Till lektionen fre 11.9

- gör övning 1 i kursmaterialet Studier och arbete

- läs om din högskola på svenska. Behandla åtminstone nedanstående frågor och gör en kort muntlig presentation på svenska. Förbered dig att kunna presentera din högskola muntligt till ditt par/din grupp på lektionen. Om du studerar på någon annan högskola än på elektroteknik, presentera din egen högskola.

  • Vad kan man studera på din högskola?
  • Hurdan forskning har man där?
  • Hur många studerande studerar där?
  • Vad är det bästa enligt dig på din högskola?
  • Berätta något om studielivet.
  • Kan du berätta något om dina studier som man inte kan läsa om på nätsidan?

- läs ordlistan på s. 2 i kursmaterialet Studier och arbete

Torsdagen den 17 september / Distansstudier

- ingen lektion på torsdag och i stället för den gör ni den första distansuppgiften, läs instruktionerna här

Till lektionen fre 18 september

- gör övningar 2-3 i materialet Studier och arbete. I övning 2 får du välja något jobb som du haft eller du kan också berätta om ett jobb som du skulle vilja ha i framtiden. Förbered dig så att du kan berätta om jobbet för de andra i din smågrupp. I övning 3 gå igenom orden så att du förstår dem på finska och välj sedan sådana arbetsplatser och arbetsuppgifter som du mest skulle tycka om.

Till lektionen tors 24.9

- sök en artikel inom ett tekniskt eller ekonomiskt område som intresserar dig. Gör en kort muntlig presentation om artikeln och förbered dig att kunna presentera den för din grupp. Gör även 3-5 diskussionsfrågor om temat. Du kan läsa t ex följande tidningar eller googla själv:


Till lektionen fre 25.9


- läs artikeln
Finländare tror att finländska företag kommer nå framgång inom cleantech, hälsoteknologi och skog. Vad tycker du? Vad ska enligt din åsikt vara den bransch som hjälper Finland att ha bättre ekonomisk framgång? Ta ställning till innehållet i artikeln.

- läs ordlistan på s. 1 i materialet Företag och gör uppgifter 1 och 2 på s. 2-4

Skriftlig uppgift 1 - DL 27.9

DL för första skrivuppgiften Argumenterande uppsats är den 27 september. Läs instruktionerna i Skrivuppgift 1. Lämna in uppgiften enligt instruktionerna.

Ingen lektion tors 1.10 - Distansuppgift 2

I den här uppgiften ska du först skriva ett e-postmeddelande (kolla nedan anvisningar), sedan svara på ett meddelande som din kurskamrat har skrivit. Deadline för att skriva eget mejl är 1.10 och för att svara 5.10. Lämna in ditt e-postmeddelande som ett nytt diskussionsinlägg i diskussionsforumet.

Här hittar du tips om vad du kan tänka på när du skriver e-post. Läs igenom tipsen och fraserna i dokumentet.

När du svarar - välj vilket mejl du vill som är "ledigt" - alltså som ingen annan har svarat på!

Anvisningar

Du tillhör en grupp som planerar att ordna ett projekt, ett seminarium, en mässa eller något liknande evenemang, där ni hoppas att studerande från olika högskolor på Aalto deltar.

Skriv ett mejl som kan gå ut till alla studerande. Berätta om projektet/evenemanget (tema, tid, plats med mera) och be mottagarna skicka in förslag på hur de kan bidra. Hänvisa också till var de kan hitta mer information.

Skriv 50-70 ord.  Mejlet ska vara sakligt och klart med en trevlig stil som väcker mottagarnas intresse. Använd gärna du-form. Kom ihåg rubrik!

Till lektionen fre 2.10

- gör Sitras livstilstest och förbered dig så att du kan diskutera resultatet i din smågrupp

- sök en artikel eller en video som handlar om klimatförändringen på din bransch. Hur kan man bekämpa ändringen med hjälp av ny teknik? Berätta om artikeln/videon för de andra. Du kan kolla de tidningar som jag tidigare tipsade om eller googla själv:

Ingen lektion tors. 8.10 - distansuppgifter:

- läs artikeln om AI och gör övningar 1-3 här

Övningarna behöver inte lämnas in!

Till lektionen fre. 9.10

- muntliga inledningar hålls på lektionen, inga andra hemläxor

DL för skrivuppgift 2 (Insändare) är 11.10 kl. 23.59

- läs instruktionerna här och lämna in din text enligt instruktionerna senast 11.10 kl. 23.59

Till lektionen tors. 15 oktober

- gör övningen om datatekniska ord

- gör en kort presentation om a) din dator eller b) ett programmeringsspråk. Planera presentationen så att du kan presentera den i din smågrupp på lektionen. Om du presenterar en dator kan du kolla ordförråd här och för programmeringsspråk här.

Till lektionen fre. 16 oktober

- läs om verben tycka, tänka och tro och gör övningen om dem

- läs reglerna för ordföljd (huvudsats och bisats) och gör de tillhörande sex övningarna som du hittar i fliken Ordföljd överst på sidan (= harjoitukset ovat Ordföljd-väilehden alla sivuston ylälaidassa)


Last modified: Thursday, 11 February 2021, 10:14 AM