Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin käytyään opiskelija hahmottaa arkkitehtuuriin liittyvien näkökulmien ja arvojen kulttuurisidonnaisuuden, moniarvoisuuden ja monitieteisyyden. Opiskelija tunnistaa arkkitehtuurin modernin aatehistorian tärkeimmät kehitysvaiheet ja osaa sijoittaa keskeisimmät modernin ajan arkkitehtuuriteoreettiset ilmiöt, teoreetikot, koulukunnat ja käsitteet laajempaan viitekehykseen. Opiskelija osaa tarkastella arkkitehtuuria koskevia kannanottoja kriittisesti, vertailla eri teoreettisia näkökulmia keskenään ja muodostaa omia kannanottoja arkkitehtuuriteoreettisiin kysymyksiin itsenäisesti ja analyyttisesti. 

Laajuus: 3 - 6

Aikataulu: 08.09.2023 - 01.12.2023

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Anni Vartola

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Autan mielelläni kaikissa kurssiin tai yleensäkin teorian opiskeluun liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenotot sähköpostitse: anni.vartola@aalto.fi. 

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Johdantokurssi arkkitehtuurin teoriaan. Perehdytään arkkitehtuurin modernin aatehistorian keskeisimpiin ilmiöihin ja arkkitehtuurin teorian työskentelytapoihin ja käsitteistöön. Kurssilla luetaan arkkitehtuuria teoretisoivia kirjoituksia, keskustellaan niistä, tehdään teoreettisia analyyseja ajankohtaisista ilmiöstä, harjoitellaan kriittistä havainnointia ja laaditaan esitelmiä ja keskustelualustuksia. 

     

  • koskee tätä kurssikertaa

    Arkkitehtuurin teoria 1 -kurssi on tiivistahtinen johdantokurssi arkkitehtuurin teorian monipuoliseen ja -arvoiseen maailmaan. Toisin kuin kurssin virallinen nimi antaa ymmärtää, kurssilla ei juurikaan ole luennointia, vaan kyseessä on seminaarityyppinen tapaamisten sarja, jossa keskustellaan kurssimateriaalin herättämistä ajatuksista ja opiskelijoiden omista kysymyksistä ja havainnoista. Kurssin voi suorittaa joko 3:n tai 6 op:n laajuisena.

    Kurssin 3 op:n peruspaketti on: 

    • LUE: luet 2–4 suomen- tai englanninkielistä, yleistajuista, arkkitehtuurin ammattijulkaisussa julkaistua kirjoitusta jokaista kurssitapaamista varten (7 lukupakettia); osa materiaalista voi olla myös luentotallenteita
    • ANALYSOI: kirjoitat pohdiskelevan yhteenvedon luetusta tekstiaineistosta; kirjoitelman ohjeellinen pituus on 5000 merkkiä (n. 1,5 sivua) kaikki välimerkit mukaanlukien.

     
    Kurssi 3 op:n lisäpaketti (yht. 6 op) on:

    • HAVAINNOI: haet käytännön esimerkkejä annetusta käsitteestä tai ilmiöstä ja valmistat havainnostasi 1-2 dian esityksen yhdessä keskusteltavaksi;
    • SOVELLA: kirjoitat oppimispäiväkirjaa koko kurssin ajan ja pohdit, millaisia kysymyksiä tai ajatuksia kurssitapaamisissa esille tulleet asiat ovat herättäneet omassa ajattelussasi. 

    Kurssin kuluessa luetaan tekstejä, kirjoitetaan niiden pohjalta lyhyitä lukuraportteja ja valmistellaan lyhyitä alustuksia. Lisäpaketissa havainnoidaan arkiympäristöä annetusta teemasta ja tehdään niistä lyhyitä yhden slaidin esityksiä. Lisäksi kurssitapaamisten aikana saatetaan tehdä pieniä, nopeita tiedonhaku- ja analyysitehtäviä.

    Kurssin päätyttyä opiskelijan tulisi:

    • kyetä lukemaan kohtuullisen vaivatta alan yleistajuista teoreettista kirjallisuutta ja kyetä muodostamaan luetusta itsenäinen, analyyttinen ja kriittinen näkemys
    • osata tunnistaa nykyarkkitehtuuria koskevan keskustelun yleisimpiä ilmiöitä, käsitteitä (esim. dekonstruktivismi, postmodernismi, fenomenologia tms.) ja ymmärtää niiden keskeisin sisältö ja merkitys arkkitehtuurin ihanteille ja arvomaailmalle
    • hahmottaa itseä erityisesti kiinnostavat arkkitehtuurin teorian osa-alueet.

    Lisäksi opiskelijan olisi hyvä:

    • tunnistaa selkeän ja perustellun viestinnän merkitys ja tunnistaa oman suullisen ja kirjallisen viestinnän vahvuudet ja kehityskohteet 
    • ymmärtää kulloisenkin kulttuurisen ja yhteiskunnallisen viitekehyksen vaikutukset arkkitehtuuriajatteluun ja arkkitehtuurin arvoihin. 

      

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää läsnäoloa kurssin tapaamiskerroilla ja annettujen tehtävien suorittamista. Jokaiselle tapaamiskerralle on oma lukupakettinsa ja tehtävänsä. Poissaolojen korvaamisesta sovitaan yksilöllisesti.

     

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssi arvostellaan hyväksytty/hylätty. Peruspaketin (3 op) tapaamissa on läsnäolopakko. Hyväksytty suoritus edellyttää lisäksi kaikkien kurssiin kuuluvien tehtävien suorittamista (valitussa laajuudessa). 

    Poissaolot voi korvata erikseen sovittavalla lisätehtävällä (yleensä kirjallisuusreferaatti, näyttelyarvio tms. pieni kirjoitustehtävä). Kirjallisen työn ohjeellinen pituus on 600 sanaa / 2 sivua. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi pitää lisätehtävästä suullisen esitelmän koko luokalle (ohjeellinen kesto 10–15 minuuttia).  

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssi kokoontuu joka toinen viikko, yhteensä 7 kertaa á 2,5 tuntia; läsnäolo pakollinen. Kurssin peruslaajuus on 6 op, mutta kurssin voi suorittaa myös 3 op:n laajuisena. 6 op:n suorituksen työmäärä on 165 h sisältäen 18 h ohjattua työskentelyä ja 147 h itsenäistä työskentelyä. Kurssiin kuuluu luentoja, teoreettisten tekstien lukemista (suomeksi ja englanniksi) ja niistä tehtäviä yhteenvetopohdintoja, soveltavien arkkitehtuurihavaintojen tekemistä ja niistä laadittava oppimispäiväkirja. Kurssilla käytetään digitaalisia opetusmenetelmiä, etäopiskelu on mahdollista.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssin minimilaajuus on 3 op (80 h), joka sisältää seuraavan määrän työskentelyä: 

    • 17,5 h ohjattua työskentelyä tapaamiskerroilla (7 kertaa à 2,5 h)
    • noin 62,5 h lukemista ja kirjoittamista (yhteensä 7 kirjoitelmaa) tapaamisten välillä (LUE ja KIRJOITA -osiot)

    Kurssin voi suorittaa myös 6 op:n laajuisena, jolloin opiskelija suorittaa edellisten lisäksi:

    • noin 53 h (n. 1,5 työpäivää / kurssiviikko) omaehtoista tiedonhankintaa ja esitysten (6 kpl) laatimista (HAVANNOI-osio)

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • koskee tätä kurssikertaa

    Kurssin lukupaketti tulee jakoon kurssin MyCourses-sivuille ladattavina pdf-tiedostoina ja linkkeinä kurssin alkaessa.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
Kurssin aikataulu
  • koskee tätä kurssikertaa

    Perusosio ja Lisäosio kokoontuvat vuoroviikoin. Perusosio kokoontuu kampuksella, Lisäosio etänä Zoomissa.