Topic outline

  • Opiskelijan tulee ilmoittautua Sisussa viimeistään viikkoa ennen tenttijakson alkua (myös ns. kurssitenttiin) ja varattava itselleen sopiva aika EXAM-luokasta tenttijakson puitteissa. Joku oppimispalveluissa ilmoittaa FiTech-opiskelijat Sisussa, mutta aika Examista pitää varata itse. Katso tarkemmat ohjeet alta.

    Tentti tehdään Otaniemessä EXAM-luokassa olevalla tietokoneella. Tenttijärjestelmä arpoo jokaiselle opiskelijalle omat kysymykset. Tentissä on käytössä PyCharm-ohjelmointiympäristö, jonka avulla ohjelmiaan voi kirjoittaa, ajaa ja debugata. Exam-järjestelmän tehtävän sivulta on linkki tentissä käytössä olevaan erilliseen A+-järjestelmään, jossa on tehtävänannot ja jonne tehtävät palautetaan. Tämä A+-tenttijärjestelmä on erillinen kurssin aikana käytetystä A+:sta, mutta toimii samoin kuin kurssin aikana käytetty A+. Kun tehtävä on tehty, opiskelijan pitää palata Exam-järjestelmään katsomaan, mikä tehtävä pitää seuraavaksi tehdä, sillä vain Examin opiskelijalle arpomat tehtävät arvotellaan.

    Tentissä osattavaksi vaaditut asiat

    Kaikki opetusmonisteessa kerrotut asiat kuuluvat tenttivaatimuksiin, paitsi ei seuraavat asiat

    • Tulostuksen muotoilu eli tenttitehtävissä tulostusta ei tarvitse muotoilla tai muotoilukomennot on annettu valmiina (huom, merkkijonoja pitää osata kuitenkin käsitellä, mutta desimaalilukujen desimaalien määrää ei tarvitse osata). 
    • Monikko
    • Sanakirja
    • Listoja käsittelevistä funktioista ja metodeista seuraavia ei tarvitse osata ulkoa (jos niitä tarvitaan, ne on annettu tehtävänannossa): index, insert, remove, sort, sorted ja reverse. Myöskään sellaisia Pythonin valmiita listoja käsitteleviä funktioita ja metodeita ei tarvitse osata, joita ei ole esitelty lainkaan opetusmonisteessa.
    • Merkkijonoja käsittelevistä funktioista ja metodeista seuraavia ei tarvitse osata ulkoa (jos niitä tarvitaan, ne on annettu tehtävänannossa): index, lower ja upper. Myöskään sellaisia Pythonin valmiita merkkijonoja käsitteleviä funktioita ja metodeita ei tarvitse osata, joita ei ole esitelty lainkaan opetusmonisteessa. Huom. Merkkijonoja pitää kuitenkin osata tehdä tai käsitellä.

    Koodin ymmärtämistä testaavat tehtävät voivat olla esimerkiksi seuraavan tyyppisiä:

    • Miksi tehtävänannossa annettu ohjelma tulostaa sen, mitä se tulostaa?
    • Mikä arvo annetussa ohjelmassa käytetyllä muuttujalla/muuttujilla on oltava, jotta ohjelma tulostaisi halutun rivin? Mikä on muuttujan arvo tietyllä ohjelman rivillä?
    • Mitä annettu ohjelma tai funktio tekee?
    • Mitä virheitä annetussa ohjelmassa on ja miten se pitäisi korjata, jotta se toimisi halutulla tavalla?
    • Koodin kirjoittamista vaativissa tehtävissä voidaan pyytää esimerkiksi
    • Kirjoita ohjelma, joka tekee vaaditun asian.
    • Kirjoita funktio, joka saa parametrit tehtävänannon mukaisesti ja palauttaa vaaditun arvon.
    • Olkoon valmiina funktio X, jonka parametrit ja paluuarvo on kerrottu tehtävässä (itse funktion koodia ei ole välttämättä annettu). Kirjoita ohjelma, joka tekee vaaditun asian käyttämällä hyväksi funktiota X.

    Näiden tehtävien ratkaisuja kirjoittaessa voi tarvita esimerkiksi seuraavia asioita:

    • If-käsky
    • Toistokäskyt
    • Listojen tai merkkijonojen käsittely
    • Funktion kirjoittaminen (sisältää parametrien ja paluuarvojen käytön)
    • Tiedostosta lukeminen tai tiedostoon kirjoittaminen
    • Poikkeusten käsittely try-except-rakenteen avulla.

    Lisäksi tentissä on aina yksi olio-ohjelmointitehtävä, josta alla lisää.

    Tentin rakenne ja tentin vastaamisen aikataulutus

    Tentti arpoo kullekin opiskelijalle tehtävät, jotka hänen tulee tehdä. 

    Kurssin oppimateriaali ilman tehtäviä ja niiden ratkaisuja on tarjolla tentin aikana. Nämä löytyvät tentissä käytettävän A+:n valikon vasemmasta reunasta kohdasta Kurssimateriaali sekä suomeksi että englanniksi. Tentissä on myös linkki pythonin dokumentaatioon (https://docs.python.org/3.7/). Näitä voi käyttää apunaan, mutta materiaaliin kannattaa tutustua hyvin jo kurssin aikana. Tentin aikana muihin lähteisiin ei pääse käsiksi.

    Tentissä on yhteensä kuusi tehtävää:

    • Pieni ohjelmointitehtävä: Kokonainen ohjelma (14 pistettä)
    • Korjaa koodit: neljä korjattavaa ohjelmanpätkää (20 pistettä)
    • Vähän isompi tehtävä: Kokonainen ohjelma (20 pistettä)
    • Selitystehtäviä, joissa koodinpätkiä selitettäväksi (20 pistettä)
    • Olio-ohjelmointitehtävä (25 pistettä): tehtävä vastaa vaativuustasoltaan yhteensä harjoitustehtäväkierroksen 9 tehtäviä 2 ja 3. (Kirjoita yksinkertainen luokka ja pääohjelma, joka luo luokan olioita ja kutsuu niille luokan metodeita.)
    • Palaute. Palautteesta saa yhden pisteen, jos on antanut myös sanallista palautetta kolmeen kysymykseen tentistä aika-arvion lisäksi (ei siis kurssipalautetta tähän, se on erikseen) (1p)

    Maksimipistemäärä tentissä on 100 p. Läpipääsyyn tarvitsee 50 pistettä. Myös toimimattomasta koodista voi saada pisteitä vaikka A+ ei niitä antaisi, jos tehtävä on selkästi lähdetty tekemään oikein, mutta sitä ei ole saatu toimivaksi. Lopullisen arvostelun suorittaa kurssihenkilökunta, A+ antaa vain alustavat pisteet.

    Tehtävät ovat pääosin samankaltaisia kuin ennenkin tällä kurssilla, eli tenttiarkisto.fi:stä kannattaa katsoa vanhoja tenttejä. A+:n etusivulta löytyy lähempänä tenttijaksoa harjoitustentti, joka on neljättä tehtävää lukuunottamatta todellisen tentin kaltainen. Neljännessä tehtävässä oikeassa tentissä vastaus pitää kirjoittaa itse omin sanoin, toisin kuin harjoitustentissä, jossa tehtävät ovat monivalintoja (jotta saatte vinkin oikeista vastauksista ja niiden laajuudesta).

    Tentissä kannattaa erityisesti varoa sitä, että ei jumittuu tekemään yhtä tehtävää liian pitkäksi aikaa. Tehtäviin voi palata myöhemmin tentin aikana takaisin eikä tehtäviä tarvitse tehdä järjestyksessä. Eli, 

    1. Palautettuasi tehtävän, katso A+n antama palaute ja pisteet. Jos sait täydet pisteet ja/tai olet tyytyväinen palautukseesi, jatka kohtaan 3. Huom: A+ ei tarkista ihan kaikkia yksityiskohtia. 
    2. Jos ymmärrät saamastasi palautteesta heti, mitä on mahdollisesti vialla, korjaa vika ja palauta uudelleen. Jos et ymmärrä heti, mikä on mahdollisesti vialla, jatka kohtaan 3. Voit yrittää myös uutta palautusta, jolloin palautustasi testataan todennäköisesti toisilla alkuarvoilla ja testitiedostoilla.
    3. Tee seuraava tehtävä (ei välttämättä numerojärjestyksessä).
    4. Palaa tehtäviin myöhemmin, yritettyäsi kaikkia tehtäviä kerran.

    Koodiaan voi (ja kannattaa) ajaa ja debugata tentin aikana käyttäen PyCharmia. A+ antaa ohjelmointitehtävistä alustavat pisteet ja vihjeitä vastauksen korjaamiseen, samaan tapaan kuin harjoitusten palautuksissa. Jokaisessa tehtävässä on 99 palautuskertaa. Tehtäviään voi palauttaa myös täysin keskeneräisinä talteen A+n puolelle.

    Muista palauttaa tehtäväsi A+aan tenttiajan puitteissa! Tentissä ei ole automaattista työversioiden tallennusta examin puolella. Ainoastaan A+aan palautetut tehtävät voidaan arvostella. Opiskelija vastaa itse siitä, että vastaukset ovat tallentuneet A+-järjestelmään oman tenttiajan puitteissa.

    Tenttien ajankohdat ja ilmoittautuminen

    Tenttiin tulee ilmoittautua ensin Sisussa valitsemalla se opetustapahtumakseen ja sitten ilmoittautumalla (linkki ilmestyy sivun yläreunaan) siihen erikseen viimeistään viikkoa ennen tenttijakson alkua - Ohje Sisu-ilmoittautumiseen tässä. ja Sisu löytyy tästä: https://sisu.aalto.fi. Tämän kurssin harjoitukset ovat voimassa seuraavissa tenteissä (varmista päivät Sisusta):

    • 28.11.-15.12.2023 (kurssin ensimmäinen tentti - tähänkin tulee ilmoittautua Sisussa)
    • 20.-27.2.2024
    • 21.-28.5.2024
    • kesätentti elokussa, myöhemmin ilmoitettuna ajankohtana
    • viimeinen tentti lokakuussa 2024, I periodin arviointiviikolla.

    Sisun ilmoittautumisen jälkeen voi varata itselleen ajan tenttiperiodilta Examista. Varattavat ajat tulevat näkyviin 30 päivää aikaisemmin (kun opettaja on tentin järjestelmään luonut). XS-tenttitilaa saa käyttää vain siihen erikseen luvan saaneet (luvattomat varaukset poistetaan ja luvatta XS-saliin varattuja tenttejä ei tarkisteta, sillä viet paikan joltain erikoisjärjestelyihin oikeutetulta) ja Lento-luokan koneita ei ole testattu. Valitse siis jokin Otakaari 1:n luokista (OK1-alkuiset). Lue Examin ohjeet, joiden mukaan mm. vastaat itse siitä, että rakennukseen pääsee paikalle jne, ja ohjeista löytyy myös miten aikaa voi vaihtaa tai perua - joku muu voi käyttää vapautuneen ajan jopa jonkin toisen tentin tekemiseen, joten peruthan jos et pääse! Tentti kestää 175 minuuttia ja alkaa varauksen alkamishetkenä.

    Ennen tenttisaliin menemistä ja tentin aloittaminen

    Ennen tenttisaliin menemistä, jätä kaikki tavarasi tenttisalin ulkopuoliseen säilytyskaappiin. Mukaan saa ottaa vain henkilötodistuksen tai opiskelijakortin (puhelinta ei saa ottaa mukaan) - Examin ohjeissa lisää. Tenttisaliin voi mennä sisään pari minuuttia ennen oman vuoron alkamista. Tentistä EI saa poistua kesken tentin, joten muistathan käydä vessassa ennen tenttiä.

    Varattuasi ajan, saat Examilta sähköpostitse vahvistuksen Aalto-osoitteeseesi. Tuossa viestissä on sen koneen numero, jolla tenttisi teet (muut koneet eivät tenttiin päästä). Tarkista koneen numero ennen tenttisaliin sisään menemistä - salin ulkopuolella on kartta koneiden sijainneista. Varmista, että muistat ulkoa oman aaltotunnuksesi (ei siis sähköpostiosoite, vain noin 8-10 merkkiä pitkä tunnus) sekä salasanasi.

    Tentti alkaa tasan sillä kellonlöymällä, kun varauksesi alkaa ja loppuu 175 minuuttia tuosta hetkestä, riippumatta siitä, milloin tentin oikeasti aloitit. Samalla koneella tehtävien tenttien välissä on 5 minuutin tauko.

    Kirjaudu sisään koneellesi yhteiskäyttöisellä tunnuksella, joka on kiinnitetty sermiin ja/tai pöytään koneen viereen ja jonka salasana on näytön kulmassa. Kirjautuminen koneelle EI siis tapahdu omalla Aalto-tunnuksella! Tunnuksen salasana löytyy monitorin alareunasta. Kirjaudu sitten sisään koneen käynnistämään selaimeen OMALLA aalto-tunnuksellasi.

    Tentin tekeminen ja kuvia tentistä

    Oheisessa tiedostossa (alla) on kuvattu tarkemmin tentin eteneminen kuvien kera. Exam-ympäristö käyttää rajoitettua selainta ja toimii Windows-ympäristössä, joten välttämättä kaikki tavalliset toiminnot (kuten hiiren oikea näppäin) eivät ole tentin aikana käytettävissä. Katso siis myös alla tiedostossa olevat ohjeet läpi. Ne ovat saatavilla myös tentin aikana Exam-ympäristössä.

    Tentissä tulee vastata sen kielisiin kysymyksiin, minkä kieliseen tenttiin on ilmoittautunut. CS-A1111-kurssilla pitää vastata suomenkielisiin kysymyksiin, jollei ole erikseen pyytänyt kysymyksiä ruotsiksi alla kerrotulla tavalla ja varannut aikaa Examissa ruotsinkieliseen tenttiin. (Englanninkielisellä CS-A1113 kurssilla on erillinen ilmoittautuminen Examissa, ja sen tentin kysymykset ovat tarjolla englanniksi samassa tenttijärjestelmässä.) Arvostelussa huomioidaan vain ne tehtävät, joiden kieli vastaa Examin ilmoittautumista. Eli jos vastaa muun kieliseen tenttiin kuin mihin on Examissa ilmoittautuminen, näiden tehtävien vastauksia ei arvostelussa oteta huomioon.

    Tentin palauttaminen eli lopettaminen

    Kun olet palauttanut kaikki tehtäväsi A+:n arvosteltavaksi, voit tarkistaa tämän A+:n puolelta navigaation Pistetilanne -kohdalta. Vain A+aan palautuneet tehtävät voidaan arvostella ja opiskelija vastaa itse siitä, että palautukset on tehty tenttiajanvarauksen puitteissa A+-järjestelmään. 

    Kun olet valmis, palauta tentti Examissa tarkistettavaksi. Hetken päästä tämä kirjaa sinut myös ulos koneesta automaattisesti. Tämä tapahtuu myös automaattisesti, kun 175 minuuttia varaamasi ajan alusta tulee täyteen. Ei siis haittaa, vaikka et ehtisi painaa Examissa palauta-nappia. Olennaista on, että tehtävät on ladattu A+aan.

    Kun tenttivarauksesi aika päättyy, kone sulkeutuu. Exam näyttää jäljellä olevan ajan oikeassa yläkulmassa. Muista palauttaa vastauksesi A+aan tenttiajan puitteissa, sillä viime hetken automaattista tallennusta ei ole tarjolla.

    Ongelmat tentissä

    Jos Exam näyttää valkoista ruutua aluksi: Voit yrittää kirjautua uudestaan. Voit myös käynnistää koneen kokonaan uudestaan. 

    Exam on tehty kestämään sähkökatkon. Koneen voi siis käynnistää uudestaan ja tenttiin pääsee takaisin sisään oman aikavarauksensa puitteissa. A+n puolelle tallennetut tehtävät voi palauttaa itselleen tehtävän yläreunan "palautukseni" -napin takaa.

    Jos kohtaat tentissä ongelmia, palauta tentti tavalliseen tapaan (älä paina keskeytä-nappia) ja lähetä heti tentin jälkeen mahdollisimman tarkka kuvaus kohtaamastasi ongelmastasi sähköpostitse kurssin opettajalle (sanna.suoranta@aalto.fi) ja Examin ylläpidolle exam@aalto.fi. Virheilmoituksista voi ottaa kuvakaappauksen ja liitää sen examin palautusruutuun tai liitteeksi. Kaikki ongelmat ratkotaan jälkikäteen ja järjestelmästä johtuvien ongelmien vuoksi voit saada uuden yrityskerran samalle tenttijaksolle. (Jos painoit keskeytä-nappia, opettaja joutuu odottamaan Exam-ylläpidolta vastauksia, ja uuden tenttikerran saaminen kestää kauemmin.) Kaikki uusintayrityksetkin pitäisi saada tehtyä saman tenttijakson ajan sisällä, joten viimeisenä päivänä kohdattuja ongelmia ei välttämättä pystytä ratkaisemaan ajoissa.

    Tentti ruotsiksi

    Jos haluat tenttikysymykset ruotsiksi:

    1. Loggaa ensin sisään Exam-palveluun: https://exam.aalto.fi (tämä täytyy tehdä ensin, jotta opettaja löytää opiskelijan järjestelmästä). Älä varaa mitään aikaa.
    2. Lähetä sitten sähköpostia kurssin opettajalle (sanna.suoranta@aalto.fi, otsikolla "Y1 tentti ruotsiksi") ja kerro, että haluat kysymykset ruotsiksi. 
    3. Opettaja laittaa sinut käsin Examiin henkilökohtaiseen ruotsinkieliseen tenttiin, johon voit varata ajan. Saat opettajalta viestin, kun tämä on tehty, sekä lisäohjeita
    4. Varaa itsellesi paikka tavalliseen tapaan tavallisesta tenttisalista.
    5. Lue yllä ja alla olevat tavallista tenttiä koskevat ohjeet.

    Tentti erityisjärjestelyin

    Jos tarvitset mitä tahansa erikoisjärjestelyitä, etkä voi tehdä "tavallista" suomenkielistä tenttiä, noudata alla olevaa ohjetta järjestyksessä. 

    1. Jos sinulla on esim. lukihäiriö, ADHD tai joku muu oppimisvaikeus tai vamma, joka estää osallistumasta opetukseen tavallisella tavalla, ota yhteyttä oman koulusi oppimispalveluihin. Oppimispalvelut myöntävät tarvitseville erikoisjärjestelyihin kehottavan todistuksen. Yksittäisten kurssien opettajat eivät arvio esim. erilaisten diagnoosien tai muiden vastaavien vaikutusta opiskelijan tasavertaisen kohtelun toteuttamiseen, vaan sen tekee oppimispalvelut. 
    2. Tämän kurssin tentin voi tehdä vain valvotuissa olosuhteissa, mutta Examissa on tarjolla erillinen esteetön tila, jossa tenttijä on yksin (yllä mainittu XS-tenttitila). Tämän tilan voi varata vain, jos siihen on yllä mainittu perusteltu syy, ja opettaja on siten luvan tilan varaamiseen myöntänyt. Luvan saa seuraavasti:
    3. Loggaa ensin sisään Exam-palveluun: https://exam.aalto.fi (tämä täytyy tehdä ensin, jotta opettaja löytää opiskelijan järjestelmästä). Älä varaa mitään aikaa.
    4. Lähetä sitten kohdassa 1 saamasi todistus kurssin opettajalle sähköpostitse (sanna.suoranta@aalto.fi, otsikolla "Y1 tentin erityisjärjestyt") ja kerro, että tarvitsisit erityisjärjestelyitä. Tämä mieluiten siinä vaiheessa, kun opettaja on laittanut viestin, että erityisjärjesteltyjä tenttiaikoja voi varata, sillä niitä voi tehdä vasta, kun "tavallinen tentti" on täysin kunnossa (n 2 viikkoa ennen tenttiä). Todistuksen lähettäminen kerran riittää, mutta mahdollisia rästitenttejä varten tarvitsemme muistutuksen todistuksen olemassaolosta samoin noin kaksi-kolme viikkoa ennen tenttiä, ja jokainen erityisjärjestelyin tehtävä tentti pitää luoda erikseen. 
    5. Opettaja laittaa sinulle käsin Examiin henkilökohtaisen tentin, johon voit varata haluamasi ajan esteettömästä tilasta. Tilan nimi examiin varauksessa on XS OK1M131. Saat opettajalta viestin, kun tämä on tehty, sekä lisäohjeita. (Tavallisen tentin varauksia ei voi siirtää esteettömään tilaan tai laajentaa kestoltaan.)
    6. Esim. jos sinulle on myönnetty 4h tenttiaika:
      • Varaa edellä mainitusta luokasta kaksi peräkkäistä 2h (115 min) vuoroa. Jos vuorot eivät ole peräkkäiset, arvostellaan vain ensimmäisen osan aikana palautetut tehtävät. Älä varaa ensimmäistä tentin osaa alkamaan klo 11, koska tällöin varaat käytännössä koko päivän, eikä kaikki erityisjärjestelyihin oikeutetut mahdu tenttiin. 
      • Ensimmäisen tentin osan pitäisi olla nimeltään tyyliin "XS Y1-kurssin tentti erityisjärjestelyin (versio x A)" ja toisen vastaava, mutta "(versio x B)", missä x on molemmissa sama kirjaintunniste. (Jos et näin tee, tenttikysymykset vaihtuvat "tenttikertojen" välissä, jolloin vain osion A tehtävät arvostellaan.)
      • Muista palauttaa tehtäväsi A+:n puolelle, ennen kuin ensimmäisen tentin osan aika on loppunut! Exam ei tallenna tiedostoja tässäkään välissä. Saat kesken jääneet tehtäväsi haettua A+:sta tehtävän yläreunan vaaleansinisen palkin kohdasta "palautukseni". Avautuvasta ikkunasta löytyy kohta "Tiedostot", josta aiemmin palauttamansa tiedoston saa tallennettua, tai avattua ja kopioitua leikepöydän kautta PyCharmiin. Tämä toimii samoin kuin kurssin aikana omien aikaisempien palautusten hakeminen A+sta.
      • Voit käydä vessassa näiden kahden vuoron välissä.
    7. Lue yllä ja alla olevat tavallista tenttiä koskevat ohjeet.