Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin käytyään opiskelija hahmottaa arkkitehtuuriin liittyvien näkökulmien ja arvojen kulttuurisidonnaisuuden, moniarvoisuuden ja monitieteisyyden. Opiskelija tunnistaa arkkitehtuurin modernin aatehistorian tärkeimmät kehitysvaiheet ja osaa sijoittaa keskeisimmät modernin ajan arkkitehtuuriteoreettiset ilmiöt, teoreetikot, koulukunnat ja käsitteet laajempaan viitekehykseen. Opiskelija osaa tarkastella arkkitehtuuria koskevia kannanottoja kriittisesti, vertailla eri teoreettisia näkökulmia keskenään ja muodostaa omia kannanottoja arkkitehtuuriteoreettisiin kysymyksiin itsenäisesti ja analyyttisesti. 

Laajuus: 3

Aikataulu: 11.09.2020 - 11.12.2020

Vastuuopettaja (voimassa 01.08.2020-31.07.2022): Anni Vartola

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Anni Vartola

Kurssin yhteystiedot (voimassa 10.08.2020-21.12.2112):

Yhteydenotot sähköpostitse anni.vartola@aalto.fi, autan mielelläni kaikissa arkkitehtuurin teorian opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. 

Kurssin CEFR-taso (koskee tätä kurssikertaa):

Opetuskieli ja suorituskielet (voimassa 01.08.2020-31.07.2022):

Opetuskieli: suomi

Suorituskielet: suomi, ruotsi

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Johdantokurssi arkkitehtuurin teoriaan. Perehdytään arkkitehtuurin modernin aatehistorian keskeisimpiin ilmiöihin ja arkkitehtuurin teorian työskentelytapoihin ja käsitteistöön. Kurssilla luetaan arkkitehtuuria teoretisoivia kirjoituksia, keskustellaan niistä, tehdään teoreettisia analyyseja ajankohtaisista ilmiöstä, harjoitellaan kriittistä havainnointia ja laaditaan esitelmiä ja keskustelualustuksia. 

     

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Kurssin päätyttyä opiskelijan tulisi:

    • kyetä lukemaan kohtuullisen vaivatta arkkitehtuuriin liittyviä yleistajuisia, suomen- ja englanninkielisiä kirjoituksia
    • kyetä muodostamaan luetusta materiaalista oma analyyttinen ja kriittinen näkemys
    • osata argumentoida oman teoreettisen tulkinnan keskeisimmät elementit selkeästi ja ymmärrettävästi
    • osata hahmottaa rakennetun ympäristön monet teoreettiset merkitysulottuvuudet ja arkkitehtuurin rikkaat tulkinnalliset mahdollisuudet
    • osata tunnistaa nykyarkkitehtuuria koskevan keskustelun tunnetuimmat ajattelijat ja yleisimmät ja keskeisimmät teoreettiset ilmiöt ja käsitteet (esim. dekonstruktivismi, postmodernismi, fenomenologia yms.)

    Lisäksi opiskelijan olisi hyvä:

    • kyetä jäsentämään arkkitehtuuria käsittelevien tekstien erilaiset viestinnälliset rekisterit 
    • oivaltaa oman suullisen ja kirjallisen viestinnän vahvuudet ja kehityskohteet 
    • hahmottaa ne arkkitehtuurin teorian osa-alueet ja kriittisen ajattelun toimintatavat, jotka tuntuvat oman arvomaailman, arkkitehtonisten ihanteiden ja ammatti-identiteetin kehittämisen kannalta erityisen hedelmällisiltä. 

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Jokaiselle tapaamiskerralle on oma lukupakettinsa ja tehtävänsä. Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää läsnäoloa kurssin tapaamiskerroilla ja annettujen tehtävien suorittamista. Poissaolojen korvaamisesta sovitaan yksilöllisesti.

     

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Kurssi arvostellaan asteikolla hylätty/hyväksytty. 

    Kurssilla on läsnäolopakko. Poissaolot voi korvata: sopiva korvaava suoritus on yleensä esim. näyttelyarvio, kirja- tai teosesittely. Korvaavan suorituksen voi tehdä sekä kirjallisesti että suullisesti. Poissaolojen korvaamisesta sovitaan aina erikseen – ja mahdollisuuksien mukaan etukäteen – suoraan opettajan kanssa.

Työmäärä toteutustavoittain
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Kurssi kokoontuu joka toinen viikko, yhteensä 7 kertaa á 2,5 tuntia. Kurssin peruslaajuus on 5 op, mutta kurssin voi suorittaa myös 3 op:n laajuisena. 5 op:n suorituksen työmäärä on 133 h sisältäen 18 h ohjattua työskentelyä ja 115 h itsenäistä työskentelyä (kurssikirjallisuuteen perehtymistä 43 h + itsenäistä tiedonhankintaa 44 h + keskustelualustusten laatimista yksin tai ryhmässä 28 h).

     

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Kurssi koostuu kahdesta modulista: 

    1. LUE & KIRJOITA (3 op)
    2. HAVAINNOI (+2 op)

    LUE&KIRJOITA -moduli sisältää 7 lukupakettia, joista opiskelija laatii kirjallisen lukuraportin. Raportointiohje annetaan kurssin MyCourses-työtilassa kurssin alussa.

    HAVAINNOI-moduli sisältää 6 pientä arkkitehtuurianalyysia, jotka esitetään suullisesti koko ryhmälle.

    Kurssin sessioilla (yhteensä 7 kpl) keskustellaan lukuaineistosta, käydään läpi opiskelijoiden arkkitehtuurianalyyseja ja seurataan lyhyehköjä, taustoittavia luentotuokioita.

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Kurssiin kuuluva lukemisto jaetaan pdf-muodossa ja/tai verkkolinkkeinä kurssin alussa kurssin MyCourses-työtilassa.

Korvaavuudet
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    ARK-C1502 Arkkitehtuurin teoria 1, luentokurssi

Esitiedot
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Ei esitietovaatimuksia.

Ilmoittautuminen
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Weboodi

    Kursseille ottamisen prioriteettijärjestys Aalto ARTSissa 1.1.2018 lähtien (Taiteiden ja suunnittelun akateemisen komitean päätös 10.10.2017).
    Prioriteettijärjestys on seuraava:
    1. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu pääaineen/ohjelman pakollisiin opintoihin, ja on opiskelijan HOPSissa aikataulutettu ko. lukuvuodelle
    2. vaihto-opiskelijat, joiden opintosuunnitelmaan kurssi on ko. lukukaudelle hyväksytty
    3. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu pääaineen/ohjelman pakollisiin opintoihin, ja on suorittamatta
    4. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu pääaineen/ohjelman vaihtoehtoisiin opintoihin, ja on opiskelijan HOPSissa aikataulutettu ko. lukuvuodelle
    5. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu pääaineen/ohjelman vaihtoehtoisiin opintoihin, ja joilla vaihtoehtoisia opintoja on tutkintovaatimusten mukaan vielä suorittamatta
    6. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu sivuaineen pakollisiin opintoihin
    7. opiskelijat, joilla kurssi kuuluu sivuaineen vaihtoehtoisiin opintoihin, ja joilla vaihtoehtoisia opintoja on opiskelijan tutkintovaatimusten mukaan vielä suorittamatta
    8. erilaisten liikkuvuusopintojen kautta kurssille hakeneet opiskelijat (Aalto-yliopiston sisäinen liikkuvuus, JOO-opinnot ym.)
    9. muut opiskelijat

    Kursseilla, jotka on tarkoitettu monialaisiksi, voidaan käyttää kurssin osaamistavoitteisiin soveltuvaa prioriteettijärjestystä (esim. UWAS-kurssit), huomioiden kuitenkin yliopiston velvoite mahdollistaa opiskelijan opintojen eteneminen ko. tutkinnon tavoiteajassa. Priorisointijärjestys ei toistaiseksi koske yhteisen opetuksen yksikön järjestämiä valinnaisia kursseja eikä tohtorikursseja.


    Kurssille ottamisen priorisointipäätös ei vaikuta opettajan oikeuteen asettaa kurssille esitietovaatimuksia.

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Tarkemmat kurssin toteutustiedot ilmoitetaan kurssin MyCourses-sivustolla.

LISÄTIETOJA

Kurssin aikataulu
  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Tarkemmat kurssin toteutustiedot ilmoitetaan kurssin MyCourses-sivustolla.