Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Opiskelija tutustuu elokuvan historiaan ja tunnistaa sen keskeisiä kehitysvaiheita, tyylisuuntia ja ohjaajia.

Opiskelija hahmottaa elokuvien ja niiden historiallisen, kulttuurisen sekä yhteiskunnallisen kontekstin välisiä yhteyksiä.

Opiskelija ymmärtää elokuvan historian merkityksen osana opintojaan ammatillisen osaamisen, taiteellisen ilmaisun kehittymisen sekä omakohtaisen maailmankuvan rakentumisen näkökulmasta.

Opiskelija tuntee dramaturgian peruskäsitteet. Opiskelija osaa eritellä kerronnallisia elementtejä valmiista teoksesta ja osaa nimetä elokuvan eri osa-alueiden tehtäviä taiteellisessa kokonaisuudessa.

Laajuus: 3

Aikataulu: 28.10.2024 - 29.11.2024

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Satu Kyösola

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, Swedish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Vuoteen 1958 mennessä elokuva oli vakiinnuttanut asemansa paitsi kukoistavana teollisuutena ja viihteenä, myös 1900-luvulle leimallisimpana taidemuotona, jonka audiovisuaalinen ilmaisu ja dramaturgia tarjosivat ainutlaatuisen välineen ympäröivän maailman tarkasteluun ja reflektoimiseen. Katsomalla esimerkkejä sekä mykkäelokuvan ajalta että studioelokuvan kaudelta, kurssilla Elokuvan historia 1 pyritään ymmärtämään, miten elokuva saavutti asemansa yhteiskunnallisena vaikuttajana ja taiteena. Kurssin tavoitteena on lähestyä periodia tutustumalla mahdollisimman kattavaan valikoimaan elokuvan historian eri tyylisuuntia ja lajityyppejä edustavia teoksia eri vuosilta ja eri tuotantokonteksteista sekä keskustelemalla niistä luentojen ja yhteisten analyysien pohjalta.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kontaktiopetukseen osallistuminen (minimi 80 %). Aktiivinen osallistuminen järjestettyyn opetukseen. Vertaisoppimisen tukeminen.

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Kurssin läpäiseminen vaatii vähintään 80 % läsnäoloa kontaktiopetuksessa. Mikäli opiskelija ei poissaolojen vuoksi saavuta kurssikuvauksessa määriteltyjä osaamistavoitteita, voi lopun 20 % joutua korvaamaan vastuuopettajan määrittelemällä tavalla. Kaikista poissaoloista pitää ilmoittaa vastuuopettajalle ja korvaavista tehtävistä sovitaan vastuuopettajan kanssa.

    Kurssi koostuu luennoista, katseluista ja yhteisistä analyyseistä sekä ryhmätyönä tehtävästä dramaturgisesta purusta. Kurssi sisältää ennakkotehtävän.

    Kontaktiopetusta 57 tuntia, josta katseluita arviolta noin 27-30 tuntia.

    Työskentelyä ryhmissä 3 tuntia.

    Ennakkotehtävä ja sen itsenäinen reflektointi arviolta noin 10 tuntia.

    Kurssilla opitun sisäistämiseen ja itsenäiseen työskentelyyn varattu aika (11 tuntia).

     

PERUSTIETOJA

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetuskieli: suomi

    Opetusperiodi: 2024-2025 Syksy II
    2025-2026 Syksy II

    Ilmoittautuminen:

    Sisu. Kursseille ottamisen priorisointijärjestys Aalto ARTSissa vahvistettujen priorisointikriteereiden mukaisesti https//www.aalto.fi/fi/palvelut/kursseille-ilmoittautuminen-ja-priorisointijarjestys-taiteiden-ja-suunnittelun

    Kurssia ei järjestetä, jos ilmoittautuneita on alle 5. Kurssille otetaan enintään 50 opiskelijaa.