Osion kuvaus

 • Etusivu

  Tervetuloa kurssille 30A02000 Tilastotieteen perusteet! Kurssin avaus ja ensimmäinen luento pidetään Maanantaina 26.2. klo 13-15 Otakaari 1 salissa A (Aalto-sali). Huomaathan että kurssin ensimmäisellä viikolla ei ole laskuharjoituksia.

  Kurssin aikataulu:
  • Ma klo 13-15 Luento (Aalto-sali)
  • Periodissa 4: Ke klo 13-16 Laskuharjoitukset (Aalto-sali)
  • Periodissa 5: Ti klo 13-16 Laskuharjoitukset (Aalto-sali)
  • Pe klo 10-12 Luento (Aalto-sali)
  Välikokeet ja Kurssitentti:
  • VK1 Pe 19.4. klo 9-12
  • VK2 Ma 3.6. klo 9-12
  • Kurssitentti To 6.6. klo 9-12 (Ilmoittautuminen Sisussa erikseen)

  Kurssin Zulip: https://tilastotieteen-perusteet-k2024.zulip.aalto.fi/

  Kurssin Zulipin kautta opiskelijat voivat esittää kysymyksiä kurssin aihepiireihin tai laskuharjoituksiin liittyen. Usein esitettyjä kysymyksiä ja kommentteja käsitellään perjantaisin, kun viikon luentojen aihealue on käsitelty loppuun. Opiskelijat voivat halutessaan valita itselleen nimimerkin, jolloin esitetyt kysymykset ja kommentit ovat opiskelijoiden kesken anonyymejä, ja vain luennoitsija näkee keskustelijoiden identiteetin.

  Luentorunko: Pyrimme noudattamaan oheista luentojärjestystä:
  - Johdanto
  - Joukko-oppi ja kombinatoriikka
  - Todennäköisyyslaskentaa
  - Satunnaismuuttujat ja jakaumat
  - Diskreettejä jakaumia
  - Jatkuvia jakaumia
  - Keskeinen raja-arvolause
  - VK 1
  - Otanta ja tilastollinen päättely
  - Estimointi
  - Luottamusvälit
  - Tilastollinen testaus ja perustestit
  - Perustestejä
  - Usean muuttujan datajoukot (Riippumattomuustesti ja lineaarinen regressio)
  - VK 2

  Kutakin aihepiiriä käsitellään alkaen kyseisen viikon maanantain luennolla, ja jatketaan perjantaina. Kun olemme saaneet perjantaina viikon luentojen aiheen käsiteltyä, käytämme loppuajan kysymyksille kurssin aihepiireistä tai harjoitustehtävistä.

  Ilmoittautuminen: Kurssille ilmoittaudutaan Sisun kautta.

  Opettajat: Kurssin luennoi Sami Helander . Yhteydenotot sähköpostitse etunimi.sukunimi@aalto.fi. Kurssikoodi / kurssin nimi ja yhteydenoton aihe viestin otsikkokenttään.

  Jos kurssin järjestelyissä tms. ilmenee epäselvyyksiä, on hyvä pitää kynnys yhteydenottoon matalana. Mukavampi selvitellä yhdessä etukäteen kuin jälkijunassa.

  Suoritustapa: Kurssi suoritetaan kahdella välikokeella tai kurssitentillä. Kokeet on merkitty Sisuun seuraavasti: 1. välikoe perjantaina 19.4. // 2. välikoe maanantaina 3.6. // Kurssitentti keskiviikkona 6.6. Kurssin kaikki tentit järjestetään kampuksella. Tenttijärjestelyjen erikoistarpeesta (lisäaika yms.) on hyvä olla kauppakorkeakoulun opiskelijapalveluihin (LES) yhteydessä jo hyvissä ajoin. (Varauduthan esittämään Aalto yliopiston opiskelijapalveluiden tms. myöntämän todistuksen / selvityksen josta oikeus erityisjärjestelyihin selviää.) Välikokeita ei ole mahdollista uusia toisena ajankohtana. Jos siis välikokeeseen ei pääse paikalle, on seuraava mahdollisuus osallistua kurssitenttiin (jossa käsitellään koko kurssin asiat kerralla).

  Kaikkiin kurssin tentteihin ja välikokeisiin voit ottaa mukaasi ylioppilaslautakunnan hyväksymän laskimen ja yhden A4 muistilapun joka on KÄSIN KIRJOITETTU, jossa on tekstiä vain YHDELLÄ PUOLELLA ja josta löytyy nimi ja opiskelijanumero yläreunasta. Tenttitilaisuudessa yliopistolta saa funktiolaskimia lainaan.

  Kurssin arvosanaan on mahdollisuus vaikuttaa tekemällä aktiivisesti kotitehtäviä sekä suorittamalla projektityön. Kurssin arvosana lasketaan seuraavalla kahdella tavalla, joista parempi jää voimaan: 1) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (100% kokonaispisteistä), tai 2) välikokeista/kurssitentistä saadut pisteet (80% kokonaispisteistä) sekä laskuharjoituksista saadut pisteet (20% kokonaispisteistä). Lisäksi projektityön tekemällä on mahdollisuus saada lisäpisteitä (ja esimerkiksi korvata väliin jääneitä kotitehtäviä).

  Projektityö: Projektityöllä voi ansaita kurssille bonuspisteitä jotka lasketaan puhtaasti yllä mainittujen tentti- ja laskaripisteiden päälle. Erinomaisesta projektityöstä voi ansaita lisäpisteinä 10% kurssin kokonaispisteistä. Tarkemmat ohjeet projektityön sisällöstä ja suorittamisesta julkaistaan kurssin edetessä (5. periodin alussa) MyCoursesissa "Projektityö" välilehdellä.

  Laskuharjoitukset: Laskuharjoituskierroksia on kurssilla kymmenen, joista jokainen on keskenään samanarvoinen riippumatta siitä, onko tehtäviä kierroksilla sama määrä. Kunkin tehtäväkierroksen laskuharjoitustehtävien ratkaisut palautetaan sähköisesti yhtenä pdf tiedostona MyCoursesissa kullekin kierrokselle merkittyyn palautuslaatikkoon. Palautusten deadline on pääsääntöisesti kunkin tehtäväkierroksen aloitusta seuraavan viikon laskuharjoituksen alussa keskiviikkoisin klo 13.00. Tarkempi aikataulu laskuharjoitusten deadlineistä löytyy Tehtävät-välilehdeltä.

  Kotitehtävät arvostellaan lempeästi periaatteella 0p = ei ratkaisua, 0.5p = ajatusta löytyy, ja 1p = lähes oikein. Kannattaa siis yrittää parhaansa eikä virheitä ole syytä pelätä!

  Myöhästyneitä tehtäväpalautuksia ei arvostella. Vakavamman sairastumisen tai muun akuutin hätätapauksen sattuessa, olethan yhteydessä kurssin luennoitsijaan mahdollisimman aikaisin.

  Arvostelu: Kurssin läpäisemiseen vaaditaan vähintään puolet pisteistä tentissä tai välikokeissa yhteensä. Sinun on siis saatava puolet välikokeiden/kurssitentin pisteistä riippumatta siitä, paljonko olet tehnyt laskuharjoituksia. Välikokeita painotetaan 40% 1. välikoe ja 60% 2. välikoe. Arvosanat määräytyvät (alustavasti) seuraavasti:

  • 50% - 59% kokonaispisteistä: arvosana 1
  • 60% - 69% kokonaispisteistä: arvosana 2
  • 70% - 79% kokonaispisteistä: arvosana 3
  • 80% - 89% kokonaispisteistä: arvosana 4
  • 90% - 100% kokonaispisteistä: arvosana 5
  Lopullinen arvostelu saattaa hieman elää hellempään suuntaan, mutta ei ainakaan tämän tiukempaan.

  Materiaali: Kurssin materiaali ilmestyy välilehdelle "Luennot" kurssin edetessä. Harjoitusmateriaali ilmestyy välilehdelle "Tehtävät".