Topic outline

 • Ihan ensimmäiseksi: kiitä itseäsi siitä, että olet ottanut tämän askeleen ja päättänyt antaa aikaasi tärkeän taidon kehittämiselle!  Ajanhallinnan ja kalenterin käytön opettelu kuulostaa tylsältä ja puuduttavalta, ja monesti se laitetaan samaan sarjaan oman arjen budjetin teon kanssa. Miksi käyttää aikaa sellaisen opetteluun? Kuulostaako tutulta: "Osaanhan minä suunnitella, mutta ongelmani on aikaansaaminen!", "Suunnittelen kyllä, mutta aika ei riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä!" Tässä itseopiskelumateriaalissa pureudutaankin ajanhallinnan avulla noihin kahteen yleiseen ongelmaan: liikaa tekemistä tai vaikeuksia saada aikaan.

  Ajanhallinta ei ole vain velvollisuuksien hoitoa, vaan sen kautta sinulle tulee näkyväksi se, mihin aikasi oikeasti menee ja miksi. Taustalla on tärkeä, ehkäpä ihmisyyden tärkein kysymys: mihin aikasi käytät tällä pallolla kun elämä on rajallista? Kalenteri kertoo paljon siitä, mihin aikasi todellisuudessa menee. Vastaako kalenterin sisältö sitä, mitä arvostat ja mikä on sinulle tärkeää? Viekö se kohti jotain sinulle merkityksellistä? Jos ei, minkä pitäisi muuttua? 

  Katso seuraava 6 minuutin video:


  Tämä itseopiskelumateriaali tarjoaa mahdollisuuksia:

  - tarkastella omaa ajankäyttöäsi osana itsensä johtamisen taitoja

  - opetella ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä

  - oppia uusia taitoja ja kerrata jo osaamaasi


  Tämän itseopiskelumateriaalin läpikäyminen ja siihen sisältyvien tehtävien tekeminen tulee viemään n. 3-5 tuntia, mutta parhaimman hyödyn saat irti, kun aikataulutat sen useammalle eri päivälle. Pelkästään ajanhallinnasta lukeminen ilman tekoja on sama kuin pänttäisit ravinto-opasta muuttamatta mitään ruokavaliossasi tai juttelisit personal trainerin kanssa säännöllisesti koskaan menemättä varsinaisesti toteuttamaan saamiasi ohjeita salille. Teethän myös itseopiskelumateriaaliin sisältyvät tehtävät!


  Voit nyt tehdä alla olevan vapaaehtoisen testin ajanhallinnasta ja/tai siirtyä itseopiskelumateriaalin pariin.

 • Tämän osion tehtävien tekoon menee aikaa n. 1.5-2 tuntia. Ennen kuin aloitat tehtävän tekoa, tutustu tähän sivuun rauhassa. Aikatauluta tarvittaessa tehtäviä parille eri päivälle!


  "Being successful doesn’t make you manage your time well. Managing your time well makes you successful!"

  Randy Pausch, Time Management, 2007


  Katso introna tähän osioon seuraava video (2 min):

  Videon katsomisen jälkeen pysähdy hetkeksi ja pohdi millainen opiskeluvuotesi on tähän mennessä ollut. Listaa mielessäsi tai kirjoita ylös paperille, mitä ajankäytön haasteita juuri sinun opiskelijaelämääsi liittyy. Millainen sinun ajankäytön nelikenttäsi on ollut?


  Katso seuraava video (englanniksi). Kysy itseltäsi: kuinka moni vinkeistä on sinulle tuttuja ja kuinka montaa noudatat arjessasi?
  Voit nyt siirtyä varsinaiseen tehtävään. Saat ohjeet auki alta.

 • Tämän osion tekemiseen menee aikaa n. 2-3 tuntia. Aikatauluta osio tarvittaessa parille eri päivälle!

  "Failing to plan is planning to fail. Plan Each Day, Each Week, Each Semester. You can always change your plan, but only once you have one!"

  Randy Pausch, Time Management, 2007


  Edellisessä osiossa pääsit tarkastelemaan ajankäytön haasteita ja lajittelemaan omia tehtäviäsi tärkeysjärjestykseen (ABC-malli).

  Tämä seuraava osio sisältää käytännöllisiä vinkkejä ajankäyttöön ja sen suunnittelemiseen. Teethän varsinaisen tehtävän vasta sen jälkeen kun olet ensin tutustunut  teoriaan!

 • Tämän osion tehtävät vievät 1-2 tuntia, ja ne kannattaa tehdä 5-7 päivää sen jälkeen kun olet aloittanut noudattamaan osiossa 2 suunnittelemaasi viikkoaikataulua.

  Tässä kolmannessa osioassa saat vinkkejä oman viikkoaikataulusi arvioimiseen ja muokkaamiseen jatkossa.

 • Tältä sivulta saat lisävinkkejä ja/tai vaihtoehtoisia tapoja aikatauluttamiseen.