Osion kuvaus

 • Tervetuloa aikaansaamisen verkkomateriaalin pariin.


  Vetkutteletko ja viivytteletkö tehtävien tekemistä? Koetko ehkä olevasi aikaansaamaton? Tuntuuko, että aika menee hukkaan? Jos kyllä, ei hätää, olet todennäköisesti ihan normaali yliopisto-opiskelija: Lähes kaikki opiskelijat yliopistossa ovat ajoittain aikaansaamattomia. Jos aikaansaamattomuus kuitenkin vaivaa sinua ja haluaisit oppia olemaan aikaansaavempi, hyppää mukaan tämän verkkomateriaalin pariin, ja opi itsestäsi ja siitä miten voit saada paremmin aikaan.

  Aikaansaamisen aakkoset - materiaalipaketti sisältää tietoa aiheesta, sekä erilaisia tehtäviä, jotka auttavat aikaansaamisessa. Tehtävät ovat erityisen tärkeitä juuri tässä aiheessa: aikaansaaminen on taito, jota pitää harjoitella käytännössä. Aikaansaamattomalle käy helposti niin, että tehtäviin ei tule tartuttua tiedosta ja hyvistä aikomuksista huolimatta. Näin voi käydä myös tämän verkkomateriaalin kohdalla. Siksi on erityisen tärkeää, että tartut tämän verkkomateriaalin tehtäviin.

  Materiaalipaketti koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa (Mistä aikaansaamattomuudessa on kysymys?) käsitellään aikaansaamattomuutta ilmiönä sekä erilaisia aikaansaamattomuuten vaikuttavia tekijöitä. Sen avulla voit oppia ymmärtämään paremmin mistä juuri sinun aikaansaamattomuudessasi voi olla kysymys. Toisessa osassa (Tehtäviä, jotka auttavat saamaan aikaan!) on erilaisia näkökulmia ja tehtäviä, joita tekemällä harjoittelet aikaansaamista ja samalla oppit saamaan aikaan.

  Tämä materiaalipaketti on järjestetty eteneväksi kokonaisuudeksi, ja on suositeltavaa, että käyt sen läpi järjestyksessä alusta loppuun. Voit myös käydä materiaalia läpi haluamassasi järjestyksessä.

  Materiaalipaketin tekstit ovat kaikkien luettavissa ja myös tehtävistä on itsenäisesti tehtävissä oleva versio tarjolla kaikille. Mikäli haluat tehtävät palauttaa kurssisivustolle ja näin myös saada tehtävistä palautetta ja ohjausta, lähetä sähköpostia kurssin ylläpitäjälle mikko.inkinen@aalto.fi.

  Ja nyt matkaan!

  HUOM! Palautetta ja kehittämisehdotuksia verkkokursseista ja - materiaaleista voi antaa: https://www.webropolsurveys.com/S/A93FF09E2A1511B6.par

 • Aikaansaamattomuutta. Vetkuttelua. Vitkuttelua. Lykkäämistä. Viimetipassa tekemistä. Prokrastinointia. Tälläkin rakkaalla lapsella on monta nimeä. Yksinkertaistaen aikaansaamattomuudessa on kyse siitä, että jokin asia tai tehtävä pitäisi saada tehdyksi, mutta ei vain saada aikaan. Tehtävää aletaan välttelemään, sen tekemisen aloittamista siirretään eteenpäin, keksitään kaikkea muuta tekemistä, jos tehdään ei pystytä keskittymään pitkää aikaa tai tehdään ehkä viime tipassa tai ei silloinkaan. Lopputuloksena on tekemättömiä tai ehkä omasta mielestä huonosti tehtyjä tehtäviä, stressiä viime hetken puristuksesta tai noloutta tekemättömyydestä. Siis ei tartuta toimiin ja tästä aiheutuu itselle haittaa - joko pahaa mieltä ja oloa tai konkreettista harmia, kuten huonompia arvosanoja tai puuttuvia opintopisteitä, selitysvelkaa opettajille ja opiskelukavereille. Aikaansaamattomuus = Itselle haitallista viivyttelyä.


  Seuraavassa on lyhyt testi (A) aikaansaamattomuudesta, oppitunti (B) aikaansaamattomuudesta sekä lopputesti (C) ja -tehtävä (D) sinun aikaansaamattomuuden osatekijöistä. Syitä aikaansaamattomuuteen voi olla monia. Joskus ne esiintyvät yhtä aikaa, toisinaan kenkä puristaa ehkä vain yhdestä kohtaa. Tee alla oleva testi, käy läpi oppitunti ja tee lopuksi loppukysely ja -testi, ja opi lisää aikaansaamattomuudesta ja siitä, miksi juuri sinä olet aikaansaamaton. Ennen siirtymistä eteenpäin katso seuraava video, josta löytänet jotain tunnistettavaa.

     

 • Täältä löydät tehtäviä, jotka tekemällä voit oppia tulemaan toimeen paremmin aikaansaamattomuuden kanssa ja olemaan aikaansaavempi. Muista, että aikaansaaminen on taito, jota pitää harjoitella. Jos odotat sitä hetkeä, että tulet aikaansaavaksi, voi olla, että joudut odottamaan pitkään. Tartu siis seuraaviin tehtäviin, jotka auttavat sinua tarttumaan oikeisiin tehtäviin, joiden suhteen olet aikaansaamaton.

  Tehtävät ovat erilaisia, ja on odotettavaa, että kaikki tehtävät eivät auta juuri sinua. Mutta kokeile eri vaihtoehtoja ja huomaat mikä toimii sinun kohdalla. Alla on myös osio, jossa sinulla on mahdollisuus jakaa itse hyväksi havaitsemasi keinot muille opiskelijoille, jotta toiset saisivat paremmin aikaan.

  Voit periaatteessa tehdä tehtävät haluamassasi järjestyksessä, mutta todennäköisesti enemmät saat näistä irti, jos kokeilet systemaattisesti kaikkia harjoituksia alusta loppuun.

 • Olet tämän materiaalipaketin avulla tutkaillut omaa aikaansaamistasi ja tehnyt tehtäviä, joiden tarkoitus on ollut auttaa sinua saamaan aikaan. Aikaansaaminen on taito, jota itse kukin harjoittelee koko elämänsä ajan, eikä siinä tule valmiiksi. Toivottavasti olet kuitenkin saanut vinkkejä ja ideoita kuinka aikaansaamattomuuden kanssa voisi tulla paremmin toimeen. Mikäli aikaansaamattomuus vaivaa sinua edelleen, on opiskelijoille tarjolla monia tahoja, jotka voivat auttaa asiassa eteenpäin: omat kaverit, opettajat, opintokoordinaattorit / neuvojat, opintopsykologit jne.

  Voit antaa palautetta materiaalipaketista vielä seuraavalla tehtävällä. Kerro mikä sinua auttoi ja mistä sinä hyödyit. Kerro myös mitä jäit kaipaamaan tai mikä ei materiaalipaketissa toiminut.

  KIITOS.

  Palautetta opintopsykologien verkkokursseista voit antaa myös: https://www.webropolsurveys.com/S/A93FF09E2A1511B6.par