1) Översätt förklaringarna nedan fritt till finska.

2) Vad betyder de understrukna orden på finska? Kan du böja dem i alla former?

3) Para ihop rätt grundämne med rätt förklaring.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

SVAVEL - GULD - SYRE - VÄTE - SILVER - KVICKSILVER - KOL - KLOR - JÄRN - KVÄVE

1. Det lättaste, enklaste och vanligaste grundämnet i universum.

2. Det tillhör gruppen ädelmetaller och det används ofta till smycken eller som elektrisk ledare. Det har också en mycket hög värmeledningsförmåga.

3. Det tillhör gruppen ädelmetaller och används ofta i lite dyrare smycken. Metallen finns till exempel som korn och klumpar i berggrunden.

4. Livet är baserat på det här grundämnet. Det ingår också i alla organiska föreningar, där dess förmåga att bilda kedjor är en förutsättning för livets komplexa molekyler.

5. Det är ett icke-metalliskt grundämne. Det tillhör gruppen halogener och används bland annat som desinfektionsmedel.

6. Det är ett vanligt förekommande metalliskt grundämne och det används till exempel i verktyg och vapen och som byggnadsmaterial.

7. Det är ett metalliskt grundämne som är flytande vid normal rumstemperatur. Det är ett starkt gift, både för människor och djur samt för miljön.

8. Det används vid tillverkning av ammoniak och som förpackningsgas i livsmedel för att bevara varan man förpackar och har E-nummer E941.

9. Det förekommer vid standardtryck och -temperatur som en tvåatomig gas, O2.

10. Det är ett fast gulaktigt ämne, det är mycket vanligt och avger en svag distinkt lukt, föreningar med svavel har oftast en starkare lukt som påminner om ruttna ägg.


Last modified: Tuesday, 8 November 2022, 8:30 AM