MS-A0201 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (TFM), Luento-opetus, 10.1.2023-20.2.2023
This course space end date is set to 20.02.2023 Search Courses: MS-A0201
Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
4. Ketjusäännöt ja lineaarinen approksimointi
Motivaatio
Yleistetään derivoinnin ketjusääntö usean muuttujan funktioille .
Ketjusääntö liittyy suoraan myös moniin käytännön sovelluksiin. Voidaan ajatella fysikaalista suuretta kuten lämpötilaa, mekaanisen systeemin kokonaisenergiaa, jotka riippuvat useista eri toissijaisista muuttujista (kuten ajasta, paikasta, tai nopeudesta). Nämä muuttujat voivat riippua edelleen kolmansista muuttujista (paikka ja nopeus esimerkiksi ajasta). Halutaan tarkastella kiinnostavan fysikaalisen suureen muutosnopeutta mainittujen kolmansien muuttujien suhteen.
Esimerkki
Retkeilijä liikkuu karttaa käyttäen mäkisessä maastossa. Olkoon retkeilijän paikka kartalla, kulloinenkin korkeus meren pinnasta ja retkeilijän paikka kartalla hetkellä . Retkeilijän paikan korkeus eli etäisuus meren pinnan tasosta hetkellä on siis yhdistetty funktio Kuinka nopeasti retkelijän paikan korkeus muuttuu ajan kuluessa?
Ilmeisestikin vastaus kysymykseen on funktion derivaatta. Lasketaan: \begin{align*} \lim_{h\to 0}\frac{g(t+h)-g(t)}{h} &= \lim_{h\to 0}\frac{f(u(t+h),v(t+h))-f(u(t),v(t))}{h} \\ &= \lim_{h\to 0}\frac{f(u(t+h),v(t+h))-f(u(t),v(t+h))}{h}\\ &\quad + \lim_{h\to 0}\frac{f(u(t),v(t+h))-f(u(t),v(t))}{h} \end{align*} Yhden muuttujan ketjusäännön perusteella
Ketjusäännöt
Olkoon muuttujien jatkuvasti derivoituva funktio (eli funktio, jolla on jatkuvat 1. kertaluvun osittaisderivaatat). Jos ovat muuttujan jatkuvasti derivoituvia funktioita, niin Jos ovat kahden muuttujan jatkuvasti derivoituvia funktioita, niin \begin{equation} \frac{\partial z}{\partial s} = \frac{\partial z}{\partial x}\frac{\partial x}{\partial s} + \frac{\partial z}{\partial y}\frac{\partial y}{\partial s} \end{equation} ja \begin{equation} \frac{\partial z}{\partial t} = \frac{\partial z}{\partial x}\frac{\partial x}{\partial t} + \frac{\partial z}{\partial y}\frac{\partial y}{\partial t}. \end{equation}
Keskeisiä kysymyksiä:
Mikä on yleinen idea näissä kaavoissa?
Kuinka voidaan muodostaa yleisessä tapauksessa laskentakaava yhdistetyn funktion (osittais)derivaatoille?
Ajatellaanpa, että , jossa ja . Tarkastellaan graafina "infinitesimaalisen muutoksen etenemistä" muuttujasta muuttujaan kaikkien etenemisreittien kautta.
Kuinka tilanne muuttuu, jos lisäksi ja jolloin ja kysytään kaavaa derivaatalle ? Saadaan ja \begin{align*} \frac{d z}{d t} & = \frac{\partial f}{\partial u} \left ( \frac{\partial u}{\partial x} \frac{d x}{d t} + \frac{\partial u}{\partial y} \frac{d y}{d t} \right ) \\ &\quad+ \frac{\partial f}{\partial v} \left ( \frac{\partial v }{\partial t} + \frac{\partial v}{\partial y} \frac{d y}{d t} \right ) + \frac{\partial f}{\partial t}, \end{align*} jossa on yhteensä viisi termiä.
Esimerkki
Olkoon jatkuvasti derivoituva. Etsitään
Saadaan \begin{align*} \frac{\partial}{\partial x} f(x^2y,x+2y) &= f_{x}(x^2y,x+2y)\frac{\partial}{\partial x} (x^2y) \\ &\quad +f_{y}(x^2y,x+2y)\frac{\partial}{\partial x}(x+2y) \\ &= 2xy f_{x}(x^2y,x+2y)+ f_{y}(x^2y,x+2y). \end{align*} Vastaavasti voidaan laskea \begin{align*} \frac{\partial}{\partial y} f(x^2y,x+2y) &= f_{x}(x^2y,x+2y)\frac{\partial}{\partial y} (x^2y) \\ & +f_{y}(x^2y,x+2y)\frac{\partial}{\partial y}(x+2y) \\ &= x^2 f_{x}(x^2y,x+2y)+ 2f_{y}(x^2y,x+2y). \end{align*}
Esimerkki
Lämpötila ilmakehässä C) riippuu paikasta sekä ajasta . Ajatellaan lämpötilaa näistä parametrista riippuvana funktiona . Jos funktio esittää sääpalloon liitetyn lämpömittarin mittaamaa lämpötilaa, määritetään :n muutos ajan suhteen.Määritetään lämpötilan muutos hetkellä , kun ja sääpallo etenee reittiä . Koska lämpömittarin lukeman muutos riippuu kaikista neljästä parametrista, mitään niistä ei voida jättää huomiotta.
Lämpötilan muutoksen kaavaksi saadaan siten Koordinaattifunktioiden arvot hetkellä ovat Koordinaattifunktioiden derivaattojen arvot hetkellä ovat Siten hetkellä saadaan \begin{align*} \frac{\partial T}{\partial x} &= \frac{y}{1+z}(1+t)=4, &&\frac{\partial T}{\partial y} = \frac{x}{1+z}(1+t)=2, \\ \frac{\partial T}{\partial z} &= \frac{-xy}{(1+z)^2}(1+t)=-4, &&\frac{\partial T}{\partial t} = \frac{xy}{1+z}=2. \end{align*} Näin ollen,
Approksimaatiot
Yksiulotteisessa tapauksessa muotoa olevan funktion kuvaajan tangenttisuora pisteessä saadaan kaavasta Tangenttisuoran lauseke antaa myös tavan approksimoida funktiota pisteen läheisyydessä: .
Miksi approksimaatiota tarvitaan, jos kerran tietokone voi laskea nopeasti ja tarkasti? Kun halutaan löytää "peukalosääntö" päässälaskun helpottamiseksi ja ymmärryksen lisäämiseksi. Kun funktio on olemassa ainoastaan taulukoituna, esimerkiksi mittaustuloksista.
Lineaariset approksimaatiot usean muuttujan funktioille
Tapauksessa saadaan funktiota approksimoiva tangenttitaso , joka voidaan laskea osoittaisderivaattojen avulla kaavasta Vieläkin useamman muuttujan tapauksessa saadaan ihan samannäköinen kaava, joskin enemmän osittaisderivaattatermejä.
Esimerkki
Etsitään lineaarinen approksimaatio funktiolle pisteessä , ja arvioidaan funktion arvoa pisteessä .
Saadaan . Funktion osittaisderivaatat ovat ja Siten Haluttu approksimaatio siis on Vertailun vuoksi funktion todellinen arvo pisteessä on noin .
Huomautuksia
Toisin kuin yksiulotteisessa tapauksessa pelkkä osittaisderivaattojen olemassaolo ei riitä takaamaan edes funktion jatkuvuutta. Esimerkiksi ja Siksi tilannetta on tarpeen analysoida tarkemmin. Halutaan ehto, joka kertoo milloin tangenttitaso on mielekäs approksimaatio funktiolle lähellä pistettä .
Differentioituvuus
Määritelmä. Funktiota sanotaan differentioituvaksi pisteessä , jos
Saadaan seuraava tulos:
Lause. Jos ovat jatkuvia jossakin pisteen ympäristössä, niin on differentioituva pisteessä .
Esimerkki
Osittaisderivaatoiksi saadaan ja , joten \begin{align*} &f(x+h,y+k)-f(x,y)-h\,f_{x}(x,y)-k\,f_{y}(x,y) \\ &\quad =(x+h)^3+(x+h)(y+k)^2-x^3-xy^2-(3x^2+y^2)h -2xyk\\ &\quad=3xh^2+h^3+2yhk+hk^2+xk^2. \\ \end{align*} Lausekeen - ja -termit lähestyvät nollaa samalla nopeudella kuin , kun , joten differentioituvuuden määritelmä selvästi toteutuu.