Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin tavoitteena on avata ja syventää opiskelijan näkökulmia nykytaiteeseen ja visuaalisen kulttuurin lähihistoriaan. Kurssin suoritettuaan opiskelija on tietoinen siitä, miten yhteiskunta, kulttuurisesti määrittyneet arvot, erilaiset ajattelumallit, materiaalit, tekniikat ja välineteknologioiden kehitys ovat vaikuttaneet taiteen tekemiseen, esittämiseen ja vastaanottamiseen. Hän ymmärtää ja osaa lähestyä kriittisesti politiikan, talouselämän ja taiteen välisiä suhteita. Hänellä on valmiuksia tarkastella taidetta sekä tekijän että tulkitsijan näkökulmasta. Hänellä on työkaluja tutkia nykytaidetta sekä tulkita ja analysoida kuvia taidehistoriallisista lähtökohdista käsin.

Laajuus: 3

Aikataulu: 28.09.2023 - 30.11.2023

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Paula Hohti, Tuija Peltomaa

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Tämän kurssin toteutuksen syksyllä 2023 opettaa Tuija Peltomaa, tuija.peltomaa@aalto.fi

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssilla tutustutaan nykytaiteen ja visuaalisen kulttuurin lähihistoriaan ja keskeisiin ilmentymiin II maailmansodan jälkeisestä ajasta nykypäivään. Tarkastelemme taiteen suhdetta poliittiseen ja taloudelliseen ympäristöön. Tutkimme kuvan käsitteen muutoksia suhteessa kulutusyhteiskuntaan, populaarikulttuuriin, mediaan ja uusiin välineteknologioihin. Pohdimme taiteen tekemisen ja esittämisen tapoja, materiaaleja, välineitä ja tekniikoita. Keskustelemme kuvien tekemiseen, tulkitsemiseen ja vastaanottamiseen vaikuttavista henkilökohtaisista, kulttuurisista ja historiallisista lähtökohdista. Käsittelemme lyhyesti myös julkisten ja yksityisten toimijoiden vaikutusta taiteen kentällä.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Katso aikataulu -> MyCourses

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Monimuoto-opetus. Luentoja ja lyhyitä alustuksia. Kurssilla esiteltyihin teksteihin ja muuhun materiaaliin perustuvia keskusteluja sekä pari- tai pienryhmätyöskentelyä, johon voi sisältyä yksilötyöskentelyä ja perehtymistä ennalta annettuun aineistoon. Itsenäinen kirjallinen kurssityö. Mahdollisuuksien mukaan kurssin teemoihin liittyviä näyttely- ja museokäyntejä. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää vähintään 80% läsnäoloa opetustilanteissa, osallistumista keskusteluun ja ryhmätyöskentelyyn sekä itsenäisen kirjallisen kurssityön suorittamista vaaditussa ajassa.

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    3 op, 80 tuntia:

    • Kontaktiopetus (27 h)
    • Lyhyet kotitehtävät ja itsenäinen työ (27 h)
    • Kurssityö (26 h)

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • koskee tätä kurssikertaa

    Katso -> MyCourses

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

SDG: Kestävän kehityksen tavoitteet

    5 Sukupuolten tasa-arvo

    16 Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
Kurssin aikataulu
  • koskee tätä kurssikertaa

    Katso aikataulu -> MyCourses