Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin suoritettuasi ohjelmointi on sinusta hyödyllistä ja hauskaa, ja olet motivoitunut oppimaan lisää. Tunnet ohjelmoinnin ja olio-ohjelmointiparadigman keskeisimmät käsitteet ja osaat keskustella niistä. Osaat soveltaa tuntemiasi käsitteitä lukiessasi ja kirjoittaessasi tietokoneohjelmia ainakin tapauksissa, joissa ohjelmointitehtävä on tarkkaan rajattu. Ymmärrät ainakin auttavasti, miten tietokone toimii suorittaessaan ohjelman. Tunnet ohjelmakoodin tuottamiseen liittyviä työvaiheita ja osaat käyttää ohjelmoijan työkaluja näiden vaiheiden aikana. Osaat lukea toisten kirjoittamia ohjelmia ja ohjelmadokumentaatiota sekä hyödyntää valmiita osaratkaisuja omien ohjelmiesi osina. Ymmärrät, että ohjelmia ei kirjoiteta vain tietokoneita varten vaan ihmisten avuksi ja myös ihmisen luettaviksi. Osaat muotoilla kirjoittamasi koodin hyvällä ohjelmointityylillä.

Laajuus: 5

Aikataulu: 02.09.2024 - 09.12.2024

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Juha Sorva, Otto Seppälä

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish, English

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Keskeisin sisältö: Ohjelmointi, imperatiivinen ohjelmointi, olio-ohjelmointi; ohjelmien lukeminen; ohjelmien muokkaaminen ja kirjottaminen spesifikaation mukaisiksi; lauseet ja lausekkeet; muuttujat, tietotyypit, funktiot, parametrit, palautusarvot, oliot, luokat, metodit, taulukot ja puskurit, valinta- ja toistokäskyt; ohjelmointityyli; luokkakirjastot ja ohjelmien dokumentaatio; sovelluskehitin. Erittäin suositeltu sisältö: Ohjelmakoodin vaiheet (lähdekoodi, kääntäjä, välikieli, virtuaalikone); ohjelman suoritusmalli (esim. kutsupino, roskienkeruu); tekstitiedostojen käsittely; hakemistorakenteet; periytyminen ja piirreluokat; muuttumattomat vs. muuttuvatilaiset oliot; funktio-oliot, korkeamman asteen funktiot, nimettömät funktiot; ohjelmatoteutuksen laadun arvioinnin alkeita. Lisäksi tarjolla mm.: Graafisten käyttöliittymien alkeita; rekursio; oman ohjelman suunnittelun alkeita.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opiskelijat käyvät läpi kurssimateriaalia, jossa käytännön harjoituksilla on merkittävä osuus, joko yksin tai parin kanssa. Tueksi tarjotaan runsaasti assistenttipäivystyksiä, joihin voi tulla työskentelemään ja kysymään neuvoa. Kurssin pakolliset osasuoritukset ovat harjoitustehtävät ja palautekyselyihin vastaaminen. Lisätietoja kurssin sivuilla.

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opettajan laatima materiaali verkossa.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetuskieli: suomi

    Opetusperiodi: 2024-2025 Syksy I - II
    2025-2026 Syksy I - II