Topic outline

  • Suurmessut 1935 Helsingin messuhallissa. Foto Roos/Helsingin kaupunginmuseo

    Suurmessut 1935 Helsingin Messuhallissa. Foto Roos / Helsingin kaupunginmuseo.


    Restaurointisuunnittelu-kurssin kohteena keväällä 2019 on Töölön Kisahalli Helsingissä.

    Kisahalli rakennettiin alun perin Helsingin Messuhalliksi. Aarne Hytösen ja Risto-Veikko Luukkosen suunnittelema rakennus toteutettiin kahdessa vaiheessa: A-halli valmistui vuonna 1935 ja B-halli vuonna 1951. Näyttelyiden lisäksi rakennuksessa järjestettiin urheilukilpailuja, konsertteja, poliittisia kokouksia ja muita tapahtumia. Helsingin olympialaisissa 1952 se toimi useiden urheilulajien suorituspaikkana. Uuden Messukeskuksen valmistuttua Pasilaan 1970-luvun puolivälissä rakennus muutettiin urheilukäyttöön. Kisahalli on kuulunut vuodesta 1994 Docomomo-järjestön valikoimaan kansallisesti merkittävistä modernin arkkitehtuurin kohteista, yhtenä Helsingin olympiarakennuksista. Myös Museoviraston vuonna 2009 tekemässä inventoinnissa Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY) Kisahalli, Olympiastadion ja Uimastadion muodostavat yhden Olympiarakennukset-kohdealueista. Kisahallia ei ole kuitenkaan suojeltu asemakaavalla tai rakennussuojelulailla. Helsingin kaupunki on parhaillaan suunnittelemassa Kisahallin peruskorjausta. Lisäksi lähiympäristöön on suunniteltu mittavaa lisärakentamista, jolla tulee olemaan vaikutuksia Kisahallin toimintaan ja asemaan kaupungissa.

    Kurssin tavoitteena on tutustua restaurointisuunnittelun ongelmakenttään luentojen, kohdevierailujen ja harjoitustehtävien kautta. Harjoitustehtävä koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa tehdään ryhmä- tai parityönä. Ryhmät syventyvät Kisahallin erityispiirteisiin tarkastellen alkuperäisiä suunnitelmia, nykytilannetta, käyttöä, sijaintia sekä muutos- ja rakennushistoriaa. Työn pohjaksi on koottu materiaalia MyCourses-sivuille, ja opiskelijat syventävät itsenäisesti tietoja rakennuksesta oman aiheensa mukaisesti. Tärkeänä lähteenä on itse rakennus – Kisahalli, jota vasten aineistoa tarkastellaan. Ryhmä-/parityön tulokset esitellään muille osallistujille maaliskuun lopussa.

    Harjoitustyön toinen osa on yksilötyö, jossa kukin osallistuja syventyy valitun erityiskysymyksen tutkimiseen (esimerkiksi rakennuksen yhden osan suunnitteluun, erityisen detaljin ratkaisuihin tms.). Harjoitustyön aihevalinnassa hyödynnetään ryhmätyön kuluessa esiin tulevia restaurointikysymyksiä. Yksilötyö palautetaan toukokuun puolivälissä.

    Kurssin opettajat ovat Kristo Vesikansa ja Niina Svartström.