Topic outline


 • ajanhallintakuva


  Ihan ensimmäiseksi: kiitä itseäsi siitä, että olet ottanut tämän askeleen ja päättänyt antaa aikaasi tärkeän taidon kehittämiselle!


  Ajanhallinnan ja kalenterin käytön opettelu kuulostaa tylsältä ja puuduttavalta, ja monesti se laitetaan samaan sarjaan oman arjen budjetin teon kanssa. Miksi käyttää aikaa sellaisen opetteluun? Kuulostaako tutulta: "Osaanhan minä suunnitella, mutta ongelmani on aikaansaaminen!", "Suunnittelen kyllä, mutta aika ei riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä!" Tällä verkkokurssilla pureudutaankin ajanhallinnan avulla noihin kahteen yleiseen ongelmaan: liikaa tekemistä tai vaikeuksia saada aikaan.

  Ajanhallinta ei ole vain velvollisuuksien hoitoa, vaan sen kautta sinulle tulee näkyväksi se, mihin aikasi oikeasti menee ja miksi. Taustalla on tärkeä, ehkäpä ihmisyyden tärkein kysymys: mihin aikasi käytät tällä pallolla kun elämä on rajallista? Kalenteri kertoo paljon siitä, mihin aikasi todellisuudessa menee. Vastaako kalenterin sisältö sitä, mitä arvostat ja mikä on sinulle tärkeää? Viekö se kohti jotain sinulle merkityksellistä? Jos ei, minkä pitäisi muuttua? 

  Katso seuraava 6 minuutin video:  Tämä viiden viikon verkkokurssi tarjoaa mahdollisuuksia:

  - tarkastella omaa ajankäyttöäsi osana itsensä johtamisen taitoja

  - opetella ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä

  - oppia uusia taitoja ja kerrata jo osaamaasi


  Miten tälle verkkokurssille ilmoittaudutaan?

  Jos et ole vielä ilmoittautunut kurssille, laita sähköpostia opintopsykologi Sannille (sanni.saarimaki@aalto.fi) ja kerro viestissä nimesi, opiskelualasi Aallossa ja että haluat osallistua tälle verkkokurssille. Laita sähköpostin osoitteeksi "Ilmoittautuminen Tuumasta toimeen -verkkokurssille". Ilmoittautuminen vaaditaan, jos haluat saada palautetta kotitehtävistäsi opintopsykologilta - palautteen avulla voit kehittää omaa oppimistasi ja saat henkilökohtaista ohjausta.


  Miksi tällä kurssilla on kotitehtäviä?

  Tämän verkkokurssin kesto on noin 12-14 tuntia (n. 3 h viikossa), mutta parhaimman hyödyn saat irti, kun aikataulutat kurssin useammalle eri päivälle. Tulet saamaan kurssilla kotitehtäviä (palautat ne MyCoursesin kautta, jos olet ilmoittautunut kurssin vetäjälle Sannille). Kotitehtävät voivat aluksi tuntua työläiltä, mutta niiden avulla opiskelijat ovat saaneet konkreettisia muutoksia arkeensa. Pelkästään ajanhallinnasta lukeminen ilman tekoja on sama kuin pänttäisit ravinto-opasta muuttamatta mitään ruokavaliossasi tai juttelisit personal trainerin kanssa säännöllisesti koskaan menemättä varsinaisesti toteuttamaan saamiasi ohjeita salille. Otathan siis aikaa kotitehtäville!


  Antoisaa kurssia! Muistathan antaa kurssin lopuksi palautetta!


  Voit nyt tehdä alla olevan vapaaehtoisen testin ajanhallinnasta ja/tai avata Ensimmäisen kurssiviikon vasemmasta sivupalkista.

 • Tämän viikon tehtävien tekoon menee aikaa n. 3 tuntia. Ennen kuin aloitat kotitehtävien tekoa, tutustu tähän sivuun rauhassa. Aikatauluta tarvittaessa viikon tehtäviä usealle eri päivälle!


  "Being successful doesn’t make you manage your time well. Managing your time well makes you successful!"

  Randy Pausch, Time Management, 2007


  Katso introna tähän osioon seuraava video (2 min):

  Videon katsomisen jälkeen pysähdy hetkeksi ja pohdi millainen opiskeluvuotesi on tähän mennessä ollut. Listaa mielessäsi tai kirjoita ylös paperille, mitä ajankäytön haasteita juuri sinun opiskelijaelämääsi liittyy. Millainen sinun ajankäytön nelikenttäsi on ollut?


  Katso seuraava video (englanniksi). Kysy itseltäsi: kuinka moni vinkeistä on sinulle tuttuja ja kuinka montaa noudatat arjessasi?
  Voit nyt siirtyä varsinaiseen kotitehtävään. Saat ohjeet (ja tehtävän palautuslaatikon, jos olet ilmoittautunut kurssille) auki alta.

 • Tämän viikon tehtävien tekoon menee aikaa n. 3 tuntia. Ennen kuin aloitat kotitehtävien tekoa, tutustu tähän sivuun rauhassa. Aikatauluta tarvittaessa viikon tehtäviä usealle eri päivälle!

  "Failing to plan is planning to fail. Plan Each Day, Each Week, Each Semester. You can always change your plan, but only once you have one!"

  Randy Pausch, Time Management, 2007


  Edellisessä osiossa pääsit tarkastelemaan ajankäytön haasteita ja lajittelemaan omia tehtäviäsi tärkeysjärjestykseen (ABC-malli).

  Ennen kuin jatkat tämän osion tehtäviin, luethan rauhassa ja ajatuksen kanssa läpi verkkokurssin ohjaajan palautteen ABC-tehtävästäsi.


  Tämä viikko sisältää jonkin verran käytännöllisiä vinkkejä ajankäyttöön ja sen suunnittelemiseen. Teethän varsinaisen kotitehtävän vasta sen jälkeen kun olet ensin tutustunut  teoriaan!


 • Tämän viikon tehtävät vievät noin 2-3 tuntia.

  Tällä kolmannella kurssiviikolla tulet jatkamaan viikkoaikataulun parissa. Tehtäväsi on täyttää jälleen viikon aikataulusuunnitelma, mutta tällä kertaa sinun ei tarvitse palauttaa kuvaa siitä ohjaajille. Kun olet tehnyt aikataulusuunnitelman, ilmoita asiasta alla olevasta linkistä. Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset tukea kurssin ohjaajilta, voit lähettää postia ohjaajille alla olevasta palautelaatikosta. Ohjaajat vastaavat sinulle viikon kuluessa.

 • Tämän viikon tehtävät vievät noin 2-3 tuntia.

  Neljännellä kurssiviikolla tulet jatkamaan viikkoaikataulun parissa. Tehtäväsi on täyttää jälleen viikon aikataulusuunnitelma, mutta tällä kertaa sinun ei tarvitse palauttaa kuvaa siitä ohjaajille. Kun olet tehnyt aikataulusuunnitelman, ilmoita asiasta alla olevasta linkistä. Jos sinulla on kysymyksiä tai tarvitset tukea kurssin ohjaajilta, voit lähettää postia ohjaajille alla olevasta palautelaatikosta. Ohjaajat vastaavat sinulle viikon kuluessa.


  Lisävinkki: Tuntuuko siltä, että aikataulutus alkaa jo sujua, mutta haluaisit enemmän vinkkejä priorisointiin ja muistamiseen? Ennen kuin aloitat kotitehtävän, voit katsoa videolta vinkin "Keräilykoreista". Voit halutessasi pohtia, voisiko keräilykoreja soveltaa sinun ajankäytössäsi.


 • Tervetuloa tämän verkkokurssin viimeiseen viikkoon!


  Tämän viikon tehtävät vievät noin 2-3 tuntia.

  On aika antaa itsellesi iso kiitos, ja samalla koota yhteen mitä olet kurssin aikana tehnyt ja oppinut.


  Halutessasi voit katsoa kokonaisuudessaan Onko jo aika?-videon ja palautella mieliin kurssiin liittyneitä asioita. Video kestää n. 20 min.


  Varsinaiset kotitehtävät löydät alta. Varaa niiden tekemiseen tällä viikolla n. 1-2 tuntia.