Översikt

  • Tervetuloa kurssille/Welcome to the course!


    • Aloitamme kurssin vasta 16.1.2024, jotta kurssin ja tentin välillä ei olisi liian pitkä aika. Viikolla 8 (20.2.2024) ei ole luentoa eikä harjoituksia

      We will start the course only on January 16th 2024, to shorten the gap between the course and the exam. There will be neither lecture nor exercise session on week 8 (20.2.2024) 

      Alustavat kurssisisällöt:

      16.1.2024 Luento 1: taustaa ja konteksti

      23.1.2024 Luento 2: Peruskäsitteitä todennäköisyydestä, bayesilainen päättely, kvalitatiivinen riskianalyysi

      30.1. 2024 Luento 3: Kvalitatiivinen riskianalyysi, Probabilistic risk assessment

      6.2.2024 Luento 4: Tapahtumapuuanalyysi, vikapuuanalyysi

      13.2.2024 Luento 5: Yhteisvikojen analyysi, rakennefunktio ja koherentit järjestelmät

      20.2.2024 Ei luentoa eikä harjoituksia (hiihtoloma)

      27.2.2024 Luento 6: Luotettavuusfunktio, komponentin eliniän kuvailu, elinikäjakaumia, Vikaantumisten lukumäärän kuvaaminen, kunnossapito ja käytettävyys

      6.3.2024 Luento 7: Riskien priorisointi, riskimittoja

      12.3. Luento 8: Yleisimpiä riskinarviointikehikoita (POA, HAZID, HAZOP jne)

      19.3. Luento 9: Riskivertailut, riskin hyväksyttävyys, kustannus-hyöty -analyysi

      26.3 Luento 10: Riskin kokeminen ja riskiviestintä

      2.4. Pääsiäisloma

      9.4. Luento 11: Kertaus

      17.4. 1. tentti

    • Tässä muutamia taustoituksia riskianalyysiin!

      Miten vuorikiipeilijä ajattelee riskeistä? 


      Kuivempi tiivistelmä riskienhallinnasta:


      Norjalaisen professori Terje Avenin johdanto riskitieteisiin:








    • Kurssikirja löytyy Amazonista kohtuuhinnalla




    • Riskienhallinnassa voidaan erottaa kaksi koulukuntaa: Yksi on taloudellisten riskien jakaminen ja välttäminen, joka on johtanut Enterprise Risk Managementiksi kutsuttuun kokonaisuuteen. Siinä pääpaino on strategisten, rahoitus- ja vakuutettavien (so. operatiivisten) riskien tunnistamisella, hallinnalla, hyödyntämisellä ja varautumisella niin, että taloudellinen hyöty maksimoituu sopivalla riskitasolla. Toinen on teknisten järjestelmien riskianalyysi, jossa ollaan kiinnostuneita siitä, miten turvallinen tietty järjestelmä on. Taustalla tässä on 1900-luvulla tapahtunut teknologian kehittyminen mittakaavaan, jossa suuri määrä ihmisiä altistuu vaaralle yhtaikaa (esim. ydinvoima, lentokoneet). Lähestymiskulma painottaa kvantitatiivisuutta ja yksityiskohtaisia probabilistisia laskelmia. Tärkeä osa teknisten järjestelmien riskienhallintaa on luotettavuustekniikka (reliabliity engineering), jonka avulla pyritään kvantifioimaan monimutkaisten järjestelmien toimivuutta ja todennäköisyyksien välittymistä järjestelmässä. Tässä vielä tiivis primeri luotettavuustekniikasta. Kurssi painottuu teknisten järjestelmien riskianalyysiin ja luotettavuustekniikkaan.

    • Fil icon
      Luennon 2 materiaalit Fil PDF
    • Fil icon
      Luennon 3 materiaalit Fil PDF
    • Fil icon
      Luennon 4 materiaalit Fil PDF
    • Fil icon
      Luennon 5 materiaalit Fil PDF
    • Fil icon
      Luennon 6 materiaalit Fil PDF

      Jatkamme sukellusta luotettavuustekniikan maailmassa. Aiheina ensin järjestelmän luotettavuusfunktio ja sen suhde rakennefunktioon, minimikatkosjoukkoihin ja minimipolkujoukkoihin. Tämän jälkeen siirrymme katsomaan komponenttien eliniän kuvailua elinikäfunktioiden avulla ja katsomme kolmea usein käytettyä elinikäjakaumaa. Seuraavaksi luomme silmäyksen komponenttien vikaantumismäärien kuvailuun, pohdimme järjesrtelmien ylläpitoa ja määrittelemme käytettävyyden käsitteen. Käytettyvyys voidaan ajatella luotettavuuden laajennuksena tilanteissa, joissa komponenttien korjaaminen ja/tai testaaminen vievät aikaa myös. (Materiaaliversio 1.1 upattu 27.2.2024)

    • Fil icon
      Luennon 7 materiaalit Fil PDF

      Katsotaan miten riskitekijöiden tärkeyttä voidaan mitata ja demonstroida järjestlemissä. Lisäksi lyhyt vierailuluento tärkeysmitoista Suomen rataverkossa.

    • Fil icon
      Luennon 8 materiaalit Fil PDF

      Nyt luotettavuustekniikan deep dive on paketissa luentojen osalta ja siirrymme eteenpäin. Tällä luennolla käsittelemme tyypillisiä kvalitatiivisia/semikvantitatiivisia riskianalyysimenetelmiä sekä riskienhallinnan järjestämisen tapoja. Laskuharjoituksissa jatketaan vielä luotettavuusteknisiä laskelmia.

    • Fil icon
      Luennon 9 materiaalit Fil PDF

      Miten yhteiskunnallisia riskejä voidaan vertailla eli paljonko on paljon? Entä millä hinnalla riski kannattaa poistaa? Mm. näitä asioita käsittelee kurssin luento 9. 

    • Fil icon
      Luennon 10 materiaalit Fil PDF

      Miten koemme riskit, mikä siihen vaikuttaa ja mitä siitä seuraa? Miten riskeistä viestitään eri tilanteissa? Jos et tule luennolle, muista yksi asia: käytä median kanssa aina viestintäasiantuntijan apua.

    • Fil icon
      Luennon 11 materiaalit Fil PDF

      Kurssi lähestyy loppuaan. Tällä luennolla vedetään yhteen läpi käydyt asiat ja koitetaan tarkastella niitä yläperspektiivistä: millainen kokonaisuus tästä on syntynyt? Materiaalia on paljon; käyn siitä tärkeimmät osat läpi, toivon että luette materiaalit itse läpi myös. Niistä on varmasti hyötyä myös tenttiin valmistautumisessa. Luennon aluksi Joaquin kertoo vikapuu- ja arvottamisnäkökulmasta samasta projektista, josta Leevi kertoi jo aiemmin.