Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee hahmottamaan monitieteisten tutkimuskysymysten haasteita ja tuntee tulevaisuudentutkimuksen menetelmäkenttää mukaan lukien tärkeimmät menetelmät sekä näiden erityispiirteet ja soveltamismahdollisuudet. Menetelmistä perehdytään soveltuvin osin mm. Delfoi-tekniikkaan, systeemiajatteluun, soft systems-metodologiaan, causal-layered analysis -kausaalianalyysiin, osallistaviin menetelmiin, kvantitatiiviseen mallintamiseen sekä luovuustekniikoihin. Opiskelija osaa suhteuttaa tulevaisuudentutkimuksen muihin tieteisiin ja tiedonaloihin sekä valita tarkoituksenmukaisen tutkimusmenetelmän huomioon ottaen tutkimusongelman, -kohteen, tarkasteluaikajänteen ja tutkimusresurssit.

Laajuus: 5

Aikataulu: 02.03.2022 - 07.04.2022

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Mikko Dufva

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät -opintojakson tavoitteena on antaa perusvalmiudet tulevaisuudentutkimuksen tieteellisten menetelmien ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Opintojaksolla keskiössä ovat erilaiset tutkimusongelmat, joita lähestytään tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä hyödyntäen. Lisäksi perehdytään monitieteisyyden haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Lähiopetus, itsenäinen työskentely, harjoitukset ja verkkokeskustelut ja verkkopohjaisen tutkimustyökalun opettaminen. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, viikkotehtävien hyväksytty suorittaminen ja osallistuminen valtakunnallisen Delfoi-tutkimuksen suunnitteluun.

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Lähiopetus 21 t, viikoittaiset oppimistehtävät sekä Delfoi-tutkimuksen suunnittelu ja toteutus yhdessä muiden valtakunnallisten ryhmien kanssa.

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    1. Opintojaksolla jaettavat digitaaliset materiaalit.
    2. Matti Kamppinen, Osmo Kuusi ja Sari Söderlund, Sari (toim.) (2003) Tulevaisuudentutkimus - perusteet ja sovelluksia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 896, 2. painos. Helsinki.
    3. Osmo Kuusi, Timo Bergman ja Hazel Salminen (toim.) (2013) Miten tutkimme tulevaisuuksia? Tulevaisuudentutkimuksen seura ry, Acta Futura Fennica 5, 3. painos. Sastamala.
    4. Referoituja lehtiartikkeleita sekä P. van der Duin (2016). Foresight in Organizations: Methods and Tools, Routledge, Oxfordshire, UK.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    https://tva.utu.fi/

    Opetusperiodi:

    IV (2020-2021, 2021-2022)

    Kurssin kotisivu: https://mycourses.aalto.fi/course/search.php?search=SCI-E2802

    Ilmoittautuminen: Lukuvuonna 2021-2022 opetukseen ilmoittaudutaan WebOodin sijaan Sisussa (sisu.aalto.fi).

    WebOodi
    Minimiosallistujamäärä jolla kurssi järjestetään on 8 opiskelijaa.