PHYS-A0110 - Yliopistofysiikan perusteet (TFM), Luento-opetus, 4.9.2023-13.10.2023
This course space end date is set to 13.10.2023 Search Courses: PHYS-A0110
Topic outline
-
Täällä on vuoden 2022 kurssin luentovideot nähtävänä. Vuoden 2023 kurssi seurailee pitkälti samoja askelmerkkejä, joten näitä videoita voi hyödyntää jos ei syystä tai toisesta pääse luennolle. Luennot pyritään videoimaan tänäkin vuonna, jolloin uusilla luentovideoilla korvataan vanhoja sitä mukaa kun ne saadaan editoitua ja pilveen ladattua.
-
Esimerkkinä konservatiivisista voimakentistä (gravitaatio ja jousivoima) käsitellään kävelyä ja juoksua. Kävelyssä liike-energia ja gravitaatiopotentiaalienergia vuorottelevat kun taas juoksussa liike-energia ja gravitaatiopotentiaalienergia yhdessä vuorottelevat jänteisiin sitoutuneen (jousi)potentiaalienergian kanssa.
-
Kuu kiertää maata suunnilleen ympyrärataa. Maapallon kuuhun kohdistama painovoima ei aiheuta vääntöä, jolloin kuun pyörimismäärä säilyy. Toisaalta, jos otetaan vuorovesi-ilmiö huomioon, niin nyt nähdäänkin että johtuen maapallon nopeammasta pyörimisestä oman akselinsa ympäri (verrattuna kuun kiertoon maapallon ympäri) vuorovesi-ilmiö aiheuttaa kuuhun sen kiertoa kiihdyttävän väännön. Kuun ratanopeus siis kasvaa ja se loittonee hitaasti pois päin maasta (noin 4 cm vuodessa).
-
Lopuksi vielä tarkastellaan gyroskooppista prekessiota: pyörivään narusta roikkuvaan renkaaseen kohdistuva painovoima aiheuttaa pyörimismäärävektorille kohtisuoran väännön. Analogisesti keskihakukiihtyvyyden kanssa tasaisessa ympyräliikkessä, tämä vääntö ei muuta pyörimismäärän suuruuden muutosta vaan ainoastaan kääntää pyörimismäärävektoria.
-
Inertiaalikoordinaatisto voidaan määritellä viitekehykseksi, jossa Newtonin I lain havaitaan pätevän. Galilein muunnos kertoo puolestaa matemaattisen operaation jolla yhdestä inertiaalikoordinaatistosta voidaan siirtyä toiseen inertiaalikoordinaatistoon. Jos koordinaatistoista toinen on kuitenkin epäinertiaalinen (eli kiihtyy suhteessa inertiaaliseen koordinaatistoon), niin silloin havaitsemamme kiihtyvyydet näyttävät siltä kuin kappaleisiin kohdistuisi epäfysikaalisia näennäisvoimia.
-
Käsitellään keskeisiä sirontaongelman käsitteitä: sirontapotentiaali, törmäysparametri ja sirontakulma. Lisäksi ratkaistaan yksinkertainen kahden kappaleen sirontaongelma: siirtymällä laboratoriokoordinaatistosta massakeskipistekoordinaatistoon yksinkertaistuu moniulotteinen sirontaongelma. Lopulta siirtymä takaisin laboratoriokoordinaatistoon.