CS-C3150 - Software Engineering, Lecture, 2.9.2024-29.11.2024
Viittausopas
Viittaustyylit
Sinun oletetaan käyttävän esseissäsi Harvardin viittaustyyliä, joka on kuvattu tarkemmin täällä.
On monia tapoja tehdä lähdeviitteet, mutta Harvardin tyyli on valittu käytettäväksi tällä kurssilla, koska se on yksi lukijaystävällisimmistä tyyleistä. Kirjailijan nimi ja julkaisuvuosi on suoraan kerrottu viittauksessa, esimerkiksi (Lassenius 2022)
Teknisellä alalla, erityisesti konferenssijulkaisuissa, IEEE tyylin viittaukset ovat yleisiä. Niissä on numero hakasuluissa, esimerkkinä [1]. Tämä formaatti säästää tilaa, mistä on etua silloin kun sivumäärä on rajoitettu. Toisaalta se myös tekee tekstistä vaikeamman lukea, sillä viittauksen tarkistus vaatii jatkuvaa paluuta viimeiselle sivulle.
Ohjelmistotuotannossa, sekä Harvardin tyylin että IEEE-tyylin lainaukset ovat laajalti käytettyjä. Tällä kurssilla, kuten on mainittu, vaaditaan Harvardin tyylin käyttöä
Bibliografiset työkalut
Viittausten manuaalinen käsittely tyylistä riippumatta ei ole kovin vaikeaa, joskin pitkäveteistä. Joka tapauksessa, "oikean elämän" akateemisten tekstien kirjoittajat käyttävät lähes poikkeuksetta formatointityökaluja. Nämä työkalut käsittelevät automaattisesti viittaukset vastaamaan haluttua tyyliä ja tekevät helpoksi viittaustyylien välillä vaihtamisen.
Bibliografisen työkalun käyttö on täysin vapaaehtoista tällä kurssilla, mutta lämpimästi suositeltua. Alla lista suosituimmista työkaluista:
- EndNote Kaupallinen, Aallon opiskelijat ja henkilökunta saavat sen käyttöönsä osoitteesta download.aalto.fi. Toimii parhaiten Microsoft Wordin kanssa. Win/Mac. Endnoten kautta on saatavilla Pretorian yliopiston Harvard -mallipohja.
- Zotero (ilmainen, avoin lähdekoodi). Sisältää pluginin MS Wordiin ja on synkronoitavissa Overleafin kanssa. Win/Mac/Linux
- JabRef (ilmainen, avoin lähdekoodi). Toimii LaTeXin kanssa. Win/Mac/Linux.
- BibDesk (ilmainen, avoin lähdekoodi). Toimii LaTeXin kanssa. Vain Mac.
- BibTex -käyttäjille - natbib package sgsm bibliografia tyylin kanssa näyttää toimivan aika hyvin!
On myös muita työkaluja, kuten RefWorks, Reference Manager, Mendeley jne. Etkö löydä mieluista? Google on tässä asiassa ystäväsi, ja auttaa myös löytämään tutoriaaleja työkalujen käyttöön. Kokeile vapaasti eri työkaluja ja valitse suosikkisi :)