehtävät:
    Ensimmäiset laskuharjoitukset ovat jo ensimmäisellä viikolla. Kurssillamme laskuharjoitukset ovat ns. laskutupalaskareita, eli tilaisuuksissa ratkotaan tehtäviä assistenttien ohjauksessa. Jos et pääse omaan laskuharjoitustilaisuuteesi niin voit vapaasti mennä johonkin toiseen tilaisuuteen, tai jos koet siitä olevan hyötyä niin voit mennä vaikka useampaan tilaisuuteen (sisun laskariryhmäilmoittautumisista ei tarvitse välittää). Tehtäviä voi myös tehdä ihan itsenäisesti ja itse asiassa ne ovat mitoitettu viemään noin 2-4 tuntia aikaa viikossa, joten niitä ei välttämättä  ehdikään tilaisuudessa tekemään. Vaikka jokainen vastaa tehtäviin itsenäisesti, on yhteistyö muiden opiskelijoiden kanssa ehdottomasti suotavaa -- se on hauskempaa ja varmasti myös opettavaisempaa! Tehtävävastaukset palautetaan sähköisesti mycourses-sivulle kunkin viikon omaan palautuslaatikkoon. Voit tehdä tehtävät paperille ja kuvata ne vastausten lähetystä varten tai sitten tehdä tehtävät koneella. Täysiä pisteitä varten ei tehtävän tarvitse yleensä olla täysin oikein ja hyvästä yrityksestä saa varmasti jo pisteitä.
    Tässä vielä assarien laskariryhmäjaot, jonka pohjalta tiedätte kuka assari on pääsääntöisesti missäkin ryhmässä. Erityisesti Emil on ruotsinkielentaitoinen, joten ruotsinkielistä ohjausta kaipaavien kannattaa suunnata Emilin ryhmiin.
    H01 to 8-10, Y346. Uolevi Saukkonen
    H02 to 12-14, Y346. Sofia Pöntys
    H03 pe 10-12, Y346. Emil Flykt
    H04 pe 12-14, Y346. Teemu Tasanen

    Ryhmälaskarit ts. pienryhmäsessiot:
    Ryhmälaskareissa (P0x) ratkotaan 3-4 hengen pienryhmissä avoimia kontekstirikkaita ongelmia. Tehtäväformaatti tulee varmasti tutuksi ;) Noihin sessioihin ei tarvitse sinällään mitenkään valmistautua eikä sieltä jää mitään kotiin tehtävää. Tehtävien tarkoitus on harjoitella niin pienryhmätoimintaa kuin myös soveltaa kurssilla ja muualla elämässä opittuja asioita hieman erilaisissa asiayhteyksissä. Tehtävien ratkaisuja ei palauteta eikä arvostella vaan pisteet saa yksinkertaisesti pienryhmätoimintaan aktiivisesti osallistumalla ja vastaamalla ryhmälaskarikyselyyn (löytyy mycoursesista tehtävien yhteydessä). Jos et pääse jollakin viikolla osallistumaan omaan pienryhmäsessioosi, niin voit mennä johonkin toiseen. 
    Tässä vielä assarien ryhmälaskarijaot:
    P01 ti 14-16, U262. Uolevi Saukkonen
    P02 pe 8-10, U262. Emil Flykt
    P03 pe 10-12, U262. Sofia Pöntys
    P04 pe 14-16, U262. Teemu Tasanen

    Pakohuone:
    Lopuksi vielä kurssin 'lopputestistä'. Se toteutetaan pienryhmissä suoritettavana pakohuoneena. Sitäkään ei varsinaisesti arvostella mitenkään, vaan kaikki jotka pakohuoneesta selviävät saavat siitä pisteet. Tehtävien suorittamiseen varataan kahden tunnin aikaslotti, ja kaikki pienryhmät olisi tarkoitus saada pakohuoneesta läpi koeviikon aikana. Pakohuoneita rakennetaan kaksi suurinpiirtein samanlaista. Paikkana ovat Otakaari 1:n U-siiven kellarikerroksessa olevat luokat U020 ja U022. Paikalla on yksi assari, joka ohjaa molempien luokkien pakohuoneryhmiä yhtä aikaa.

    Arvosana:
    "Kurssin suorittaminen ja arvostelu"-lehdeltä löytyy tietoa kurssin pisteytyksestä ja arvosanan määräytymisestä.

    Apuja:
    Kurssin etusivulla on luennoitsijan ja assarien sähköpostiosoitteet. Kysykää jos mitään on epäselvää. Lisäksi suosittelen lämpimästi muodostamaan jonkinlaisen telegram- tms. ryhmän opiskelijoiden vertaistukea varten. Kurssihenkilökunta ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole mukana reaaliaikaisilla keskustelukanavilla (jollei assarit toisin välttämättä halua) vaan yhteydenotot toivotaan joko sähköpostitse tai luentojen, laskarien ja pienryhmätilaisuuksien yhteydessä.