Credits: 3

Schedule: 11.03.2019 - 22.03.2019

Teacher in charge (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Riikka Kytönen

Contact information for the course (applies in this implementation): 

Riikka Kytönen

riikka.kytonen@aalto.fi

p. 050 464 5070

Teaching Period (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

IV

Learning Outcomes (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Kehitetään opiskelijoiden kuvallista ajattelua ja ilmaisua kokeilemalla erilaisia ilmaisutapoja ja –välineitä.

Opiskelija vahvistaa taitojaan luonnostelutekniikoissa ja osaa soveltaa niitä omaan ilmaisuunsa. Opiskelija ymmärtää visualisoinnin merkityksen suunnittelun ja kommunikaation apuvälineenä eri työvaiheissa ja osaa tuottaa omiin tarkoituksiinsa sopivia luonnoksia. Opiskelija oppii perustelemaan ratkaisujaan ja keskustelemaan niistä.

Content (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Tutustutaan luentojen ja esimerkkien avulla erilaisiin luonnostelutekniikoihin ja materiaaleihin. Harjoitetaan opiskelijan taitoa visualisoida suunnitelmiaan. Harjoitustehtävissä tutkitaan tiloja, tilanteita ja karaktäärejä piirtäen, maalaten, mallintaen ja muilla tekniikoilla: sekä digitaalisesti että käsin. Kehitetään jatkuvan havainnon ja luonnostelun taitoa. Kokeillaan uusia luonnostelun muotoja ja välineitä perinteisten rinnalla.

Details on the course content (applies in this implementation): 

SISÄLLÖSTÄ:.....................................................................................

Kurssin alussa perehdytään, kuinka tablettia voi hyödyntää luonnosten piirtämisessä ja syvennytään siveltimien ja kynien käyttöön ja säätöön, sekä tutustutaan, kuinka näyttelijälle voi layereiden avulla ”sovittaa” erilaisia pukuja/hiuksia ja miten luonnostellut karaktäärit yhdistetään lavasteluonnoksiin. Kuinka materiaaleja ja värejä varioidaan lavastus- ja pukuluonnoksissa. Tablettisovelluksina ovat Sketchbook Pro ja Bamboo paper.

Käydään läpi, miten kannettavaa mobiililaitetta voi hyödyntää työprosessin eri vaiheissa: harjoituksissa, muistiinpanojen kirjoittamisessa, ideointivaiheessa, luonnostelussa ja valmiiden suunnitelmien piirtämisessä ja luonnosten lähettämisessä muille työryhmän jäsenille. Jos sinulla on oma tablettilaite, voit käyttää sitä kurssitehtävissä, muuten käytetään koulun omia tabletteja. Omiin laitteisiin tulisi asentaa Sketchbook Pro ja Bamboo paper, jotka ovat ilmaisia. Bamboo paperin lisäosa on myös hyvä ladata (hinta n.4 €).

Myöhemmin kurssiin sisältyy n. kaksi päivää Photoshopin perusteiden opetusta ja yksi päivä Sketchupin perusteiden opetusta. Lisäksi harjoitustehtävien ja itsenäisen työskentelyn avulla opitaan digitaalista piirtämistä ja maalaamista, kuvankäsittelyohjelma Photoshopin käyttöä luonnostelussa ja kuvateosten tekemisessä ja 3D- luonnosteluohjelma Sketchupin perusteita sen verran, että voidaan hyödyntää sitä osana kuvan tai luonnoksen tekemistä. 

Harjoitustehtävien sisältö:
1. Materiaalin hakua ja valmistusta mielenmaisema tehtävään: mallin piirtämistä mallista ja tilojen hahmottamista luonnostelemalla yms.

2. Mielenmaisematehtävä: kootaan kuvateos photoshopilla piirustuksista, valokuvista ja kotoa tuoduista esineistä yms. 
3. Tilallinen tehtävä
4. Diptyykki-Muodonmuutos: eri menetelmiä oman mielenkiinnon mukaan yhdistelemällä toteutetaan "kaksoiskuva" ensimmäinen luonnos ja muuttuunut luonnos

Osallistujat saavat sähköpostiin tarkemman kuvauksen harjoitustehtävistä etukäteen ja asennusohjeet sovellusten lataamiseen, jos käyttävät omaa tablettilaitetta.

Assessment Methods and Criteria (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Harjoitustehtävät, keskustelut, luennot. Mahdollinen kurssinäyttely.

Arvosteluperusteet: Opiskelijan motivaatio ja rakentava osallistuminen. Taitojen kehittyminen kurssin aikana.

Elaboration of the evaluation criteria and methods, and acquainting students with the evaluation (applies in this implementation): 

ARVIOINNISTA.....................................................................................

Arviointiin vaikuttavat suoritetut harjoitustehtävät. Tärkeintä on, että vaaditut tehtävät on tehty valmiiksi käyttäen pyydettyjä menetelmiä. Valmiiden  luonnosten tai tuotoksien taiteelliset arvot eivät vaikuta arviointiin tai kurssin läpäisemiseen. Välillä katsotaan yhdessä aikaansaannoksia ja keskustellaan, miltä tekeminen tuntuu ja nähdään miten monella tavalla asioita voi tehdä ja miten oma tapa tehdä alkaa löytyä. 


Workload (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Tutustutaan luentojen ja esimerkkien avulla erilaisiin luonnostelutekniikoihin ja materiaaleihin. Harjoitetaan opiskelijan taitoa visualisoida suunnitelmiaan. Harjoitustehtävissä tutkitaan tiloja, tilanteita ja karaktäärejä piirtäen, maalaten, mallintaen ja muilla tekniikoilla: sekä digitaalisesti että käsin. Kehitetään jatkuvan havainnon ja luonnostelun taitoa. Kokeillaan uusia luonnostelun muotoja ja välineitä perinteisten rinnalla.

Details on calculating the workload (applies in this implementation): 

TUNTIARVIO/ KUORMITTAVUUS.....................................................................

Osallistuminen kahden viikon kurssille/ läsnäolo: 33h - 40h/ vko
(27,5h x 3 op= 82,5h = n. 40h per viikko tästä 80% = 33h/vko)
- esim ennakkotyö voi olla 7 h ja viikkojen välisenä viikonloppuna voi piirtää tai valokuvata lisää materiaalia

Suoritetut harjoitustehtävät: vaaditut tehtävät on tehty valmiiksi käyttäen pyydettyjä menetelmiä. Valmiiden  luonnosten tai tuotoksien taiteelliset arvot eivät vaikuta arviointiin tai kurssin läpäisemiseen. 


Substitutes for Courses (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Luonnostelutekniikat, Sketching Techniques, Valokuvaus ja kuvankäsittely (kuvankäsittely –osuus)

Grading Scale (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

hyväksytty/hylätty

Further Information (valid 01.08.2018-31.07.2020): 

Kurssin rakenne vaatii jatkuvaa osallistumista ja läsnäoloa. Kurssille ei voi osallistua, jos on tiedossa päällekkäisyyksiä, poissaoloja tai muita kursseja samaan aikaan.

Kurssin osallistujamäärä on rajoitettu. Katso maksimiosallistujamäärä weboodista.

Opiskelijat hyväksytään kurssille seuraavassa järjestyksessä:

1. Elokuva- ja tv-lavastuksen, esittävien taiteiden lavastuksen ja pukusuunnittelun pääaineiden opiskelijat, joille kurssi on pakollinen.

2. Elokuva- ja tv-lavastuksen, esittävien taiteiden lavastuksen ja pukusuunnittelun pääaineiden opiskelijat, joille kurssi on valinnainen.

3. Em. pääaineiden vaihto-opiskelijat.

4. Sivuaineopiskelijat.

5. Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen muut opiskelijat.

6. Muut opiskelijat.

Hyväksytyn opintosuorituksen saadakseen opiskelijan on oltava läsnä kurssilla ja ajoissa tunneilla. Poissaolo ensimmäisenä kurssipäivänä johtaa automaattisesti kurssilta poistamiseen.Poissaolojen määrä ei saa ylittää 20% kurssin kokonaistuntimäärästä, ja niistä on sovittava etukäteen (poislukien sairastapaukset). Niiden korvaamiseksi on palautettava opettajan kanssa erikseen sovittu ylimääräinen tehtävä määräaikaan mennessä.

Minimi-/maksimiosallistujamäärä: 3/12

Details on the schedule (applies in this implementation): 

AIKATAULUSTA.....................................................................................

Ennen kurssia: (voit käyttää tähän max. 7 h)

Tuo kurssille mukaan itseäsi kiinnostavia pikkuesineitä, tekstuuripintaa (kankaita,pumpulia, kiviä,luonnonmateriaaleja, liitujälkeä, maalausjälkeä, pikkuesineitä (1-2cm).

Tuo myös lyijykyniä ja tusseja tai muita itsellesi mieluisia kyniä (nopeiden) luonnosten tekemistä varten. Jos sinulla on oma tablettilaite, tuo se mukaan ja varaudu valokuvaamaan puhelimellasi. Tuoduista materiaaleista skannattuja/kuvattuja versioita yhdistetään kurssilla tehtävissä kuvateoksissa piirroksen ja valokuvien kanssa.

Ensimmäisen kuvateoksen teemana tulee olemaan “mielenmaisema”, jossa näkyy tavalla tai toisella ihminen tilassa ja jokin tunne tai tunnelma. Työssä voit hyödyntää esim. sen hetkistä mielentilaasi tai jotain sinua inspiroivaa taideteosta, valokuvaa tai tapahtumaa.

ma 11.3 ja ti 12.3 klo 9:15-16, luokka Kurosawa/Ripley Sketchbook/ Bamboo paper / Kirsi Manninen

13.3 - 22.3  luokka Ripley / opettajana Riikka Kytönen

ke 13.3. 
klo 9 - 11, luokka Ripley/ Riikka Kytönen
Huom. klo 9 - haetaan Väreestä wacomin piirtoalustat muutaman opiskelijan avustuksella!! Normaalisti päivät alkavat klo 9:15
klo 11 - 17 itsenäistä työskentelyä harjoitustehtävän 1 parissa

to 14.3 
klo 9:15 -11 itsenäistä työskentelyä harjoitustehtävän 1 parissa
klo 11-12 materiaalien siirrot
klo 13-17 Photoshop koulutus

pe 15.3 
klo 9:15 - 10:30 Photoshop koulutus
klo 10:30 - 12 Harjoitus 2
klo 13 - 15:30 itsenäistä työskentelyä harjoitustehtävän 2 parissa 
klo 15:30 - 16 Mielenmaisema/ välikatselu

(Viikonloppuna voi valokuvata lisää tai luonnostella 7h ( ja ehkä työskennellä tablettikoneella, jos ne saa viedä viikonlopuksi..)

ma 18.3 
klo 9:15 - 16

Harjoitus 2 jatkuu/ tehdään versioita, jos näyttää tulevan “valmista” aiemmin tai tehdään omavalintaisesta aiheesta omakuva, potretti, maisema tms.
klo 16-17 itsenäistä työskentelyä 

ti 19.3
klo 9:15-12 Sketchup 3D-luonnostelun alkeita
klo 13 - 16 luonnostelua omasta pohjakuvasta

ke 20.3
9:15 - 11 Sketchupin ja photoshopin yhteiskäytön oppimista
11 - 12 Harjoitus 3. tilaharjoitus
13- 15:30 Harjoitus 3 jatkuu itsenäisenä työskentelynä
klo 15:30 - n. 17 Yhteiskatselu, esittelyä?, keskustelua.
Sovitaan seuraavan päivän harjoitustehtävä 4. (Diptyykki-Muodonmuutos) , joka tehdään oman kiinnostuksen mukaisilla välineillä.

to 21.3 
klo 9:15 - 17 Harjoitus 4. itsenäistä työskentelyä yhdessä sovitusta aiheesta, valitsemillasi välineillä (myös digivälineitä  edes osittain)
paikka: vapaa, seuraavana aamuna oltava mukana vähintään yksi luonnos:)

pe 22.3
klo 9:15 - 11 Harjoitus 4. tekeminen jatkuu luokassa/ opettaja käy jokaisen kanssa yksitellen tekemistä läpi
klo 11 - 14 tekeminen jatkuu itsenäisenä työskentelynä
klo 14 - 16 Katselut, keskustelu: molemmat opettajat paikalla. PALAUTE

Lounas on kaikkina päivinä klo 12-13


Description

Registration and further information