Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa perusteet ihmisen mielen ja aivojen toiminnasta ja tietää miten alan tutkimusta voidaan soveltaa yhteiskunnan eri alueilla, mm. uusien teknologioiden kehittämisessä.

Laajuus: 4

Aikataulu: 15.09.2021 - 17.12.2021

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Synnöve Carlson, Virve Vuontela

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin vastuuopettaja on Synnöve Carlson. Yhteydenotot sähköpostitse: synnove.carlson@aalto.fi.

Kurssiassistentti on Virve Vuontela. Yhteydenotot sähköpostitse: virve.vuontela@aalto.fi.

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssi tarjoaa kaikille Aalto-yliopiston kanditason opiskelijoille näkemyksen modernista ihmisaivojen tutkimuksesta ja sen yhteyksistä tekniikkaan, lääketieteeseen, psykologiaan, sosiologiaan, ja taiteeseen.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssi tarjoaa kaikille Aalto-yliopiston kanditason opiskelijoille ja muille aiheesta kiinnostuneille näkemyksen modernista ihmisaivojen tutkimuksesta ja sen yhteyksistä tekniikkaan, lääketieteeseen, psykologiaan, sosiologiaan, ja taiteeseen. Kurssin opettajat edustavat useita aivotutkimukseen liittyviä tutkimusaloja ja pyrkivät valottamaan tämänhetkistä ymmärrystä ihmismielen ja käyttäytymisen taustalla olevista aivotoiminnoista oman alansa kautta. Tavoitteena on, että opiskelija saa käsityksen aivotutkimuksen mahdollisuuksista ja rajoituksista selvittää ihmisen mielen ja käyttäytymisen taustalla olevaa aivotoimintaa.

    Kurssi on osa ABC:n (Aalto Brain Centre) toimintaa. ABC on Aalto-yliopiston strateginen aloite, jonka toiminta pohjautuu Perustieteiden korkeakoulun tutkimusryhmien vahvaan asiantuntemukseen mm. systeemisen, kliinisen ja kokeellisen neurotieteen sekä neuroteknologian, signaalianalyysin ja aivokuvantamisen aloilta.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kontaktiopetukseen osallistuminen (vähintään 9 kertaa 12:sta tai 10 kertaa 13:sta), luentomateriaalin ja lisämateriaalin itsenäinen opiskelu ja hyväksytty lopputentti.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Syksyllä 2021 kurssi järjestetään etäopetuksena käyttäen Zoom kokoussovellusta. Opetuskertoja on 12 ja opiskelijan tulee osallistua vähintään 9 opetuskertaan. Kurssi perustuu interaktiivisiin opetuskertoihin, opetuksiin perustuvien luentomateriaalien ja aiheisiin liittyvien oheismateriaalien itseopiskeluun, lyhyen (1 sivun pituisen) oppimispäiväkirjan laatimiseen vähintään 9:stä luennosta, joihin opiskelija on osallistunut, sekä lopputentin hyväksyttyyn suorittamiseen. Opiskelija voi korvata yhden ylimääräisen poissaolon luentoon liittyvällä oppimispäiväkirjalla. Hän voi myös tuottaa laajemman (2-3 sivun pituisen) oppimispäiväkirjan valitsemastaan kurssin aiheesta ja hyväksytyllä suorituksella korottaa kurssiarvosanaansa yhdellä pisteellä. Opiskelijoita kannustetaan interaktioon opettajien kanssa esittämällä luennoilla kysymyksiä.

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Luennot ja seminaari 12-13 x 2h, luentomuistiinpanojen ja lisämateriaalin opiskelu, lopputentti.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Luennot 12 x 2h, luentomuistiinpanojen ja lisämateriaalin opiskelu, lyhyet oppimispäiväkirjat, ylimääräisen poissaolon korvaava laajempi oppimispäiväkirja, lopputentti.

    Kurssin opetusmateriaalina on elokuussa 2021 julkaistu Aivoaakkoset-kirja, jonka kirjoittajat ovat kurssin luennoitsijoita. Kirjan voi ostaa Aalto University Shopista Väreen alakerrassa tai Aalto ARTS Booksin verkkokaupasta: https://shop.aalto.fi/p/1562-aivoaakkoset/

    Aaltolaiset saavat 20 % alennuksen kirjasta (kirjan normaali hinta on 38 € ja alennettu hinta 30,40 €) osoittamalla aaltolaisuutensa kaupassa tai kirjautumalla verkkokauppaan Aalto-tunnuksilla. Kurssilaiset, jotka eivät ole aaltolaisia, saavat verkkokaupasta 20 % alennuksen koodilla ”aivoaakkoset”. Koodi on voimassa 31.12.2021 saakka. Verkkokaupasta tehdyn tilauksen voi noutaa Aalto University Shopista tai pyytää postittamaan (lisämaksusta).

    HUOM: Koska Aalto University Shop on toistaiseksi vielä koronan takia suljettu, kirjoja voi tällä hetkellä ostaa/noutaa Aalto University Pop Up Shopista, joka palvelee kauppakeskus A Blocissa (metrorakennus, Otaniementie 12) ma–pe klo 10–16. (Sijaintiin ja aukioloihin saattaa tulla muutoksia syksyn aikana, jos varsinainen Aalto University Shop Väreessä pääsee avautumaan).

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Luennot ja niihin liittyvä lisämateriaali

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssin opetusmateriaalit: luentolyhennelmien pdf-tiedostot, aiheisiin liittyviä artikkeleita sekä elokuussa 2021 julkaistu Aivoaakkoset-kirja. Kirjan voi ostaa Aalto University Shopista Väreen alakerrassa tai Aalto ARTS Booksin verkkokaupasta: https://shop.aalto.fi/p/1562-aivoaakkoset/

    Kirjan tarkemmat tiedot kerrottu ylempänä.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetusperiodi:

    2020-2021 Syksy I-II

    2021-2022 Syksy I-II

    Kurssin kotisivu: https://mycourses.aalto.fi/course/search.php?search=NBE-C3001

    Ilmoittautuminen: Lukuvuonna 2021-2022 opetukseen ilmoittaudutaan WebOodin sijaan Sisussa (sisu.aalto.fi).

    Ilmoittautuminen WebOodissa

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssi toteutetaan syksyllä 2020 etäopetuksena käyttäen Zoom kokoussovellusta. Kurssikirjana on Aivoaakkoset-kirja.

    Linkki Aivoaakkoset-kurssin Zoom-sessioihin lähetetään osallistujille sähköpostitse.

    Interaktion tehostamiseksi kurssilla käytetään Presemo-ohjelmaa, jonka avulla osallistujat voivat lähettää kysymyksiä opetuksen pitäjälle. Linkki Presemo-ohjelmaan annetaan kunkin luennon alussa. Luennon aikana oma mikrofoni + video pidetään suljettuina. Kommenttien ja kysymysten esittämisen ajaksi mikrofoni ja video laitetaan päälle.


Kurssin aikataulu
  • koskee tätä kurssikertaa

    15.09.2021 - 17.12.2021