Topic outline

  • Tervetuloa opiskelemaan modernia fysiikkaa!


    Kurssin henkilökunta

    Kurssin vastuuopettaja on Matti Raasakka. Kurssiassistentteina toimivat Juho Karhu, Lassi Lahtiluoma, Netta Ollikka ja Kim Valén.

    Yhteydenotot kurssihenkilökuntaan pääasiallisesti MyCourses-sivun keskustelualueen (alla) tai Telegram-ryhmän kautta. Henkilökohtaisemmissa asioissa voit lähettää sähköpostia kurssin opettajalle.


    Kurssin viikkoaikataulu

    Kurssilla on viikoittain

    • muutama opetusvideo, linkit Aikataulu ja materiaalit-välilehdellä
    • yksi luento, torstaisin klo 13:00-14:00 salissa AS2 (periodi 4) tai TU2 (periodi 5), Maarintie 8
    • neljä laskuharjoitusryhmää:
      - ma klo 12-14 salissa U3/U141 (Otakaari 1)
      - ti klo 14-16 salissa U119 (Otakaari 1)
      - to klo 16-18 salissa U6/U149 (Otakaari 1)
      - pe klo 12-14 salissa U356 (Otakaari 1)

    Luennot järjestetään kampuksella, mutta liittyminen Zoomin kautta etänä on myös mahdollista. Laskuharjoitusryhmiin osallistumiselle ei ole mitään rajoituksia, vaan voit osallistua niin moneen kuin haluat. Maanantain ja perjantain laskareihin voi liittyä myös Zoomin kautta, linkki Zoom- ja Telegram-linkit-välilehdellä.

    Seuraavan viikon luentokalvot ja laskuharjoitustehtävät ilmestyvät perjantaisin. Edellisviikon laskuharjoitustehtävien malliratkaisut ilmestyvät MyCoursesiin maanantaisin.

    Laskuharjoitustehtävien ratkaisut on palautettava perjantaisin klo 20:00 mennessä.


    Oppimateriaali

    Kurssikirja: Randy Harris, Modern Physics (2nd edition), Pearson. Kvanttilaskentaosuudessa käytetään myös kirjaa Nielsen, Chuang, Quantum Computation and Quantum Information, Cambridge University Press.

    Muutkin kvanttimekaniikan perusteokset voivat olla hyödyksi, mutta näiden kirjojen ja luentokalvojen avulla pitäisi pärjätä. Luentokalvot eivät yksistään riitä aiheen syvälliseen opiskeluun, joten kurssikirja kannattaa hankkia. Luentokalvot ja laskuharjoitustehtävien malliratkaisut julkaistaan viikoittain.


    Kurssin arviointi

    Kurssi suoritetaan laskuharjoituksin (10 kpl) ja välikokein (2 kpl). Kurssin arvosana perustuu seuraaviin suorituksiin:

    • laskuharjoituspisteet: max. 2p/tehtävä, 4 tehtävää/laskari, 10 laskuharjoitusta => yhteensä max. 80p
    • välikoepisteet: max. 18p/välikoe, 2 välikoetta => yhteensä max. 36p

    Lisäksi kummastakin välikokeesta täytyy saada vähintään 4p. Välikoeuusinnassa voi uusia yhden välikokeen. Kurssipalautteen antamisesta kurssin päätteeksi saa 2 lisäpistettä.

    Kurssipisteitä voi saada yhteensä max. 116p. Kurssin arvosana määräytyy pisteiden perusteella seuraavan taulukon mukaisesti:

    pisteraja 58p (50%)
    70p (60%) 82p (70%)
    93p (80%)
    105 (90%)
    arvosana 1 2 3 4 5

    Voit seurata pistekertymääsi MyCoursesin kautta. Jos huomaat pisteiden laskussa virheitä, niin ota välittömästi yhteyttä kurssin opettajaan. Aiemmilta kurssin toteuttamiskerroilta olevia suorituksia tai pisteitä ei huomioida arvioinnissa.


    Välikokeet ja uusinta

    Kurssilla on kaksi välikoetta.

    • Välikoe 1 järjestetään ma 11.4. klo 14:30-17:30 salissa TU2 (Maarintie 8)
    • Välikoe 2 järjestetään ke 25.5. klo 13:00-16:00 salissa TU2 (Maarintie 8)
    • Välikoeuusinta järjestetään to 2.6. klo 9:00-12:00 salissa AS2 (Maarintie 8)

    Välikokeissa on molemmissa kolme pakollista tehtävää. Välikokeen hyväksyttyyn suoritukseen täytyy kokeesta saada vähintään 4 pistettä. Välikoeuusinnassa voi uusia yhden välikokeen.

    Välikokeisiin ei tarvitse erikseen ilmoittautua --- riittää, että olet ilmoittautunut kurssille.


    Poissaolot ja korvaamiset

    Periaate: poissaolot työn, levon tai matkailun vuoksi ovat omalla vastuullasi. Kurssin suuren koon vuoksi esim. välikokeita ei pystytä siirtämään. Erityisjärjestelyistä voidaan neuvotella, jos sinulla on sairauslomatodistus tai OOP:in myöntämä todistus tai jos kyseessä on kertausharjoitus. Ota yhteyttä mahdollisimman pian, jos tarvitset erityisjärjestelyjä kurssilla!