Eräs tapa päättää yhteinen työskentely on kirjeiden kirjoittaminen. Voitte sopia yhdessä psykologisi kanssa, teettekö toisillenne kirjeet viimeistä käyntiä varten.

Kirjeet kirjoitetaan ennen viimeistä käyntiä ja luetaan käynnin aikana. Kirjeisiin tiivistyy työskentelyn aikana tapahtuneet oivallukset. Se on hyvä tapa prosessoida omaa tilannetta ja mahdollisia muutoksia ensimmäisen ja viimeisen käynnin välillä. Psykologin kirjeen kautta tulet saaneeksi itsellesi pysyvän muiston työskentelystäsi.

Ohjeita ja ideoita kirjeen kirjoitusta varten (mukaillen, Kanninen & Uusitalo-Arola, 2015):

  1. Voit kirjoittaa joko käsin tai koneella. Kirjeen pituuden ja muodon voit itse päättää. Se voi olla kokonainen kirje, runo tai vaikka ranskalaisia viivoja. Keskeneräisyydestä tai kirjoitusvirheistä ei tarvitse huolehtia.
  2. Kirje on tarkoitettu vahvistamaan sinun oivalluksia. Voit kirjoittaa vapaasti. Se on täysin luottamuksellista ja kirje on ainoastaan työskentelyn tueksi tarkoitettu.
  3. Osoita kirje psykologillesi. Kirjeessä voit reflektoida oman tilanteesi ja oivalustesi lisäksi myös yhteistyösuhdettanne ja miltä yhteinen työskentely on tuntunut. Mikä sinua on erityisesti auttanut? Onko toisaalta jotain mikä tuntui liian haastavalta tai jotain mikä olisi jäänyt harmittamaan?
  4. Voit aloittaa pohtimalla lähtötilannettasi ja sitä mikä sai sinut hakeutumaan psykologin vastaanotolle. Miltä sinusta silloin tuntui?
  5. Mitä uusia oivalluksia sait työskentelyn aikana suhteessa itseesi ja elämääsi?
  6. Millaisia muutoksia on mahdollisesti tapahtunut? Miten ne näkyvät? Miten läheisesi ovat huomanneet muutokset?
  7. Saitko jotain konkreettisia työkaluja?
  8. Mikä jäi kesken? Mitä muutosta toivot jatkoon?
  9. Miltä tuntuu nyt lopettaa prosessi ja jatkaa matkaa tästä eteenpäin? Mitä haluat muistaa? Mistä haluat kiittää psykologiasi ja itseäsi?


Viimeksi muutettu: maanantaina 9. heinäkuuta 2018, 11.31