Teemana havainnollistaminen eli se miten sanomasta tehdään mahdollisimman selkeä. Siinähän auttaa visualisointi, selkeä kielellinen ilmaisu, demot ja kaikenlainen toiminta, esimerkit ja muu konkretisointi, kuulijoiden aktivointi ja ennen kaikkea sellainen asenne, että tavoitteena on saada ihmiset ymmärtämään. Tämä tavoite sopii monenlaisiin esiintymitilanteisiin.

Nyt ideana on suunnitella (parin kanssa) pienet opetustuokiot! Havainnollistamisen merkitys korostuu, kun yritetään opettaa jotakin. Tässä ohjeet:

1. Etsi itsellesi pari (jos tarvis, myös kolmen ryhmä on ok)

2. Kerratkaa nimet ja kyselkää kuulumiset

3. Miettikää mitä voisitte opettaa ryhmälle? Jokin taito tai tieto-tyyppinen asia. Saa olla ihan lyhyt ja simppeli juttu. Tämä voi olla jotakin, jonka kaikki jo osaa tai jotakin jännää ja uutta. Kuinka sidotaan kengännauhat? Tai tehdään risotto? Ehkä jonkun pelin säännöt? Tai kielen alkeet? Samban askeleet? Miten seisotaan käsillä? 

Idis on harjoitella, miten asia kerrotaan, niin että kuulija oikeasti oppii. Voisiko jotakin näyttää / tehdä / piirtää / selostaa / kokeilla / toistaa.... Nyt tarvitaan siis selkeyttä ja vuorovaikutusta: yleisö pitää aktivoida tekemään jotakin.

4. Päättäkää mitä opetatte (voi olla kaksikin juttua, jos haluatte) ja miten sen toteutatte? Suunnitelkaa tuokio niin, että molemmat (tai koko ryhmä jos teitä on 3) osallistuu. Opetustuokio vedetään siis kimpassa parin kanssa. Aikarajaa ei ole, mutta mielellään max 5min. (Tai vähän pidempi aika, jos teillä on 2 juttua)

5. Klo 15 vedetään näitä sessioita ja katsotaan mitä opitaan!

Kysymykset viestillä: 040 558 2697

Last modified: Friday, 24 March 2023, 11:48 AM