Topic outline

  • General

    Avasin 11.12. mahdollisuuden palauttaa opiskelupäiväkirjat (A4010 ja A4910) suoraan MyCoursesiin. Tämä korvaa sähköpostipalautuksen. Jos olet jo lähettänyt päiväkirjan sähköpostilla, voit halutessasi täydentää sitä tänne (Tehtävät). Muita muutoksia päiväkirjojen ohjeisiin ei ole suunnitteilla. Suositeltavin tiedostomuoto on PDF, jossa on yhdessä tiedostossa molemmat päiväkirjat (osa 1 ja osa 2). Päiväkirjan 1. sivulle kannattaa laittaa kurssin nimi, jotta näen helposti, kumpaa kurssia suoritat (tämä valinta koskee ns. sivuaineopiskelijoita). Mahdollisia ryhmävideoita voi hätätilassa laittaa tännekin, mutta mieluummin kurssin wiki-sivulle. Pyrkikää palauttamaan päiväkirjat ennen joulua, vaikka deadline onkin myöhemmin.

    Muistutan vielä, että Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä aamulla 21.12. olevan wiki-dokumentointien tilanteen mukaan. Valinta perustuu siis erityisesti wikiin tehtyyn dokumentaatioon.  Dokumentointia saa vielä tämänkin jälkeen parannella niin, että se ehtii kurssin arviointiin mukaan.


    Luennon videotallenne on katsottavissa (osio Luennot).

    No Finnish language skills or preliminary knowledge in electronics or programming are needed to take the course. This is what you want - come and see! For information in English, please, contact kimmo.silvonen@aalto.fi

    ELEC-A4010 ja ELEC-A4910: molemmat kurssit käsitellään yhdessä; sivuaineopiskelijat voivat suorittaa 8 tai 5 op:n version, jotka eroavat lähinnä projektityön laajuudessa. Kurssi soveltuu hyvin myös Aallon kaikkien muiden koulutusohjelmien opiskelijoille - sisältö räätälöidään opiskelijan taustan mukaan.

    Tälle sivulle tulee mm. tärkeitä tiedotuksia ja ohjeita. Luennot ja harjoitukset -välilehdelle tulee uutta kirjaa lukuunottamatta kaikki opetusmateriaali ja tarkemmat tiedot luento- ja harjoitusohjelmasta. Näitä päivitetään kurssin aikana.

    Koronan takia loppunäytöstä ei ilmeisesti voida järjestää (alustava tieto).
    Video kevään 2019 loppunäytöksestä.

    Assistenttien lukujärjestys. Valitse tästä itsellesi yksi harjoitusaika (H) ja pyri käymään Pajalla sen lisäksi muina aikoina vähintään kerran viikossa tekemässä harjoituksia tai suunnittelemassa assistenttien tai ryhmäsi kanssa projektityötä.

    Opiskelupäiväkirjan ohje on välilehdellä Materiaalit.

    Osien hankinta projektityöhön: kaikki tilaukset tehdään Kimmon kautta; emme valitettavasti voi lunastaa kuitteja. Tästä kerron enemmän luennolla. Suunnitelkaa yhdessä assistenttien ja Kimmon kanssa, mitä osia tilataan. Ostopaikkoja.

    Kurssi alkaa Zoom-luennolla ma 7.9.2020 klo 14.15-15.45 ja jatkuu joulukuuhun asti. Linkit luentoihin tulevat välilehdelle Luennot ja harjoitukset. Sähköpajalla tehtävät harjoitukset alkavat samalla viikolla: ma klo 12-14 (jo 7.9. ennen luentoa), ke klo 12-14, to 12-14, to klo 14-16 sekä pe klo 10-12. Tämän lisäksi lukujärjestykseen tulee useita muita aikoja, jolloin harjoituksia ja projektityötä voi tehdä assistenttien avustuksella. Harjoituksissa tutustutaan mikro-ohjainten ohjelmointiin ja käyttöön, peruskomponentteihin sekä Sähköpajan resursseihin. Sinänsä Sähköpaja on aina auki, mutta käytävän ovet ovat illalla lukittuina. Voit käyttää Pajaa myös omiin projekteihisi tilan sallimissa rajoissa. Metallipajaa saa käyttää vain assistenttien valvonnassa. Siivoa aina jälkesi!

    Kurssi sisältää luennon kerran viikossa ja harjoituksia mikro-ohjaimien (Arduino, Teensy 2.0 ym.), muiden elektroniikan komponenttien sekä mittalaitteiden käyttöön. Pääosan kurssista muodostaa mikro-ohjainta käyttävä projektityö, joka dokumentoidaan huolellisesti Aalto-Wikiin. Projektityö tehdään 3-4 hengen ryhmissä. Aiheet voidaan valita assistenttien avustuksella suhteellisen vapaasti. Omia ideoita kannattaa ehdottomasti miettiä jo etukäteen, ennakko-osaamista ei vaadita! Käytännön syistä kannattaa välttää suurikokoisia projektitöitä ja sellaisia aiheita, joissa samaa rakennetta toistetaan tarpeetoman monta kertaa. Opiskelijoiden suosima 9:n voltin paristo riittää yleensä vain leluihin; jos kuitenkin haluat tehdä esim. moottoroidun laitteen, joka ei jaksa käydä, 9 voltin paristo on varteenotettava vaihtoehto teholähteeksi!

    Uusi kirja: Kimmo Silvonen, Elektroniikka ja sähkötekniikka, 504 s., ilmestyi 1.9.2018. Samaa kirjaa käytetään toisen vuoden Sähkötekniikka ja elektroniikka -kurssilla ja se sopii hyvin myös Protopaja-kesäkurssille. Kirjan arvostelu.

    Kurssin suorittaminen:

    1. Osallistuminen luennoille ja harjoituksiin. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle, osa harjoituksista on pakollisia. Aktiivisella osallistumisella pääset ilman muuta kurssista läpi, kunhan hoidat kaksi seuraavaa kohtaa kelvollisesti - kannattaa silti tähdätä huippuarvosanaan!

    2. Opiskelupäiväkirja, jossa kerrot luennoista, viikkoharjoituksista ja muusta opiskelustasi kurssilla sekä projektityöskentelystä (päiväkirja on vapaamuotoinen, siinä mitataan enemmän ahkeruutta kuin osaamista). Päiväkirjan välipalautus on lokakuun lopussa ja lopullinen palautuspäivä joulukuussa (erillinen ohje on Materiaalit-välilehdellä).

    3. Ryhmässä (3-4 henkeä) tehtävä projektityö ja sen dokumentointi Aalto-wikiin. Projektin esittely Kimmolle. Projektiesittely on ryhmäkohtainen, joten kaikkien jäsenten ei ole pakko olla mukana.

    Tehdään tästä yhdessä sellainen kurssi, jonka muistamme pitkään! Käy säännöllisesti ja usein Pajalla - voit rakentaa ikimuistoisen härpäkkeen, jonka kuvauksen voit vaikkapa liittää CV:hen!

    Jos otat minuun yhteyttä sähköpostilla, kannattaa käyttää oikeata sähköpostia - MyCo estää teknisesti vastaamisen sen kautta lähetettyihin viesteihin ja, mikä hulluinta, saattaa piilottaa lähettäjän sähköpostiosoitteen. Vastaan mielelläni kysymyksiin.

    kimmo.silvonen@aalto.fi

    Pajan sijainti

    Sähköpaja sijaitsee TUAS-talon 1. kerroksessa, huone 1558. Kun tulet TIKin puolelta TUAS-talolle sisään, kävele oikealla olevan vahtimestarin tiskin ohi hissille asti ja käänny heti sen jälkeen oikealle lyhyeen käytävään (kuvan lasiovet)! Paja on nyt 10 metrin päässä suoraan edessäsi, mutta et pääse sinne seinien ja huoneiden läpi. Kierrä siis vasemalta tai oikealta Pajan ohi kulkevalle käytävälle. Muista numero 1558, muuten et löydä Pajaa näilläkään ohjeilla, koska tila on eräänlaisessa käytävän syvennyksessä! Huomaa, että väliovet ovat virka-ajan ulkopuolella lukittuina!

    Sähköpajan käytävä

    Pajan aukiolo: Paja on koko ajan auki, mutta käytävien ovet ovat illalla lukossa klo 18 jälkeen, kesällä jo klo 15.30.

    Harjoitusajat on merkitty lukujärjestykseen H:lla; tietyn viikon jokaisessa harjoituksessa on sama aihe. Harjoitusten sisältö päivitetään Luennot ja harjoitukset -välilehdelle. Pajaa voi käyttää muulloinkin, jos väliovien lukitus ei estä kulkua. Sivun alussa on linkki assistenttien lukujärjestykseen.

    Johtava sähkötekniikan peruskoulutuksen tukija Ulla Tuomisen säätiö palkitsee parhaita töitä. Kokeneemmat harrastajat haastetaan ohjaamaan aloittelijoita! Tämä katsotaan ansioksi kurssia suoritettaessa. Kurssi tekee yhteistyötä Aalto Ventures Programin, Design Factoryn ja Aaltonaut-ryhmän kanssa. Vuonna 2018 Sähköpaja-projektille myönnettiin Aalto Excellence Recognition -tunnustus. Sähköpaja on saanut lahjoituksena suomalaisen Bluegigan (Silicon Labs) bluetooth-moduleja antenneineen projektitöissä käytettäväksi. Olemme hiljattain hankkineet yksityisen lahjoittajan avustuksella Sähköpajalle mm. seitsemännen 3D-tulostimen, laserleikkurin, jyrsimen, pintaliitosuunin sekä toisen stereomikroskoopin ja toisen lämpökameran! Viimeisin hankinta on logiikka-analysaattorina (16 kan.) toimiva nelikanavainen oskilloskooppi ja sen jälkeen vielä 3 GHz:n taajuudelle yltävä spektrianalysaattori. Yleiselektroniikka Oy lahjoitti Sähköpajalle v. 2019 kuuden GHz:n taajuudelle ulottuvan piirianalysaattorin.

    Teille, jotka vasta aloititte opiskelun, pyritään tekemään ikimuistoinen syksy! Vanhemmille opiskelijoille tämä voisi olla juuri sitä "mitä aina halusit tehdä"!

    Esimerkkejä kurssin projektitöistä

    Tambot, Automaattisesti tammea pelaava robotti (2 min 12 s, Lari Haapaniemi. Veeti Kahilainen, Joona Sauramäki, Markus Tuominen)

    Sähköpajan aivot Heurekassa

    Sähköpajalla kehitetyt aivot Heurekan näyttelyssä, oikealla Sami Keskinen; Paavo Reinikka puuttuu kuvasta.

    Animated 3D RGB POV Display

    Video keväältä 2017: 3D animation RGB LED POV Display (2 min 45 s, Jaakob Lidauer, Kalle Petäjäaho, Vili Ojala, Joakim Lyyski).


    Video syksyltä 2014:

     

    Video 2015-2016: https://www.youtube.com/watch?v=B-ZR_v2XO6g

    Video, QuadCopter Final Cut 2014:

     

    Kuvia syksyn 2014 töistä: http://users.aalto.fi/~ksilvone/S2014/

    Kuvia kevään 2016 töistä: https://users.aalto.fi/~ksilvone/K2016/

    Aalto Festival 2017 (Sähköpaja mukana):


    Welcome!