Topic outline

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Assignment icon
      HT1 Analyysi Assignment
      Tavoite
      Lähtömateriaaleja, sekä muita lähteitä käyttäen toteutetaan tarkastelualueen ominaisuuksien analyysi, joiden avulla alueesta muodostetaan kokonaiskuva ja jatkosuunnittelun suuntaviivat.  

      Muoto
      Kaksi viikkoa kestävä ryhmätyö, ryhmäkoko 5.
      Tehtävänanto 5.9. Alueen esittely 12.9. Työn esittely 19.9.  

      Arviointi
      Alueanalyysit toimivat pohjana suunnittelutyölle, niitä ei arvioida arvosanalla vaan ainoastaan hyväksytty/hylätty. Hyväksytty analyysi esittää ryhmän näkemyksen kaikista analyysin osa-alueista.  

      Tuotettava materiaali
      5 kpl A3 karttaa (1kpl 1:20 000 ja 4kpl 1:3000)
      Rajaukset: ilmakuva (Analyysikartta_A3_20000) on kokonaisuudessaan 1:20 000 tarkastelualue. DWG tiedostossa (Pohjakartta 1-3000 dwg) esitetty alue on kokonaisuudessaan 1:3000 tarkastelualue, joka on sama kuin tiedostossa Analyysikartta_A3_3000.

      Tuotettavat analyysikartat
      1. Suurmaisema ja yhteys ympäristöön – rajaus 1:20 000
      Kartassa esitetään alue osana suuren mittakaavan maisemarakennetta (viher- ja sinirakenne, ja viher- sini-yhteydet ympäristöön), liittyminen pääasiallisiin liikkumisen reitteihin. Kartassa esitetään myös keskeiset keskukset (kaupalliset-, liike- ja palvelukeskukset).

      2. Rakennettu ympäristö – rajaus 1:3000
      Kartassa esitetään alueen rakeisuus. Eritellään rakennusten rakennusvuodet/vuosikymmenet, sekä nostetaan esille mahdollisesti merkittävät rakennukset (historiallinen merkitys ja/tai kaupunkikuvallinen merkitys). Kartassa esitetään myös alueelta löytyvät toiminnot (asuminen, työpaikat, pienteollisuus, palvelut, jne.) Esitetään myös mahdolliset kulttuurihistoriallisesti merkittävät ympäristöt.

      3. Viher- sinirakenne, maaperä ja topografia – rajaus 1:3000
      Kartassa esitetään alueen viher- ja sinirakenne, maaperä ja topografia esim. korkeuskäyrin. Viherrakenteen suhteen kartassa esitystarkkuuden tulee olla tarkempi kuin suurmaisema-kartassa. Esitetään myös mahdolliset luonnonsuojelullisesti merkittävät ympäristöt.

      4. Kokemuksen ympäristö – rajaus 1:3000
      Kartassa esitetään ympäristön kokemiselle olennaiset asiat – erilaisen liikkumisen reitit (kuten julkinen linja-autoliikenne, autotiet, pyöräilyn väylät ja kävelytiet); merkittävät maisemalliset tekijät ja näkymälinjat; sekä pienilmastollisesti merkittävät paikat (kuten lämpimät rinteet ja kylmäilmajärvet).

      5. Synteesi – rajaus 1:3000
      Kartta, jossa osa-alueiden 2.-4. merkittävimmät piirteet on esitetty yhtä aikaa, sekä osoitettu rakentamiselle mielestänne soveltuvat alueet. Esittäkää rakentamiselle soveltuvat alueet kolmena ’asteena’: soveltuva alue – mahdollisesti soveltuva alue – soveltumaton alue. Perustelkaa esityksenne rakennettavuuden suhteen.  

      Tuloksena 5 A3 kokoista karttaa tulostettuna, sekä samat kartat 5-sivuisena pdf-tiedostona. Kaikki esitykset jaetaan koko kurssin käytettäviksi tehtävän jälkeen.  

      Kartat ladataan MyCoursesiin, kaikki alueanalyysityöt ladataan tehtävän jälkeen MyCoursesiin kaikkien opiskelijoiden vapaasti käytettäviksi.

      Lähtömateriaali
      Käyttäkää Lähtöaineisto-sivulta löytämäänne materiaalia – etenkin Espoon karttapalvelu on arvokas lähde tähän tehtävään. Käyttäkää Ohjeita ja kirjallisuutta-sivun materiaalia apunanne, esimerkiksi Maisema rakentamisen perustana-selvitys on oleellinen pienilmastoa pohdittaessa.  

      Esittely
      Koska kartat esitetään tulostettuina, pyrkikää hoitamaan tulostaminen hyvissä ajoin - mieluiten tietysti edellisenä päivänä. Palauttakaa pdf-tiedosto tähän kansioon viimeistään 18.9. kello 23:59. Työt esitellään 19.9. alkaen kello 9:15. Esittelyjä varten jakaudutaan pienryhmiin ja jokaisella ryhmällä on 5-10 minuuttia aikaa työnsä esittelyyn, jonka jälkeen muutama minuutti kommenteille. Esittelyjen jälkeen keskustellaan seuraavasta tehtävästä (HT2 suunnittelutehtävä).

      Sopikaa keskenänne miten hoidatte työnne esittelyn ja on suositeltavaa, että kaikkien ryhmäläisten tulisi olla esityksessä äänessä jossain vaiheessa.


    • Not available unless: You are a(n) Student
      Page icon
      HT1 Ryhmäjaot Page

      Päivitetty 6.9.2023 kello 16:03

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Page icon
      HT2 Kaupunkisuunnitelma Page

      Viherlaakso


      Aika  

      Tehtävä annetaan 19.9. Tehtävä palautetaan 11.12. ja esitellään 12.12.

      Välikeskusteluja varten tuotettava materiaali palautetaan edellisenä iltana ennen välikeskusteluja niille osoitettuihin kansioihin.

      10.10. HT2 I Väliesittely ja keskustelu (lataa materiaali 09.10. kello 23:59 mennessä)

      14.11. HT2 II Väliesittely ja keskustelu (lataa materiaali 13.11. kello 23:59 mennessä)

      Jokaista ohjausta varten tallennetaan keskustelun pohjana toimivat luonnokset kansioon 'storyboard' sivulla.

      Työ on yksilötyö. Suunnittelualue (alueet 1. ja 2.) on osoitettu dwg tiedostossa (Pohjakartta 1-3000 suunnittelualue dwg) - huomioikaa, että koko Viherlaakson alue (eli koko tiedostoissa esitetty alue) on huomioitava, ja suunnittelualueella tarkoitetaan pääasiallista muutosaluetta, jonka alueelle ehdotetaan uudisrakentamista, olevan rakennuskannan muutoksia, uudelleenkäyttöä ja purkamista. Koko alueelle voi ehdottaa perustellusti muutoksia, niin liikenneratkaisujen, viherrakenteen, sekä rakentamisen osalta.

      Viherlaakson uusi keskusta

      Millainen on uusi Viherlaakson keskustan alue?

      Suunnitelkaa kontekstiinsa sopiva, viihtyisä, toimiva, ja kestävä keskusta-alue - annettujen reunaehtojen puitteissa ja vastaten alueen ajankohtaisiin haasteisiin.

      Tavoite

      Suunnitelman tulisi luoda Viherlaaksolle tunnistettava keskusta, joka nivoutuu olevaan alueeseen, huomioi sen vahvuudet, korjaa ja kohentaa alueen heikkouksia ja mahdollistaa ympäristön kehittymisen elinvoimaisena osana Espoota. Rakentamisen, niin liike- toimitila-, kuin asuinrakennusten, sekä niiden ulkotilojen, tulee huomioida luonnonympäristön, sekä kulttuuriympäristön arvot.

      Tavoitteena on hyvä kestävä kokonaisvaltaisesti suunniteltu kaupunkiympäristö. Tämä tarkoittaa viihtyisää ja monipuolista toiminta- ja asuinympäristöä, jossa on otettu huomioon erilaisten asukasryhmien tarpeet, hyödyntäen vaihtelevaa asunto- ja rakennustypologiaa. Suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota etenkin rakennusten välisten alueiden, kaupunkitilojen, pihojen, katujen ja kaupunkimaisuutta ja yhteisöllisyyttä tukevien toimintojen suunnittelemiseen. Pohdi myös, mitä kokonaisvaltaisesti kestävä kaupunkiympäristö tarkoittaa sinulle.

      Alue suunnitellaan kokonaisuudessaan, virkistysalueille ideoidaan toimintoja/ käyttöä. Suunnitellaan myös kevyen liikenteen reitistö alueen sisällä ja alueen läpi (tässä etenkin keskustan liittyminen alueen merkittäviin luonnonympäristöihin on keskeistä), mietitään myös rakentamattomina säilytettävien alueiden rooleja ja toimintoja.

      Toiminnot

      Pääosa rakentamisesta tai tilojen käytön muutoksista tulee osoittaa asumiseen ja toimitiloihin – lisäksi tulee osoittaa palveluita / liiketilaa alueelle vähintään noin 1000m2, tai perustellusti enemmän (esittäkää liiketilojen käyttö - minkälaisesta liiketilasta on kyse).  

      Laajuus

      Lisärakentamista tulee suunnitella ensisijaisesti alueelle 1. Uuden rakentamisen määrä tulee itse päättää, mutta tavoitteena on vähintään n.0,4 aluetehokkuuden rakentaminen alueelle 1. (30 000 kerrosalaneliömetriä) - suurempaakin määrää voi ehdottaa perustellusti. Alue 2. tulee myös suunnitella, eli voi pohtia Turuntien linjausta, sekä alueelle ehdotettavaa rakentamista, mutta sille ehdotettua kerrosalaa ei kuitenkaan lasketa mukaan 30 000 kerrosalan tavoitteeseen.

      Oleva rakennuskanta. Toimivat ja hyväkuntoiset asuinrakennukset on syytä säilyttää alueella, ja näiden rakennusten neliömääriä ei lasketa mukaan 30 000 tavoitteeseen (Rajamännynpolun II ja III kerroksiset rakennukset). Voit laskea säilytettäväksi ehdottamasi rakennukset mukaan 30 000 kerrosalan tavoitteeseen, jos ehdotat näille käyttötarkoituksenmuutoksia, jotka ovat tehtävän tavoitteen mukaisia (teollisesta rakennuksesta palvelu/liiketilaksi, tai asumiseksi, tms.). Jos purat rakennuksia alueella, purettavien rakennusten neliöt on korvattava uudisrakennuksilla.

      Termistöä: Kerrosala, peittoala, bruttoala

      Rakennusten kerrosala (kaavassa määritelty pääasiallisen käyttötarkoituksen laajuutta kuvaava luku) on tyypillisesti hieman pienempi kuin rakennuksen bruttoala (ulkoseinien mukaan laskettu ala) tai peittoala (rakennuksen 'jalanjälki') - suunnittelutehtävässä on kuitenkin tarkoituksenmukaista että esitetään uudet rakennukset asemapiirroksessa kattokuvana, eli suhteellisen suurpiirteisinä massoina joiden ulkorajat kuvaavat rakennuksen peittoalaa.

      Peittoalan ja kerrosalan suhde on tyypillisesti laskettu kertoimella 0,85, eli 1000 neliön peittoala vastaa 850 kerrosalaneliömetriä. Huomioikaa tämä suunnitelmassanne, eli jos esitätte 1000 kerrosalan verran rakentamista, niin sen esittämisessä on syytä käyttää 1000 / 0,85 = 1175 neliömetrin alaa.

      Pysäköinti  

      Seurataan Espoon kaupungin "Pysäköinnin periaatteet"-raporttia, hieman kevennetyllä pysäköintinormilla.

      Lähtökohtaisesti asumisen yhteydessä 1 autopaikka / 100 k-m 2 ja vähintään 1 pp / 30 kem².

      Liiketilojen ja toimitilojen yhteydessä 1 autopaikka / 75 k-m 2 ja vähintään 1 pp / 50 kem².

      Pysäköintipaikkojen sijainnin tulee olla kohtuullisen matkan päässä niistä tiloista joita ne palvelevat. Pohdi pysäköinnin tarvetta ja sen mahdollisia muutoksia suhteessa omiin suunnitteluratkaisuihisi.

      Muistettavaa / haasteita

      Miten uudis-/täydennysrakentaminen tulisi sovittaa rakennettuun ympäristöön?  

      Miten tunnistaa ja säilyttää olevan ympäristön arvokkaat piirteet?

      Miten uusi rakentamisen kerrostuma liittyy laajemmin alueen kehitykseen?

      Millaisia toimintoja asumisen lisäksi alueelle voisi suunnitella, ja miten ne tulisi sijoittaa?

      Katuverkon muutoksia voi ehdottaa, millaisia kehitysmahdollisuuksia nämä voisivat avata?

      Tuotettava materiaali

      Tavoite: vähintään 10 sivuinen (+ kansi) A3 kokoinen pdf, joka koostuu seuraavista dokumenteista.

      Konseptikuvat ja selostus (2 sivua, tai enemmän), jotka kertovat työn pääasiallisista tavoitteista - millaista ympäristöä työ ehdottaa Viherlaaksoon toteutettavan, ja miksi. Konseptissa käyttäkää apuna analyysimateriaaleja, etenkin 'synteesi'-karttoja.

      Konseptinne tulee kertoa, millainen identiteetti suunnittelemallanne alueella on - miten alueesta rakentuu viihtyisä, toimiva ja kestävä ympäristö? Miten se toimii?

      Rakeisuus 1:3000, jossa uudet rakennukset, sekä olevien rakennusten muutokset erottuvat vanhasta rakennuskannasta.  

      Kaaviot (valinnainen sivumäärä) 1:3000, jotka esittävät rakennuskannan muutokset, maisematilan ominaisuudet, viherrakenteen, toiminnot ja yhteydet. Esittäkää myös alueen rakentumisen vaiheet.

      Asemapiirros 1:1500 (esitettävä rajaus osoitettu Pohjakartta 1-3000 dwg tiedostossa), jossa esitetään varjostettuna kattokuvana suunnittelualue rakennusten, viherrakenteen, toimintojen ja yhteyksien osalta. Julkisten ulkotilojen esittäminen on erityisen tärkeää – eli aukiot, pihat, ajotiet, kevyenliikenteen väylät, pysäköintiperiaatteet esitetään, ja viherrakenteen osalta erityyppiset ympäristöt (hoidetut puistot, pihat, metsä, niitty) ja puut. Osoitetaan kuvaan myös rakennusten kerrosluvut, ja pääasialliset käyttötarkoitukset.

      Alueleikkaus 1:1500, josta käy ilmi alueen topografia, kasvillisuus ja rakennusten (uusien ja vanhojen) suhde näihin.

      Yksityiskohta, asemapiirros 1:500 joka valitaan jostain suunnitelmalle keskeisestä rakennetusta ympäristöstä ja esitetään tarkemmin - kiinnittäen huomiota pintamateriaaleihin, sisäänkäyntien paikkoihin, julkisessa tilassa oleviin ja sinne aukeaviin toimintoihin, yms. Muista, että yksityiskohta ei tarkoita vain 1:1500 asemapiirroksen zoomausta, vaan tarkemmassa kuvassa esitetään suunnitelman ominaisuuksia suurta kuvaa tarkemmin.

      Yksityiskohta, leikkaus 1:250, joka kertoo valitun kohdan kaupunkitilallisista ja arkkitehtonisista ominaisuuksista - rakennusten julkisivut ja sisätilojen suhde ulkotilaan esitetään.

      Näkymäkuva, ilmakuva - kuva voi olla aksonometria tai perspektiivikuva, joka havainnollistaa suunnitelman massoittelua, rakennusten esittämisessä ei vaadita yksityiskohtaisuutta.

      Näkymäkuva, maantasokuva - kuva on perspektiivikuva silmän korkeudelta, jonka avulla havainnollistetaan alueen kokemusta. Millainen ympäristö on ja mitä siellä tapahtuu?

      Arviointi

      Suunnitelma arvioidaan sen mukaan, miten työssä on kyetty hakemaan luovia ratkaisuja annettujen reunaehtojen puitteissa. Tässä oleellista on Viherlaaksoon ja tälle alueelle Espoossa soveltuvan lähestymistavan valinnassa ja sen perustelussa. Merkittävää on myös, miten vaaditun materiaalin puitteissa on kyetty havainnollistamaan näitä ajatuksia, havaintoja ja suunnitelmia. Työlle annetaan arvosana asteikolla 0-5. Arvosana kolme tarkoittaa työtä, joka on materiaalinsa osalta kokonainen, ja kaikki vaaditut ominaisuudet on esitetty tyydyttävästi, puutteellinen työ voi saada arvosanan 2 tai 1 ja työ, jonka jokin osa-alue osoittaa erityistä oivallusta ja paneutumista voi saada arvosanan 4, ja työ joka on kaikilta osa-alueiltaan oivaltava ja viimeistelty, voi saada arvosanan 5.

      Arvioinnissa ja palautteessa käytetään arviointimatriisia. ( Kaupunkisuunnittelun arviointimatriisi )


    • Not available unless: You are a(n) Student
      Assignment icon
      14.11. HT2 II Väliesittely ja keskustelu Assignment

      Lataa materiaali 13.11. 23:59 mennessä.

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Assignment icon
      HT2 Kaupunkisuunnitelma - valmis työ Assignment

      Palauta valmis työ 11.12. (viim. 23:59).

    • Not available unless: You are a(n) Student

      Jälkipalautus

      Jos loppumateriaalista jää joitakin dokumentteja sisällöltään vaillinaisiksi tai joku puuttuu, voitte täydentää materiaalia vielä ensimmäisessä jälkipalautuksessa, tällöin kurssisuoritus on kunnossa. Materiaalien myöhästyminen otetaan huomioon arvosanoissa. Esitelkää vielä joiltain osin vaillinainen työnne kuitenkin loppuesittelyssä, niin voimme keskustella työn valmiista osioista ja saatte näin palautetta työstänne - kertokaa loppuesittelyssä, jos aiotte vielä täydentää työtä jälkipalautuksessa.

      Jos materiaalinne on monelta osin vaillinaista, ja useita dokumentteja puuttuu, voitte täydentää materiaalinne toisessa jälkipalautuksessa, tällöin saatte kurssista suorituksen, mutta myöhästyminen alentaa arvosanaa. Esitelkää vaillinainen työnne loppuesittelyssä, niin voimme keskustella työn valmiista osioista ja saatte näin palautetta työstänne.

      Jälkipalautuksissa, palauttakaa aina koko materiaali, vaikka vain osa siitä täydentyisi ja käyttäkää jälkipalautuskansioita Jälkipalautus I ja Jälkipalautus II, muihin kansioihin palautettua materiaalia ei oteta huomioon.

      Jälkipalautusmateriaaleja ei enää erikseen kommentoida, eli loppuesittelyssä käyty keskustelu ja loppuesittelyn perusteella tehty kommentointi on oleellinen osa koko kurssia.

      Jälkipalautus I

      DL 19.12.2023

      Jälkipalautus II

      DL 12.1.2024

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Assignment icon
      Jälkipalautus I Assignment

      DL 19.12.2023

    • Not available unless: You are a(n) Student
      Assignment icon
      Jälkipalautus II Assignment

      DL 12.1.2024

    • Page icon

      Kirjallinen palaute ja arvosanat palautetuista ja I jälkipalautuksessa palautetuista töistä.