Korkeapolttoiset savet ja massat (1100–1450 °C)


Kivitavara

Kivitavara on yleisnimitys 1200–1350 °C:n lämpötiloissa sintraantuville savimassoille. Kivitavaramassan poltettu väri vaihtelee valkoisesta harmaaseen, ruskeaan ja pilkulliseen. Se on poltettuna tiivistä ja kivimäistä. Kivitavarasavea voi muokata eri tarkoituksiin lisäämällä siihen samottia. Se sopii sekä käsinrakennukseen, dreijaukseen että muovaukseen.

Posliini

Posliini kehitettiin Kiinassa Tang-dynastian aikana noin 600-900 jaa. Itäisestä Kiinasta löydettiin ensimmäisen kerran valkoista kaoliinisavea (engl. china clay).  Saveen sekoitettiin kvartsipitoista maasälpää, josta kehittyi uudenlainen maitomainen, valkoista lasia muistuttava materiaali. Posliinista tuli ihailtu materiaali, jota yritettiin pitkään tuloksetta jäljitellä Euroopassa. Posliinin pääasiallista raaka-ainetta, kaoliinia, löydettiin Euroopassa 1700-luvun alussa Saksasta. Vuonna 1709 perustettiin Meissenin posliinitehdas. 

Aito kovaposliini poltetaan 1300–1450 °C:n lämpötilaan pelkistävässä poltossa ja se on erittäin kova, valkoinen ja läpikuultava materiaali. Posliinia voidaan valmistaa myös matalammassa polttolämpötilassa lisäämällä massaan sulattavia raaka-aineita, esimerkiksi maasälpää ja kalsiumfosfaattia. Tällaisesta posliinista käytetään nimitystä pehmeäposliini. Massan läpikuultavuus ja kovuus on kovaposliinia heikompi. 

Luuposliini on pehmeäposliinin yksi muoto, jossa läpikuultavuutta tuovana sulatusaineena käytetään poltetuista luista hienoksi jauhettua luujauhoa. Valmistustekniikka kehitettiin Englannissa korvaamaan Kiinasta tuotua posliinia. Luuposliinin valmistus oli edullisempaa kuin kovaposliinin. Lisätietoa luuposliinin historiasta ja tutkimuksesta löytyy Lisämateriaalit-kansiosta dokumenteista Luuposliinin historia ja Bone China of Lapland in Finland.

Esineitä posliinisavesta

Paperisavi

Paperisavi on nimensä mukaisesti savea, johon on lisätty paperikuitua. Paperi tukee savea ja sillä onkin tästä syystä suuri raakalujuus. Paperi palaa poltossa pois ja poltettuna massa huokoista ja kevyttä. Se sopii hyvin käsinrakentamiseen ja esimerkiksi suurien töiden valmistamiseen.

Kuva
Rouvinen, Tatu. Posliiniesineitä, Helena Lundhal.